Proba male mature: Test iz matematike bio lak

V. I. - Lj.B.

četvrtak, 23. 04. 2020. u 19:13

Проба мале матуре: Тест из математике био лак
Kako su nam se požalili roditelji osmaka, deca su pokušavala iznova i iznova da reše test, ali bi “stranica uvek prijavljivala različite greške”
Test iz matematike na probi male mature onlajn prošao je juče bez tehničkih poteškoća, osim u Vojvodini gde su osmaci pre podne imali problema da prisupe platformi. Učenici osmog razreda i njihovi raditelji tako su juče pretpeli manji stres nego dan pre kada su deca radila test iz srpskog jezika i imala mnogo muke da se uloguju na platformu i urade sve zadatke.

-Moje dete se bez problema juče oko 9 sati ulogovalo i vrlo brzo uradilo zadatke iz matemetike koji nisu bili teški – kaže nam jedna majka iz Beograda.

Da bi se izbegle tehničke teškoće, Ministarstvo prosvete produžilo je juče vreme u kome se đaci mogu uključiti na platformu do 21 i 30 sati umesto do 20 sati. Takođe, da bi se omogućilo ravnomerno opterećenje sistema sugerisali su učenicima iz Vojvodine da testove iz matematike i kombinovani test koji se radi danas, rade u terminu od 8 do 12 časova, učenicima sa teritorije Garada Beograda da ga rade od 12 do 16 časova, a ostali u terminu od 16 do 21 i 30 časova.

-Juče je do 12 sati matematiku radilo 19.981 učenika iz čega se vidi da su poslušali našu preporuku – kažu u Ministarstvu.

Inače, prekjuče je srpski jezik polagalo 64.078 đaka, među njima je 790 učenika koji nisu na vreme dobili tablet pa su zadatke iz srspkog radili juče kada i matemtiku.
U Ministarstvu prosvete kažu da će, bez obzora na tehničke probleme, svi učenici dobiti priliku da urade testove, te da nijedan učenik neće biti oštećen.

U PETAK KOMBINOVANI
U PETAK je na redu kombinovani test čija će izrada trajati 90 minuta, đaci se na platfomruj mogu ulogovati od 8 ujutro do 21 i 30 . Rezultate učenici mogu da vide isti dan nakon 21 i 30 sati, a deca nisu imala tehničkih problema prilikom provere rezultata iz srpskog jezika.