Siva ekonomija u Srbiji najveća u Evropi

Tanjug

24. 06. 2014. u 13:12

Siva ekonomija u Srbiji iznosi nešto više od 30 odsto BDP-a, što je najaviše u Evropi i za oko šest procenata više nego u zemljama regiona

BEOGRAD - Siva ekonomija u Srbiji iznosi nešto više od 30 odsto BDP-a, što je najaviše u Evropi i za oko šest procenata više nego u zemljama regiona, ukazali su danas učesnici okruglog stola "Stop sivoj ekonomiji".

Suzbijanjem sive ekonomije povećajvaju se poreski prihodi, ali se u našoj zemlji siva ekonomija često meša sa poreskim dugovima, jer neko preduzeće može da prijavi svoje obaveze prema državi a da ih ne izmiruje, ukazao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

Prema njegovim rečima, sve procene sive ekonomije su orijentacione i približne, a čak i u nauređenijim zemljama, koje imaju vrhunske istraživače, procene se razlikuju za nekoliko procentnih poena.

Arsić je rekao, da se na osnovu nekih parcijalnih indikatora, može zaključiti da je obim sive ekonomije tokom prošle i ove godine kod nas povećan, a razloge za to treba tražiti u produženoj ekonomskoj krizi, visokoj nezaposlenosti ali i u odsustvu institucionalnog napretka.

"Siva ekonomije predstavlja stratešku igru između države i poreskih obveznika, u kojoj država stalno smišlja nove strategije za suzbijanje sive ekonomije, a poreski obveznici nove načine za ostvarivanje sive ekonomije", rekao je Arsić na okruglom stolu "Stop sivoj ekonomiji".

On je podsetio da jednu epizodu iz 2001. godine, kada je država uspela za tri do četiri meseca da radikalno smanji sivu ekonomiju u oblasti prodaje duvanskih proizvoda.

U toj oblasti je u sivoj ekonomiji procenat bio veći od 60 odsto, a za samo nekoliko meseci smanjen je na pet do 10 procenata, rekao je Arsić i ukazao da taj primer pokazuje da se u kratkom roku u pojedinim segmentima značajno može suzbiti siva ekonomija.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Chorsović naglasio je da je naš institucionalni kapacitet u prethodnoj deceniji značajno opao i da smo se, u tom smislu, vratili na poziciju iz 2005. godine, jer moramo da rešavamo neke fundamentalne stvari.

Prema njegovim rečima, pitanje sive ekonomije nije samo pitanje institucionalnih kapaciteta već i svesti društva o tome koliko je ta pojava opasna.

On je ukazao da utaja poreza daje ogromnu konkuretnu prednost koja je naizdrživa, i dodao da siva ekonomija uništava onaj deo privrede koji uredno plaća porez.

Prema mišljenju Milice Bisić, profesorke na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), poreska opterećenja nisu ključna za sivu ekonomiju.

Ona je istakla da u našoj zemlji ne postoji razvijena svest o značaju poreza, ukazujući da se ne prihvata da onaj ko ne može da plati porez je zapravo neuspešan.

Bisić je istakla da prošle godine u budžet Srbije nije ušlo 20 milijardi dinara od akciza na duvanske prozivode.

Prema mišljenju Milana Stefanovića, stručnog saradnika za regulatorne reforme u privredi u USAID, siva ekonomija će se smanjivati jer se stanje legitimnog poslovanja u našoj zemli povećava.

Prema njegovom mišljenju to što Srbija ima više od 30 odsto BDP-a u sivoj ekonomiji, ukazuje da je neophodno povećati izgradnju institucionalnog kapaciteta i poboljšati poslovno okruženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Niko

24.06.2014. 16:45

Da nema sive ekonomije...narod bi umirao od gladi....sve sto moze jeftinije da se kupi...to ce se I uraditi...a one gluposti fiskalni racuni...mene ama bas ni malo ne trebaju...To parce papira povecava cenu na ionako prazan novcanik...Treba za pocetak ukinuti akcize na gorivo I smanjiti poreze na 5% tako bi sve bilo jeftinije...ljudi bi vise kupovali I pare bi se obrtale

mitrovic d ilija

25.06.2014. 11:27

@Niko - Niko ti ni sam sebi ne veruješ. pročitaj komentar, mislim sam svoj. nema države bar ne odgovorne koja počiva na " snalaženju" može i sa kartonske kutije da se trguje ako vam je tako zgodno ali porez mora da se plati. Jeste li nekad primetili da je isti proizvod jeftiniji sa tim kako ga zavete parčetom papira nego na pijačnoj tezgi bez tog papira. kad budete shvatili da je legalno belo a ilegalno crno i sivo imaćete i vi pristojan posao. novac se po vašem bolje obrće na crno niste u pravu

vuk264

25.06.2014. 15:00

@Niko - 1. Mitroviću malo pažljivije pročitaj Niko-v komentar. Nije potencirao da se na crno više obrću pare, nego koliko se meni čini na poresku stopu, tačnije da nju treba smanjiti sa 20 na 5 posto, i na visinu akciza. Nije problem podržavati nešto ili ne, samo treba biti realan. Država je gladna para jer ima suviše veliku administraciju (zamislite 250 poslnika sa svim privilegijama....), ne ulaže u proizvodne pogone itd nego kroz namete hoće da zadrže sve privilegije i navodno uvedu red.

vuk264

25.06.2014. 15:08

@Niko - 2. Navodno prodaju sl. vozila...koliko je sl.vozila visoke klase prodato? Itd itd ako budem dalje navodio ispašću protivnik vlasti. Sa druge strane pogledaj kako se pare iz budžeta raspoređuju, gde ide najviše i zapitaj se da li je to ono što poreski obveznici žele, kako su političari za par godina bavljenja politikom postali bogati itd...tu trebaju korenite promene, obezbediti posao i sigurne zarade, a onda će i sive ekonomije biti manje, tako izgleda scenario dragi moj Mitroviću. Pozdrav

Sale

25.06.2014. 09:44

Svi znamo sta su posledice rasprostranjene sive ekonomije i kvazi opravdanja da to rade jer nema posla. Istina je da to rade svesno i namerno na stetu legalnih firmi. Gde su inspekcijske sluzbe, sta je sa komunalnom policijom!? Kada su osnivali "komunalce" sve fanfore su zvonile kako ce suzbijati ulicnu prodaju nelegalne robe i grad ocistiti od svercera, a danas !? Ocigledno da drzava nema zelju i snagu da ih uvede u red po kratkom postupku!

siva zona

25.06.2014. 14:30

Problem sive ekonomije nije u neprijavljenim zaradama, vec u nelogicno visokim nametima legitimnim firmama. Na ovaj nacin niti se placa uredan porez niti se prijavljuju radnici.Onog trenutka kada drzava shvati da bi porez trebao biti razrezan u skladu sa zaradama ali ne i veci od 30 odsto, te da nameti na svakog zaposlenog ne budu u visini 100odsto zarade zaposlenog,doci ce i do gasenja sive ekonomije.Nasa vlast pociva na nesposobnosti i trazenju krivaca bez konstruktivne promene za bolje sutra.