Nezadovoljni ratari: Puštaju nas u njive usred zime

Sl. Pašić

31. 01. 2018. u 13:02

Nekoliko stotina zrenjaninskih ratara negoduje zbog kašnjenja u izdavanju državne zemlje. U Stajićevu, Kleku, Farkaždinu, Orlovatu i Perlezu nema nijednog slobodnog hektara

Незадовољни ратари: Пуштају нас у њиве усред зиме

PETU godinu zaredom u Zrenjaninu kasni licitacija za zakup državne zemlje, pa će ratari u njive ponovo ući usred zime.

- Upozoravamo nadležne na nedopustivo kašnjenje, ali ne vredi. Proteklih godina licitacija se održavala u decembru. Ovog puta kasni još više, i ne znamo kada će biti zakazana - kaže, za "Novosti", Dragan Kleut, iz Stajićeva, predsednik Asocijacije udruženja poljoprivrednika srednjeg Banata.

Podseća da na državnim oranicama u tom delu Vojvodine ni prošle jeseni nije bilo setve pšenice, ječma, uljane repice i drugih kultura. Kada dobiju rešenja i uđu u njive, ratari ne mogu da primene odgovarajuću agrotehničku obradu. To značajno utiče na prolećnu setvu, a u suštini, kašnjenje se ozbiljno odražava i na kvalitet državne zemlje.

- Mislimo da se ne radi samo o sporosti i nesposobnosti administracije, već kao da neko ima lošu nameru prema poljoprivrednicima - ističe Kleut.

Asocijacija koja okuplja nekoliko stotina proizvođača iz srednjeg Banata, posebno je zabrinuta zbog dodele državne zemlje u dugoročan zakup. Zrenjanin je, naime, blizu 3.500 hektara državnih oranica na svojoj teritoriji nedavno ustupio trima firmama na 30 godina.

- Zbog ovoga u Stajićevu, Kleku, Farkaždinu, Orlovatu i Perlezu nije ostao nijedan hektar za licitaciju. To dovedi u pitanje egzistenciju oko 200 poljoprivrednika koji su do sada obrađivali tu zemlju - iznosi Kleut, zabrinut za budući položaj malih i srednjih gazdinstava u tom delu Banata.

PAPIROLOGIJA PO uplati novca za izlicitirano zemljište, shodno važećim propisima, poljoprivrednik mora da čeka još najmanje mesec dana da mu stigne rešenje koje omogućava korišćenje državne njive. Ovog puta, tek u martu može da započne pripreme za prolećnu setvu, što je za neke kulture kasno.

U 27 katastarskih opština u Zrenjaninu, prema evidenciji Službe za katastar nepokretnosti, nalazi se 37.810 hektara državnih oranica. Čak 15.360 hektara izuzeto je od izdavanja zbog nepodudaranja pravnog i faktičkog stanja, pa za licitaciju ostaje 22.450 hektara. Od toga, oko 8.000 usmerava se stočarima i korisnicima zalivnih sistema po pravu prečeg zakupa. A zbog dugoročno izdatih njiva trima investitorima, na novoj licitaciji naći će se tek malo više od 10.000 hektara.

U Odseku za poljoprivredu gradske uprave, kašnjenje u izdavanju objašnjavaju neophodnim koordinisanjem s Ministarstvom poljoprivrede, odnosno potrebom da za svaku odluku dobiju saglasnost Uprave za poljoprivredno zemljište.

- Ovih dana potpisuju se ugovori sa stočarima, a zatim u prvoj polovini februara planira se održavanje licitacija - poručuje Stojan Kralj, šef Odseka za poljoprivredu.

MILIONSKI HONORAR

KADA nadležne službe GU Zrenjanin odrade sav posao, licitaciju državnog zemljišta sprovodi komisija, koja broji 11 članova, a čiji je lanjski honorar za dva-tri dana rada iznosio 3,2 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Simon

31.01.2018. 17:56

Evo kako jedna načelno dobra politika u provedbi postane ništavilo ili postiže suprotan efekt od željenog .