Lek protiv malarije Hidroksihlorokin, koga predsednik SAD Donald Tramp navodi kao moguće rešenje u lečenju virusa korona, nije bio efikasniji od konvencionalne metode lečenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini, navodi Blumberg.

Izveštaj objavljen u Kini u Journal of University of Zhejiang pokazao je da se pacijenti lečeni tim lekom nisu ništa bolje borili protiv virusa od onih koji su dobijali druge lekove.

Testiranje je sprovedeno na grupi od 30 ljudi. Od njih 15 koji su dobili lek protiv malarije nakon dve nedelje 13 je bilo negativno a u drugoj grupi koja nije pila taj lek 14.

Blumberg navodi da je Hidroksihlorokin primenjivan uz antibiotik u Francuskoj dobio na značaju zasnovanom na maloj kontroverznoj studiji sprovedenoj na 40 pacijenata.

Pročitajte još: Svi zaraženi bez simptoma moraće u kampove? Kineski stručnjaci smatraju da je drugi talas epidemije neizbežan iz dva razloga

U toj studiji, lek je pomogao da organizmi 26 pacijenata pobede virus, a što je potvrđeno brisom nosa.

Eksperti su kritikovali studiju, nazivajući je zanimljivom i dalekom od konačne.

Bloomberg podseća da je predsednik Tramp više puta ponovio da je uveren ta će taj lek delovati.

I potpredsednik Majk Pens preporučio je lek i rekao da lekari mogu da ga daju iako zvanično nije za tu namenu. Dodao je i da je Predsednik veoma optimističan po pitanju leka.

Stručnjaci, uključujući člana radne grupe za virus korona Bele kuće Antoni Fauci, su izveštaje nazvali nepouzdanim jer se baziraju na ličnom iskustvu.

Rekli su da je potrebno dodatno istraživanje pre nego što se upotreba leka odobri.

Lek se u Njujorku već daje mnogim hospitalizovanim pacijentima i počinju obimnija ispitivanja, koja su deo širokih napora da se pronađe bilo šta što bi moglo delovati protiv bolesti, piše Blumberg.

U studiji koju su vodili istraživači Odeljenja za infektologiju i imunitet Šangajskog klinickog centra za javno zdravlje, 15 pacijenata koji nisu primili hidroksihlorokin konvencionalno je lečeno.

To uključuje mirovanje, kiseonik i antivirusne lekove koji se preporučuju u kineskim smernicama za lečenje, poput lopinavira i ritonavira, i po potrebi antibiotika.

Jedan pacijent lečen antimalarikom dobio je teške simptome.

Kod četiri pacijenta lek je razvio dijareju i znakove potencijalnog oštećenja jetre, u poređenju sa trojicom koja su konvencionalno lečena.

Nadležni su zaključili da su potrebne dodatne studije na vec´em broju pacijenata da bi se u potpunosti istražili rizici i koristi.