Kula: Stiže struja od vetra (VIDEO)

N. Subotić - Z. Rajić

18. 10. 2015. u 08:23

Ovaj vetropark, kako je planirano, imaće instalisanu snagu 9,9 megavata. Vetrogeneratori na mreži, prema planu, krajem godine

Кула: Стиже струја од ветра (ВИДЕО)

Foto D. Dozet

TEŠKI kamioni kompanije "Bora Kečić transporti" dovezli su, u subotu, oko 10 časova prve, a ujedno i najteže delove vetrogeneratora na gradilište vetroparka firme "MK Fintel vind" na Telečkoj visoravni, nedaleko od Kule. Ovaj vetropark, kako je planirano, imaće instalisanu snagu 9,9 megavata, a pripremni radovi za montažu vetrogeneratora, kako navode u "MK grupi" su gotovi. Završetak kompletnih radova očekuje se krajem 2015. godine, kada će vetrogeneratori biti priključeni na mrežu.

Delovi tri prva vetrogeneratora u našoj zemlji, visine 178 metara, koji su ujedno i najviši vetrogeneratori u jugoistočnoj Evropi, preksinoć su u Apatinu pretovareni sa brodova na kamione sa velikim prikolicama, specijalno opremljenima za prevoz neuobičajenih tereta koji prevazilaze uobičajene gabarite.

Prva tri kamiona sa delovima koji su osim težine, koja je i veća od 30 tona, bili nezgodni za prevoz pošto im je i visina na prikolici bila veća od 5,5 metara, sa parkirališta ispred brodogradilišta u Apatinu krenuli su, uz pratnju četiri policijska automobila u pravcu četrdesetak kilometara udaljene Kule. Uz policiju, kamione je pratila i ekipa "Elektrovojvodine", a takođe i radnici opremljeni specijalnim štapovima, namenjenim za podizanje električnih, i drugih vodova koje prelaze saobraćajnice.

MEĐU PRVIMA KOMPANIJA "MK Fintel vind", objašnjavaju u "MK grupi", osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom "zelene energije" pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 megavata.

U luci su, kako smo saznali, na istovar čekale još tri barže, a na transportu je angažovano desetak kamiona ove beogradske kompanije, sa dvadesetak radnika. Posao bi, kako se očekuje, trebalo da bude završen za desetak dana. Neke od prikolica, koje se koriste za prevoz ovih delova, inače, imaju i po 164 točka, a najduži deo generatora koji će prevoziti - krak elise, dug je čak 57 metara, gotovo tri puta duži od "klasičnog" šlepera.

Ova tri vetrogeneratora, koje je proizveo najveći svetski proizvođač - "Vestas" iz Danske, kako je ranije saopšteno iz "MK grupe", proizvodiće oko 27.000.000 kilovat-sati zelene energije, a to je dovoljno za potrebe gotovo 8.000 domaćinstava. Kompanija "MK Fintel vind" u projekat izgradnje vetroparka, koju su zajednički osnovali "MK grupa" i italijanska kompanija "Fintel energija spa", ističu u "MK grupi", uložila je u projekat izgradnje prvog vetroparka gotovo 15 miliona evera, a time će se stvoriti uslovi za otvaranje oko 50 novih radnih mesta u Srbiji.

Uz policiju kamione je pratila i ekipa "Elektrovojvodine" / Foto D. Dozet




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Један Од Вукова

18.10.2015. 13:21

Ради се али и ово је превара. Струју ће морати ЕПСда откупљује по много вишим ценама.

Gradjanin

19.10.2015. 08:51

Ovo je budalaština neviđena, ti DS-a! Srbija ima oko 1KW instalisane snage po glavi stanovnika, oko 50% više od USA, i open nema struje. Pri tome Srbija ima 45% struje iz obnovljivih izvora - hidroenergije! Pokušali su to i sa Japanom, ali ih je dobio na međunarodnom sudu.Ovo je bukvalno kao da vam neko naplaćuje vetar - kad dune EPS mora da otkupi presku pstruju, a 2% vremena godišnje je raspoloživa.Sada se ne zna gde odlazi oko 4GW neprekidno, tj, bar oko dve milijarde Dolara godišnje!!!

Mladen Šuvakov

19.10.2015. 13:24

nijedan dinar više neću platiti za stavku u kojoj stoji za proizvođače iz obnovljivih izvora a nalaze se na računima za struju...

Аца

19.10.2015. 22:55

наравно да је струја добијена из ветрењача скупља од оне из термоелектране. Као што је из соларних ћелија још скупља. Из нуклеарне централе је најјефтинија. То је чиста економија. Никаква филозофија. Купује се скупље очување природе. Оно, да ради 2% годишње и друго исписано у истом коментару су чисте глупости. И јасно је ваљда да треба доста ветрењача да замени термоелектрану(?)