Rusi vratili breskve zbog sumnjive gusenice

J. Su.

22. 07. 2016. u 14:17

Pošiljka od tri tone voća u kojoj je pronađen breskvin smotavac vraćena iz najveće zemlje na svetu. Štetočina napada i uništava 90 odsto plodova

Руси вратили брескве због сумњиве гусенице

ZBOG opasne štetočine, više od tri tone breskvi iz Srbije nisu puštene da uđu na teritoriju Ruske Federacije. Naime, ruski veterinarski službenici, pronašli su na granici sa Ukrajinom, u pošiljci, srpskog voća štetnu gusenicu - breskvinog smotavca i vratili je nazad u našu zemlju. Kako kažu, gusenica oštećuje mlade izdanke i plodove drveća, a od nje strada oko 90 odsto plodova breskvi i 50 odsto krušaka.

U Ministarstvu poljoprivrede saopštavaju da su tokom ove godine vraćene dve pošiljke svežih plodova breskve, zbog prisustva breskvinog smotavca. U Srbiji je fitosanitarna inspekcija uradila kontrolu vraćenih pošiljki, ali nije utvrđeno prisustvo ovog štetnog organizma.

- Svaka pošiljka koja se vraća u našu zemlju podleže kontroli fitosanitarne inspekcije - kažu u resornom ministarstvu.

- Ako se utvrdi prisustvo štetnog organizma, koji nema karantinski status za teritoriju Srbije, pošiljka se pušta u promet. U slučaju da se pronađe karantinski štetni organizam, naređuju se mere uništavanja kompletne pošiljke pod kontrolom inspektora.

Breskvin smotavac, kako kažu u ministarstvu, spada u ekonomski štetan organizam, dok je na delu teritorije Ruske Federacije on karantinski štetan organizam čije je unošenje zabranjeno. Kada napadne drvo, prvo stradaju mladi izdanci, dok na kraju ne padne drvo. Količina breskvi koje su vraćene, u odnosu na količinu koja se izveze u Rusiju, je izuzetno mala.

JEDE VOĆE

BRESKVIN smotavac je insekt koji je prisutan na celoj teritoriji Republike Srbije. Pored breskve kao glavnog domaćina, oštećuje i krušku, dunju, jabuku, kajsiju, šljivu. Na našem proizvodnom području zastupljen je na svim mestima gde se gaji breskva, a prvi put je zabeležen 1947. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Раша

22.07.2016. 16:06

Тако се ради контрола, а не као ови наши, све може само дај.

deki smederevo

22.07.2016. 17:19

Ljudi moji ,kakve 3 t ,pa samo sela oko Smedereva salju dnevno 10 tak slepera sa vocem u Rusiju.

Aco

22.07.2016. 20:27

Ante molim vas, jedan crvic gore dole nije nikakav problem. I bre i Ruzi postadose gospoda...

Dedza

22.07.2016. 21:03

gde su gusenice crvi i ostale zivujke tu je i zdrava hrana a tamo gde ih nema je sumnjiva stvar

alfa...!

27.07.2016. 10:45

Ako,tako i treba,svako štiti svoje tržište.Rusi imaju slaba iskustva i sa uvozom mesa iz Srbije.Srbi nisu za dugoročnu fer saradnju,pokušaće da te zafrku čim se ukaže prilika.....................