MOLEKULARNI biolog Igor Štagljar sa Univerziteta u Torontu govorio je o metodi Simple, kojom će, kako veruju načnici, moći da se identifikuju asimptomatične osobe kako bi se sprečilo širenje zaraze u društvu.

Štagljar kaže da se njegov tim inače ne bavi istraživanjem virusa korona, ali ova pandemija je angažovala naučnike širom sveta. Od kanadske vlade dobili su nešto više od milion dolara kako bi neke od svojih tehnologija mogli da prenesu u istraživanje covida-19.

Pročitajte još: Ovaj faktor može biti poguban PO MLADE, a nisu hronične bolesti: Doktor Gojković otkrio zašto NIKO nije neranjiv

- Četiri godine razvijali smo jednu metodu, nazvanu Simple, koja može detektovati proteine, odnosno proteinske interakcije u bilo kojoj živoj ćeliji i ćelijskim tečnostima. Sada smo u mogućnosti da modifikujemo tu metodu i putem nje detektujemo antitela koja pacijenti stvaraju protiv virusa SARS-CoV-2 direktno u serumu. Kad neka osoba bude zaražena, telo počinje da razvija antitela nakon tri do četiri dana - objasnio je Štagljar, dodavši da veruju kako će tom metodom identifikovati ne samo osobe koje su zaražene nego i one asimptomatične.

- Asimptomatične osobe su jednako infektivne kao oni koji leže u bolnici i potreban im je kiseonik. Treba ih izolovati kako ne bi inficirale osobe u društvu. Zbog toga je i uvedena socijalna izolacija - naglasio je.

METODU BI MOGLI DA RAZVIJU ZA ŠEST MESECI, A LEK ILI VAKCINU ZA GODINU DANA

- Govorimo o nekih šest meseci, možda manje. Napravili smo neka preliminarna istraživanja, počeli smo pre dva meseca. U timu imam doktora iz Vuhana. Napravio je par eksperimenata, funkcionisalo je, napravili smo projekte i dobili sredstva. Svet se mobilisao - rekao je Štagljar, dodavši da na Univerzitetu trenutno radi samo pet od trista laboratorija zbog implementacije socijalnog distanciranja, a tih pet bavi se istraživanjem virusa korona.

Smatra da su mere u Hrvatskoj dobre i da se Hrvatska dobro nosi s pandemijom. Kaže da je u Kanadi situacija nešto manje restriktivna.

- Imamo nešto manje od deset tisuća detektovanih slučajeva, nešto manje od tri mrtva na populaciju od jednog miliona. Za tri nedelje ćemo biti na vrhuncu krivulje. Sredinom marta su zatvorene škole i univerziteti, predavanja držimo onlajn. Život se skroz promenio. Svuda se praktikuju socijalna distanciranja, u prodavnicu se pušta jedan po jedan. To je jedini način kako se zaštititi od virusa - nemamo lek, nemamo vakcinu. Tako će biti narednih dvanaest meseci", rekao je naučnik.

PRODAVNICE ĆE POLAKO POČETI DA SE OTVARAJU NAKON 2-3 MESECA IZOLACIJE

Misli kako se još premalo zna o virusu te da je teško predvideti ishod ove pandemije jer se sve projekcije zasnivaju na merama socijalnog izolovanja.

- Mislim da će se nakon dva-tri meseca izolacije broj slučajeva početi smanjivati do te mere da će biti moguće relaksirati neke aspekte izolacije. Na primer, ljudi uključeni u esencijalne poslove mogli bi se vratiti u ekonomiju. Možda će polako početi da se otvaraju dućani koji su sada zatvoreni. Međutim, to ne znači da će se stvari vratiti u normalu. Trebamo da nađemo balans između izolacije i funkcionisanja tako da se bolest ne širi eksponencijalno. To je ono najvažnije - kazao je, istaknuvši da se nadaju kako će leto usporiti širenje virusa.

- Moram naglasiti da se neće biti moguće vratiti u normalu dok se ne pronađe neki lek ili vakcina, a to će biti za najmanje dvanaest meseci. Moramo se pripremiti da će do tog vremena naši životi biti promenjeni - istakao je Štagljar na N1 televiziji.

LEKOVI I VAKCINE PROLAZE TRI FAZE

Objasnio je da svi lekovi i vakcine moraju da prođu kroz klinička testiranja, zbog čega trebamo da čekamo najmanje godinu dana na lek ili vakcinu.

- Pola naučnog sveta uključeno je u identifikaciju leka ili vakcine. Sve to mora proći intenzivna klinička testiranja. Lekovi i vakcine prolaze tri faze. Analize su dugoročne, potrajaće najmanje dvanaest meseci da bi mogli doći u kliniku - rekao je.

O SITUACIJI U SAD-U: NIJE BLISTAVA. FALI TESTOVA, RESPIRATORA...


Komentarisao je i epidemiju u Sjedinjenim Državama.

"Situacija u SAD-u nije blistava, glavni razlog je što je vlada do pre sedam dana ignorisala. Postoji manjak testova, respiratora... Do pre nedelju dana nikoga u vrhu vlade nije bilo briga što se virus eksponencijalno širio. Prema najkonzervativnijim predviđanjima u sledeća četiri meseca biće oko sto do dvesta hiljada mrtvih od posledica infekcije - rekao je, dodavši da je to jako žalosno za tako razvijenu zemlju.