Nimalo jednostavan ni lak period, kako za osmake, tako i za njihove roditelje je pred nama. Ako imate tu sreću da vaše dete već zna koju srednju školu želi da upiše, blago vama. Ali iz iskustva znamo da se to prilično retko događa, te da mnogi učenici osmog razreda ustvari nemaju ama baš nikakvu ideju čime žele da se bave u budućnosti. Samim tim i ne znaju koju srednju školu žele da upišu.

Neki od njih su povodljivi, pa kreću za društvom...tamo gde idu njihovi drugovi, koji ipak imaju neku ideju koju školu da upišu, idu i oni. A onda se dogode dve stvari: ili sa uspehom završe tu srednju školu, što je ređe ili vrlo brzo shvate da to nije za njih, pa odlučuju da promene školu i upišu neku drugu.


Sasvim logično se nameće pitanje kako pomoći detetu u tom trenutku ? Kako mu olakšati čitav, inače vrlo stresan period upisa u srednju školu?


Nažalost, ne možete baš mnogo kao roditelj da učinite, ako je vaše dete neodlučno, odnosno ako nema baš neku predstavu čime želi da se bavi. Manjak interesovanja kod današnjih učenika mnogi psiholozi dovode u vezu sa činjenicom da im je mnogo šta relativno lako dostupno, pa samim tim i nemaju želju da uče nešto novo. Međutim, ako roditelj osluškuje svoje dete i njegove potrebe, neće mu biti teško da ga usmeri na pravu stranu. A sa druge strane, da bi roditelj to mogao da učini, on mora svakako dobro da bude informisan i upućen u to šta koja srednja škola nudi.


Da li je bolje upisati privatnu ili državnu srednju školu ?


Logično je da ne postoji univerzalan odgvoor na ovo pitanje. Što bi naši stari rekli, svako prema sebi donosi odluku o tome, ali treba ipak informisati roditelje o finansijskom apsektu u ovom slučaju.

Naime, u ne tako davnoj prošlosti je bilo sasvim uobičajeno i očekivano da privatne srednje škole mogu da pohađaju isključivo ona deca, čiji roditelji odlično zarađuju, te imaju dovoljno novca da pokriju sve troškove školovanja u takvim obrazovnim institucijama.

Međutim, to više nije tako, jer postoji Srednja medicinska i IT gimnazija u Kragujevcu, koja izdvojena odeljenja i u Beogradu i u Novom Pazaru. U pitanju je akreditovana srednja škola, koja nudi svim zainteresovanima mogućnost da pohađaju redovno školovanje, u okviru izuzetno interesantnih, a nadasve perspektivnih obrazovnih profila.


Sada se verovatno već pitate zbog čega je upravo ta obrazovna institucija izdvojena, kada svi znamo da u Srbiji postoji mnogo srednjih škola, koje organizuju nastavu u okviru obrazovnih profila za brojne oblasti ? S obzirom na to da upravo ova srednja škola vodi računa najpre o kvalitetu nastave, te da zatim ima i brojne smerove u ponudi, a istovremeno omogućuje i roditeljima sa prosečnim primanjima da redovno finansiraju školovanje svoje dece, sasvim je očekivano da se upravo ona izdvojila u odnosu na druge škole.


Sasvim se dovoljno obrazovnih profila nalazi u ponudi ove škole, a treba naglasiti da je dostupno najpre redovno školovanje po povoljnim cenama. Zahvaljujući tako bogatoj ponudi, svako dete može pronađe smer koji mu najviše i odgovara. Uz to što se može školovati za zanimanje farmaceutski tehničar, u ponudi je i redovno školovanje za zanimanje medicinska sestra - tehničar.


Moramo priznati da kada je u pitanju Srednja medicinska i IT gimnazijau Kragujevcu, odnosno njena izdvojena odeljenja, koja se nalaze u Novom Pazaru i u Beogradu, ponuda obrazovnih profila je izuzetno šarolika. Zainteresovani imaju, isto tako mogućnost i da se školuju u okviru gimnazije opšteg tipa (sportsko odeljenje), te da izaberu program za sticanje zvanja tehničar optike ili mehaničar optike, a što su posebno atraktivna i tražena zanimanja.


Svakako treba pomenuti i smerove vozač motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja i geodetski tehničar (geometar). A uz to, ova srednja škola nudi mogućnost sticanja diplome i za vrlo tražena zanimanja, kao što su eletroinstalater, elektrotehničar procesnog upravljanja i elektrotehničar energetike, ali i elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Izuzetno su tražena zanimanja i elektrotehničar informacionih tehnologija i elektrotehničar računara, a u poslednje vreme i šumarski tehničar, što su sve obrazovni profili za koje ova kragujevačka srednja škola organizuje nastavu.


Programi za apsolutno svaki obrazovni profil koji je u ponudi ove srednje škole se sprovode isključivo uz poštovanje smernica, koje navodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoija naše zemlje. Takođe treba pomenuti i vrlo važnu informaciju, a koja se odnosi na diplome, što vrlo često brine mnoge roditelje.


Naime i Srednja medicinska i IT gimnazija je od strane nadležnih državnih institucija ovlašćena za organizaciju konkretnih programa, što znači da poseduje sve potrebne dozvole, te izdaje diplome koje su priznate na teritoriji naše zemlje. Zato, dragi roditelji, nemate razloga za zabrinutost. A ako tome dodamo i podatak da je visina školarine u potpunosti usklađena sa trenutnom finansijskom situacijom u našoj zemlji, te da su cene prilagođene maksimalno kupovnoj moći građana, jasno je zbog čega je upravo ova škola pravi izbor za vašu decu!


Nema potrebe više da razmišljate i nervirate se oko toga koju srednju školu treba da upiše vaše dete! Rešenje je pronađeno, a vaše je samo da izvršite prijavu i omogućite svom detetu da se školuje u jednoj od najboljih obrazovnih institucija i da znanja u okviru odabrane struke stiče direktno od vrsnih stručnjaka!


(PR)