Bio je poslednji svedok bekstva iz nacističkog logora, koji je preživeo uz reči Od života odustaju jedino kukavice: Preminuo Nišlija Vladimir Jovanović (94)

D. ALIHODžIĆ

14. 02. 2020. u 20:28

Био је последњи сведок бекства из нацистичког логора, који је преживео уз речи Од живота одустају једино кукавице: Преминуо Нишлија Владимир Јовановић (94)

Vladimir Jovanović

Svake godine na dan obeležavanja proboja 12. februara odavao je poštu logorašima. Umro u noći između 11. i 12. februara

VLADIMIR Jovanović (94), bivši logoraš svake godine na dan obeležavanja proboja logora - 12. februara odavao je poštu logorašima sve do ove poslednje godišnjice. Posle duže bolesti, preminuo je u noći između 11. i 12. februara.

Vladimiru su do poslednjeg daha bila živa sećanja o svemu što je preživeo u niškom logoru, gde je proveo 42 dana, a bio je i na Banjici i u čuvenom Mauthauzenu. On je bio poslednji svedok prvog organizovanog bekstva iz nekog nacističkog logora. Tog 12. februara 1942. iz niškog logora pobeglo je 105 zatvorenika.

- Često sam od starijih dok sam bio dečak slušao da se samo kukavice predaju i umiru tako. Nisam hteo da budem kukavica i "odustajao" sam od smrti bez obzira šta me je snalazilo - govorio je Jovanović, koji je sa samo 20 godina preživeo sve strahote Drugog svetskog rata kao zarobljenik.

Kako je pričao, sve koji su bili u logoru očekivala je ista sudbina. Posebno je, posle svega, bio ponosan na goloruke logoraše koji su jurišali na nemačke stražare i bodljikavu žicu kojom je logor bio ograđen.

PROČITAJTE JOŠ -Do slobode stiglo 105 logoraša: Sećanje na prvi oganizovani proboj iz nacističkog logora u Evropi

- Nažalost, neki od njih su ostali na ogradi - kazivao je Jovanović, sećajući se tih dana i najozloglašenijeg logora smrti Mauthauzena. - Morali smo da radimo i na temperaturi koja je bila i 40 stepeni ispod nule, bez hrane. Mnogi to nisu mogli da izdrže. Padali su iscrpljeni od gladi i umora. Muke kroz koje su prolazili prekratili bi sebi tako što su se hvatali za bodljikave žice ili su ih stražari ubijali, prisećao se Vladimir - koji je sahranjen na Vrežinskom groblju.

RADIO KAO KROJAČ U KP DOMU

VLADIMIR je posle rata naučio krojački zanat i u rodnom selu Kravlju imao je svoju radnju dok se šezdestih godina nije zaposlio kao krojač u KP domu gde je vodio zanatski sektor. Za sobom je ostavio ćerku Blagicu i sina Jovicu, četiri unuka, 10 praunuka i za koji mesec bi postao i čukundeda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije