LJajić: Finalizacija sporazuma sa Evroazijskom unijom

Tanjug

07. 12. 2018. u 14:37

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je da je do sada usaglašeno više od 80 odsto teksta sporazuma o slobodonoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije

Љајић: Финализација споразума са Евроазијском унијом

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić Foto Tanjug

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić izjavio je da je do sada usaglašeno više od 80 odsto teksta sporazuma o slobodonoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.


Kaže da bi sporazum mogao da bude potpisan tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

LJajić je, odgovarajući na pitanja novinara posle susreta sa ministrom ekonomije i industrije Azerbejdžana Šahinom Mustafajevim, rekao da se više od dve godine vodi pregovore o zaključenju tog sporazuma.

“Do sada smo usaglasili nešto više od 80 odsto teksta tog novog, modernijeg sporazuma o slobodnoj trgovini. Ostalo je još šest ili sedam tarifnih linija oko kojih nemamo saglasnost, ali vodimo intenzivno pregovore”, rekao je LJajić.


PROČITAJTE JOŠ: LJajić i Šarović: Trgovina s Prištinom onemogućena

NJavio je sledeću rundu pregovora za iduću sedmicu, a potom i u januaru 2019. još jednu rundu.

LJajić kaže da će finalne razgovore o zaključenju teksta tog sporazuma imati 11. ili 12. janura kada u posetu dolazi ministarka trgivine Evroazijske unije Veronika Rikišina.

“Sporazum bi mogao da bude potpisan prilikom posete predsednika Vladimira Putina i susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. To je agenda. Ostaje još nekoliko prepreka koje moramo da preskočimo ili problema koje treba da rešimo”, rekao je LJajić.

Veruje da se pregovori vode u dobroj volji, te da se nada da će se naći kompromisno rešenje za preostalih šest ili sedam tarifnih linija oko kojih još ne ;postoji potpuna sagalasnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DIJASPORA povezuje

07.12.2018. 23:08

Zbog 3 miliona Srba koji žive i rade na Zapadu, Srbija mora što pre ući u EU !