Beba stara svega 28 dana zaražena je korona virusom, rekao je na TV Pink direktor KBC "Dragiša Mišović" dr Vladimir Đukić.

Govoreći o pacijentima koji se leče u "Mišoviću" istakao je da ima i dosta mladih.

- Mi imamo bebu od 28 dana, roditelje, otac i sin, sin i majka, porodice cele, svi su ugroženi, jedina preventive je potpuna izolacija - kazao je.

Kod još jedne bebe bio je virus potvrđen, ali ona nije imala simptome, ona je bila kod kuće, pod stalnim nadzorom Instituta za majku i dete, kaže za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Od 120 pacijenata jedan je na respiratoru, nekoliko na kiseoniku

- Dosta je mladih. Nažalost, nisu svi u idealnom stanju, ali postoje stvarno svi preduslovi da se više nego kvaliteno zbrinu i nadam se da će biti u redu - kazao je direktor.

Dodaje i da je danas održano predavanje kineskih kolega.

- Kad gledate njihovu statistiku - jeste starija populacija više ugrožena, udružene bolesti doprinose mortalitetu, međutim, i njih je iznenadio jako brz klinički tok, drastične patofizioleške promene na plućima koje su i za njih bile enigmatične - kaže dr Đukić.

Bebe retko oboljevaju

Kako je već poznato, od korona virusa oboljevaju i mladi i stariji, s tim što su šanse za oporavak kod ovih drugih teže... Međutim, kod beba slučaji obolevanja retki su i u svetu.

Jedan od njih je i slučaj šestomesečnog dečaka iz Velsa, čija majka je objasnila kakvi simptomi mogu da ukažu na oboljevanje korona virusom kod beba.
Majka je kazala i da je beba tada bila na kućnom lečenju i da je izdravila, baš kao i njen muž koji je bio inficiran.