U državnom vlasništvu 90 odsto Galenike

V. N.

21. 07. 2017. u 21:02

У државном власништву 90 одсто Галенике
Država konvertovala dugove velike farmaceutske kompanije, do septembra se očekuje i novi tender; Državnim poveriocima preporučeno da ne izdaju naloge za blokadu računa i da ne naplaćuju potraživanja

VLASNIČKI udeo države u "Galenici" posle konverzije dugova te kompanije povećaće se na više od 90 odsto akcija, potvrdilo je Ministarstvo privrede. Posle neuspelog pokušaja strateškog partnerstva, država će novim tenderom na prodaju ponuditi većinski paket akcija "Galenike", a postizanje konačnog dogovora očekuje se najkasnije do 30. septembra tekuće godine.

Pokušaj strateškog partnerstva uz prodaju 25 odsto državnih akcija "Galenike" u februaru je okončan neuspešno, usled nemogućnosti izabranog ponuđača da se s bankama poveriocima dogovori o izmirenju duga. Kao podrušku izradi uspešnog novog modela privatizacije, Vlada Srbije preporučila je državnim poveriocima da ne izdaju naloge za blokadu računa, odnosno da ne naplaćuju potraživanja do postizanja konačnog dogovora.

- Postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 miliona evra otkupi jednokratnom isplatom od 25 miliona evra. Taj otkup je uslovljen sprovođenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživanja najvećih poverilaca, "Srbijagasa" i Uprave za javni dug. Posle toga, paket akcija u vlasništvu Republike Srbije koji bi bio ponuđen na prodaju iznosio bi više od 90 odsto ukupnog kapitala "Galenike" - objašnjavaju, za "Novosti", u Ministarstvu privrede.

U postupku pripreme transakcije, Vlada je 11. jula donela zaključak da se privatizacija ove kompanije sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodilo pretvaranje "Galenike" u kapital. Ukoliko privatizacija bude uspešna, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.

Objava javnog poziva za prodaju planirana je u septembru, posle isteka svih rokova za sprovođenje konverzije i registracije nove strukture kapitala. Do tada se očekuje i konačno definisanje uslova privatizacije, kojim bi se kupac obavezao na održavanje kontinuiteta proizvodnje, realizaciju investicionog programa i održavanje optimalnog nivoa zaposlenosti.


RADNICI DELE SUDBINU FABRIKE

Sudbinu "Galenike", koja je u prethodnoj godini zabeležila blagi plus u poslovanju, podeliće i oko 1.400 zaposlenih radnika. Inače, o stanju "Galenike" svedoči i brojka od 120 miliona evra nenaplaćenih lekova isporučenih domaćim veleprodajama, čak 110 miliona evra koje kompanija duguje državnim preduzećima i više od 70 miliona evra dugovanja bankama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

pera

21.07.2017. 23:10

Pravo lice vladara Srbije!!!! Kupovacemo lekove po zapadnim cenama iz fabrike koju su izgradili nasi ocevi a SPS unazadio da bi SNS dokrajcio. Koji li ce "Arapin" to da kupi?Pre toga su pokrali Hemofarm koji su oteli kriminalci prebacili poslovanje u Nemacku. Naravno profit se uzima u Srbiji i prebacuje u inostranstvo. Prodajom Galenike ostacemo na milost i nemilost strancima. Ako se zarati, ostasmo na melemima i cajevima....

aca

22.07.2017. 03:07

Da li ce ova vlast bar jednu srpsku firmu da stavi na zdrave noge.Galenika je jedna od najvaznijih firmi u Srbiji.Samo licence vrede toliko,tako su i Zdravlje prethodni strucnjaci prodali u bescenje sada ce ovi to da urade.Ali zato jacaju i daju subvencije drugima da izrabljuju nas narod za 200 evra.Nesto mora da se menja,ovako vise ne moze.

Miloš

22.07.2017. 06:22

Problem Galenike nije od juče traje od devedesetih, naj veći problem je nastao kada su državne apoteke u vlasništvu domova zdravlja na teritoriji čitave zemlje ostale dužne stotine milione evra tada maraka , čitav problem se vukao iz godine u godinu.