Kazne od 20.000 do pola miliona dinara: Uskoro uredba o OBAVEZNOM NOŠENjU MASKI na radnom mestu

Novosti Online

23. 05. 2020. u 17:05

Казне од 20.000 до пола милиона динара: Ускоро уредба о ОБАВЕЗНОМ НОШЕЊУ МАСКИ на радном месту

Foto: D. Pozderović

Za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, i da, ukoliko je moguće, poslodavac organizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu

KORONA VIRUS je oslabio, ali je i dalje jedna od njegovih najozbiljnijih karakteristika brzo širenje i prenošenje, a na to upozorava i situacija u Vranju.

Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavanje kaže za RTS da je Ministarstvo pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih korona virusu.

Martina Furtula je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta.

- Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti - kazala je Furtula.

Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće poslodavac oraganizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih obavezno koriste zaštitne maske.

- Epidemija je još uvek tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da trebamo da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi - istakla je Furtula.

Navodi da klima uređaji u određenim industrijama moraju da rade.

- U određenim tehnološkim procesima to je neizvodljivo. Savetujemo poslodavcima da u takvim slučajevima organizuju drugačije rad tako da na takvim mestima bude mali broj zaposlenih -istakla je Furtula.

Ističe da su uredbom propisane kazne.

- Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada - zaključila je Furtula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Гиле

23.05.2020. 17:29

Ма ви сте бре болесни али у главу! Ко је у сред лета добио грип? Нећу да носим маску,не носи је ни Вуле!

Никола

23.05.2020. 19:46

@Гиле - Миливоје, а ти то као стручњак знаш?! Ни лекари не знају све о овом вирусу. Бар тако они ономад рекоше... Седи напиши научни рад за неки часопис са sci листе.

NEBOJŠA

23.05.2020. 17:30

Kompletni idioti blago receno. Pustate u drzavu svakoga bez kontrole a nas twrate da svo vreme nosimo maske. Ma sram vas bilo, a cene maski u nabavci su 0.28 USD a za N95 je 1,28 USD. Jednostavno pravite biznis nekome.

Ana

23.05.2020. 19:12

@NEBOJŠA - Distanca da , to treba postovati. A maske moraju da se menjaju na 2 , 3 sata sto niko ne radi.

Никола

23.05.2020. 19:26

Дођите одмах да ми пишете казну. Не пада ми на памет да је носим. Нисам је ни до сада никад користио, па нећу ни у сред лета.

Душан Ва

24.05.2020. 11:24

Казне за не ношење маске треба максимално повећати и без милости кажњавати оне који је не носе. Па ваљда људи који су свој живот посветили науци и лечењи болесника знају више од ових паметњаковића који не поштују друге поред којих пролазе, са којима се срећу и раде.

Makile

24.05.2020. 22:33

Poslodavci neka obezbede dovoljan broj maski.Mada sve je meni to izigravanje ludila sa ljudima A drzava umesto da zabrani rad nocu ona apeluje da poslodavci podele radnike po smenama, NOC JE ZA SPAVANJE NE ZA RAD.

Baltazar

25.05.2020. 09:23

Znaci treba iz svog džepa da finansiram nošenje maske. Pošto se menja na svakih par sati treba da promenim 4 tokom radnog vremena, cena jedne je 12odin dakle oko 500din dnevno samo za maske ili preko 100e mesečno. Jako lepa računica...

Pero

25.05.2020. 09:24

Državne činovnike ste oslobodili od prvog dana, podrazumeva se uz punu platu, čak i one koji nemaju nikakvih kontakata sa strankama, a u privatnom sektoru hoćete da se radi 24 sata dnevno. Aman, oslobodite nas više pritiska. BRUKA.

Starla

25.05.2020. 16:47

Nešto mi nije jasno. Otvorene granice,nije obavezno ni testiranje ni karantin, a nas, obične smrtnike ćete kažnjavati i otimati nam novac koji nemamo???!!! Da nosimo maske koje NI NE ŠTITE OD KORONA VIRUSA??!!!Pa ko je bre ovde lud?