Promene u obrazovanju: Brža nostrifikacija, svaki učenik dobija broj koji ga prati još od obdaništa...

LJ. B.

20. 01. 2020. u 21:59

Na dnevnom redu Skupštine Srbije izmene prosvetnih zakona. Resurs-centri u 10 gradova, olakšica za poslodavce

Промене у образовању: Бржа нострификација, сваки ученик добија број који га прати још од обданишта...

Šarčević predstavio novine poslanicima Foto Tanjug/S.Radovanović

ZAKON o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao krovni zakon u prosveti, menja se zbog usklađivanja sa odredbama novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. To se pre svega odnosi na Jedinstveni informacioni sistem u kojem učenici još u predškolskom uzrastu dobijaju poseban broj koji ih prati do kraja školovanja. Podaci se čuvaju u jedinstvenom registru i sada su brojne procedure pojednastavljene.

Ovo je rekao Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene ovog propisa.

Na dnevnom redu parlamenta su i izmene zakona o srednjem obrazovanju, o dualnom obrazovanju, kao i Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija. Šarčević je pohvalio rad državne Agencije za kvalifikacije i rekao da je u njenu nadležnost prešlo i priznanje stranih visokoškolskih diploma, kao i da će procedure nostrifikacije diploma biti ubrzane.

- Izjednačeni su modeli neformalnih i formalnih vidova obrazovanja i sticanje sertifikata podrazumeva da se formiraju posebni centri za takozvano doživotno učenje - rekao je Šarčević.Ministar prosvete je istakao da su formirani srednjoškolski resurs-centri u deset gradova u kojima poslodavci lakše nalaze kadrove koji su im potrebni.

Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ministar je rekao da se on usaglašava sa dva zakona koja je Skupština već donela - o dualnom srednjem obrazovanju koji se već primenjuje, kao i o dualnim studijama koji još nije u primeni. Šarčević je pohvalio sistem dualnog obrazovanja kao onaj koji nudi više prakse učenicima i rekao da poslodavci shvataju da što pre treba da potpišu ugovore sa školama.

Ministar je kratko obrazložio izmene Zakona o žigovima kojim se nacionalni model usklađuje sa svetskim, kao i potvrđivanje sporazuma sa Francuskom i Severnom Makedonijom u oblasti obrazovanja.


POMOĆ SLABOVIDIMA

MINISTAR Mladen Šarčević predložio je i potvrđivanje Marakeškog ugovora. On će omogućiti slepim i slabovidim osobama iz više zemalja da pristupe materijalima štampanim Brajevim pismom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Cvrle

21.01.2020. 00:08

Kako lepo zvuci kada se napise. A u praksi? Isti taj Zakon dozvoljava djacima da ne uce nista, da izostaju iz skole, maltretiraju nastavnike i da na kraju zavrse skolovanje uz pohvale!

gile

21.01.2020. 10:55

@Cvrle - to i jeste poenta cele priče da iz škole izađu glupavi, nesposobni. Društvo stalno nameće strah od ...... gde je izgubljen mlad čovek podložan manipulaciji