Na hiljade žitelja Ivanjice danas je bukvalno opsedalo tamošnju upravu za trezor, kako bi dobilo potvrde koje su im potrebne da bi prijavili svoje poljoprivredno gazdinstvo za nadoknadu štete na malinjacima i kupinjacima nastale tokom prošlogodišnjih vremenskih nepogoda. Asocijacija "Malinari Srbije" preuzela je na sebe organizaciju prijave štete, kao i podelu mineralnog đubriva na ime odštete.

Dragan Bogdanović, predsednik Udruženja malinara "Vilamet" i član Asocijacije "Malinari Srbije", kaže da je Vlada Srbije na ime šteta iz 2017. koje su pretrpeli malinari opredelila 90 miliona dinara za Moravički i Zlatiborski okrug.

- Taj novac je usmeren Ministarstvu poljoprivrede, a oni su ga dalje preusmerili ka Asocijaciji malinara, jer smo mi učestvovali u tim pregovorima. Odredili su nas da upisujemo ljude i odradimo taj posao - kaže Bogdanović, i ističe da u registar za dodelu mineralnog đubriva imaju pravo da se upišu svi oni koji imaju registrovana gazdinstva u dva okruga. - Planirali smo do se podeli od 700 do 800 kilograma dubinskog đubriva i oko 500 kilograma prihrane. Videćemo koliko će biti gazdinstava a koliko đubriva, pa ćemo ga prema tome i deliti.

PROČITAJTE I: Žita dovoljno i za komšije
Međutim, ivanjički poljoprivrednici su bili zbunjeni, ali i gnevni, jer su morali da za upis u registar plate po 400 dinara. Zbunjeni su činjenicom da se podela pomoći u vidu repromaterijala vrši preko Asocijacije "Malinari Srbije", a ne preko opštine Ivanjica, što je ranije bila praksa. Pitaju se ko će uzeti više od četiri miliona dinara, koliko će za upis morati da da oko 12.000 poljoprivrednika.

- Mi smo 2012. bili organizatori u podeli veštačkog đubriva, gde smo prošli kroz jednu proceduru. Prvo smo dobili saglasnost ministarstva i dozvolu Vlade Srbije, pa smo sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednim stručnim službama pozivali ljude kako bismo to podelili - kazao je Borko Pavić iz Centra za razvoj poljoprivrede Užica.


MINISTAR NIŠTA NIJE OBEĆAO

BORKO Pavić iz Centra za razvoj poljoprivrede Užica naglašava da su kontaktirali s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, koji je decidirano rekao da s podelom đubriva nema ništa i da ništa nije obećao.

Ministar Nedimović je i za "Novosti" potvrdio da njegovo ministarstvo trenutno ništa ne radi na tom planu, tako da nije imao komentar.