Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" pripremio je zdravstveno uputstvo na tri jezika za putnike koji dolaze iz Vuhana i drugih područja zahvaćenih korona virusom. Uputstvo je objavljeno na srpskom, kineskom i engleskom jeziku.

Upozorenje je objavljeno na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije i u njemu se podseća kakve mere putnici treba da preduzmu u slučaju da su bili u područjima u kojima vlada epidemija ili su bili u kontaktu sa osobama koje su bile u riziku od infekcije.


PROČITAJTE JOŠ: Nema panike među Srbima, niko ne sumnja na korona virus: U Ministarstvu zdravlja kažu da se građani raspituju o zaštiti

„Ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačate higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku. Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima“, navodi se u uputstvu.

Za hitne situacije za sve putnike koji dolaze iz grada Vuhan ili drugih oblasti iz Kine gde je detektovan virus novi korona virus, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, Ministarstvo zdravlja je otvorio telefon broj 064 8945 235.

Na sajtu Ministarstva objavljena je i lista Instituta i Zavoda za javno zdravlje na području Srbije u kojima putnici mogu da se obrate epidemiologu i dobiju uputstva o daljem postupku.

U proteklih nekoliko nedelja kod više stotina osoba potvrđena je infekcija novim korona virusom, a pretpostavlja se da ima više hiljada neprepoznatih inficiranih osoba.