Mašine iz Boljevca na 34 tržišta sveta

Lj. TRIFUNOVIĆ

01. 06. 2018. u 14:31

Машине из Бољевца на 34 тржишта света

Foto: Lj. Trifunović

Premijerka Brnabić u poseti Fabrici poljoprivredne mehanizacije "Agromehanika". Ulaganje od 15 miliona evra uzdiglo firmu među najveće u jugoistočnoj Evropi
FABRIKA poljoprivredene mehanizacije (FPM) "Agromehanika" iz Boljevca, jedan je od primera najuspešnijih privatizacija u Srbiji. Ljubinko Gobeljić je 2007. kupio ovu firmu i u nju uložio 10 miliona evra, a u toku su investicije od dodatnih pet miliona, što je ovo preduzeće uzdiglo na tron najvećeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije u jugoistočnoj Evropi.

Ovo je u petak u Boljevcu, prilikom posete FPM "Agromehanika", izjavila Ana Brnabić, predsednik Vlade Srbije.

- Mi smo, budžetom za ovu godinu, predvideli 12 odsto veće subvencije za domaće proizvođače poljoprivredne mehanizacije - kazala je Brnabićeva. - Takođe, radimo i na uvođenju pravilnika koji će stimulisati naše firme koje se bave ovom delatnošću.
Pročitajte još - Brnabić: Zajedno do boljeg života u regionu
Foto: Lj. Trifunović


Po rečima premijerke, Gobeljić je pokazao i znatnu društvenu odgovornost, jer je nacionalni interes stavio ispred ličnog.

- Gobeljić je mogao da kupi IMT brend, ali se, nakon razgovora sa nama, povukao iz tog posla, čime je omogućio indijskoj kompaniji TAFE da kupi tu firmu - istakla je premijerka. - Na taj način, on je pokazao da se, iako se bavi istom delatnošću kao i TAFE, ne boji konkurencije, i stavio je nacionalni interes ispred ličnog. Takođe, FPM je ušao u program dualnog obrazovanja, tako da se učenicima iz Boljevca omogućuje da, nakon završetka školovanja, dobiju posao u "Agromehanici".

S druge strane, Gobeljić je istakao da u njegovoj firmi radi oko 250 radnika, kao i da se proizvodi FPM plasiraju na 34 inostrana tržišta.

- Najveći deo naših proizvoda, više od 70 odsto, namenjeno je izvozu - kazao je Gobeljić. - Mi smo postali moderna kompanija, koja, po sofisticiranosti tehnologije, stojimo rame uz rame sa svetskim firmama iz naše branše. Imamo ambiciozne planove, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

DUPLIRANA PROIZVODNjA

MARKO Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, dodao je da je u FPM proizvodnja u poslednjih godinu dana - udvostručena.

- Ovo je, bez sumnje jedan od najuspešnijih primera privatizacije u Srbiji. A, koliko je "Agromehanika" značajno preduzeće, govori da su njeni proizvodi konkurentni na tržitu EU, kao i da kroz mrežu od 20 dilera, svoje mašine plasiraju na nemačko tržište - naglasio je Čadež.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nuclear Vlasta

01.06.2018. 16:43

Интересантна је ова прва фотографија. Премијер-ка ове зупчанике и зпчанице са вратилом доживљава на „другачији начин“ а не као делове машина и могућности производње.

Branko

01.06.2018. 18:59

"Po rečima premijerke, Gobeljić je pokazao i znatnu društvenu odgovornost, jer je nacionalni interes stavio ispred ličnog." Ukucajte na google ime vlasnika (Ljubinko Gobeljic) da vidite ko je zapravo taj covek.