I račune u marketu plaćaćemo mobilnim

D. I. KRASIĆ

20. 11. 2017. u 11:01

Narodna banka Srbije priprema uvođenje najsavremenijeg a novčanih transakcija.Brže i jeftinije izmirivanje računa. Platni promet 24 sata

И рачуне у маркету плаћаћемо мобилним

Thinkstock

SISTEM instant plaćanja koji treba da zaživi u Srbiji tokom iduće godine, omogućiće građanima i privrednicima da u bilo kom trenutku dana ili noći obave neophodno plaćanje, a da novac u roku od nekoliko sekundi "legne" na navedeni račun i odmah bude na raspolaganju primaocu. Za ovakve transakcije korisnicima će biti dovoljno samo posedovanje mobilnog telefona ili kompjutera, sa koga putem m-bankinga ili e-bankinga može da se pošalje nalog.

Ovaj najsavremeniji metod plaćanja u svetu u nadležnosti je Narodne banke Srbije, koja radi na uspostavljanju infrastrukture.

- Omogućićemo da ovom sistemu imaju pristup svi pružaoci platnih usluga u zemlji, uključujući i platne institucije i institucije e-novca, dok će učešće u sistemu za banke biti obavezno - objašnjavaju u NBS.

Ovaj koncept često se naziva "cashless cash" (bezgotovinski keš), budući da pored trenutne potvrde o dostupnosti novčanih sredstava na strani platioca obezbeđuju i trenutnu dostupnost sredstava na strani primaoca plaćanja.

- Osim gotovine, čekova i platnih kartica, kupac će na prodajnom mestu moći da plati preko telefona, a prodavac će za nekoliko sekundi dobiti i potvrdu da je primio sredstva i ona će biti na njegovom računu, za razliku od platnih kartica, kod kojih to nije slučaj - objašnjavaju u NBS. - Pružaoci platnih usluga, a time posredno i korisnici, će biti oslobođeni i plaćanja vrlo značajnih troškova prema kartičnim sistemima koje imaju kada se koriste platne kartice.

NA KLIK NBS će u okviru ovog sistema omogućiti i plaćanje mesečnih dažbina prema velikim komunalnim preduzećima koja budu zainteresovana za ovaj servis na vrlo jednostavan način tzv. "na klik od plaćanja".

Predsednik izvršnog odbora Adiko banke Mirko Španović ističe da je instant plaćanje jedan od najnaprednijih oblika u šemi plaćanja platnog prometa.

- Efikasnije je i brže u odnosu na karticu - ukazuje Španović.

- Sa karticom imate slanje pina, upit, rezervisanje sredstava, a kod instant plaćanja sa mobilnog telefona se samo obavi transakcija za šta je dovoljno 10 do 20 sekundi.

To znači da ako sedite u restoranu u dva iza ponoći i platite račun instant plaćanjem, restoran za 20 sekundi na svom računu ima taj novac na raspolaganju. Nema ni rezervacija, ni posterminala. Na duži rok instant plaćanje će sigurno uticati na smanjenje broja transakcija karticom, ali je za to potrebno vreme.

NEMA NEDOSTUPNIH TRANSFER novčanih sredstava, putem instant plaćanja, treba da bude omogućen u svakom trenutku. - Svi učesnici u sistemu biće u obavezi da omoguće konstantnu dostupnost usluge - napominju u NBS. - Mogućnost da učesnik bude nedostupan u toku dana nije predviđena, jer bi to značajno uticalo na poverenje korisnika u sistem.


Član izvršnog odbora Telenor banke, Miloš Polovina, ističe da je uvođenjem instant plaćanja NBS praktično preuzela troškove na sebe, a bankama je ostavljena mogućnost da se "privežu" na sistem.

- Najvažnije od svega je što ova zemlja, po prvi put, dobija platni sistem koji radi 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji - ističe Polovina.

- To znači da u praksi vi možete da dođete u MUP u sedam sati uveče, bez prethodno plaćene republičke takse. Servis instant plaćanja trebalo bi da vam omogući da, dok čekate u redu, platite tu taksu putem mobilnog telefona i da u isto vreme na šalteru zaista vide da ste vi tu uplatu izvršili.

Na pitanje šta će biti glavno sredstvo putem kojeg će se obavljati ova plaćanja - mobilni telefon ili kompjuter, Miloš Polovina odgovara:

- Sada da pitate ljude gde im je novčanik, odgovorili bi negde u tašni, jakni... A mobilni telefon je svima uvek "u džepu"..."

MENjAJU SE NAVIKE

DIGITALIZACIJA u svim sferama društvenog života, velika rasprostranjenost i mogućnosti "pametnih" telefona i sve veća zastupljenost elektronskih sadržaja i usluga, dovodi do pojave novih očekivanja i novih zahteva kupaca i prodavaca - ističu u NBS. - Navike korisnika se menjaju, kupci žele da u svakom trenutku mogu sa bilo kog mesta da kupe šta žele, a prodavci da roba bude plaćena u najkraćem mogućem roku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Horus

20.11.2017. 11:11

Sve je jasno... Mic po mic pa ce nam objasniti vremenom kako je za placanje najprakticnije cip iz telefona "premestiti" pod kozu... ko razume, shvatice...

g

20.11.2017. 11:13

da nije donet "zakon" da mora da se koristi to smece ? nisam cuo za toverovatno ce ga doneti, ili se podrazumeva da sve ovce zele na solilonemam mobilni, niti ga zelim, sta sad ? naterace me da ga koristim ???

Pera.jankovic@gmail.com

20.11.2017. 11:42

Opet mutite i zamucujete stvar. Vreme utroseno na placanju kesom i mobilnim je skoro isto ( par sekundi je razlika) potpuno je za gradjane to NEBITNO. Nego recite istinu.Masoni hocu da imaju uvid 24 casa koliko gradjani imaju svog vlastitog novca na svojim racunima. Ovo je cela istina , mutljevine jedne. Ja cu da se drzim starog i dobro oprobanog nacina placanja gde nema nikakve mane. Kes kes kes. Molim lepo.

* КОМЕНТАР *

20.11.2017. 14:25

То ћете можда ви плаћати а ЈА СИГУРНО НЕЋУ !!!

Miodrag

23.11.2017. 15:03

U Švedskog kao i još nekim zemljama ovaj način plaćanja je već u funkciji i naj zastupljeni je. Tamo i deca idu u prodavnicu sa mobilnim telefonom. U Srbiji banke uzimaju ogromne provizije prodavcima za placanje karticama najgora od svih je Banca Intesa, minimalan iznos provizije je 20 din znaci ako kupite cigarete od 200 din karticom banka ce naplatiti 10% provizije tj. prodavac je u gubitku 7% i ako je po novo zakonu provizija od 2,5-3%.