Šarčević, za Novosti: Đake će učiti i roboti

I. MIĆEVIĆ

10. 01. 2020. u 10:30

Uskoro u Beogradu, a potom u Novom Sadu i Trsteniku otvaraju se centri sa opremom za virtuelnu realnost

Шарчевић, за Новости: Ђаке ће учити и роботи

Hologramske projekcije u nastavi Foto Depositphotos

ROBOTI, virtuelna realnost, hologramske projekcije nastavnika - samo su neke od novina koje će u narednim godinama ući u učionice škola u Srbiji. Ovo je za "Novosti" najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, objašnjavajući da će sve ovo biti moguće zahvaljujući ugovoru potpisanom sa kineskom kompanijom "NetDragon", svetskim liderom u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije u obrazovanju.

Prvi korak biće otvaranje Centra za promociju nauke u Beogradu, u zgradi Učiteljskog fakulteta u Bulevaru mira. Upravo ovaj fakultet partner je u projektu i njegovi predavači učestvovaće u obukama kolega iz cele Srbije.

- U narednih mesec dana iz Kine će stići oprema, koju donira "NetDragon". Centar će početi da radi do kraja februara, a prvi posetioci biće zaposleni i studenti pedagoških fakulteta i visokih škola, koji će moći da se upoznaju sa primenom novih tehnologija u nastavi - objašnjava ministar Šarčević. - Prema ugovoru, ovakve centre otvorićemo i u Novom Sadu i Trsteniku, opremu će i za njih donirati kineski partner, a mi ćemo obezbediti prostor, koji podrazumeva i prenoćište, kako bi prosvetni radnici i studenti iz svih gradovi mogli da dolaze na obuku. Za Centar u Beograd, smeštaj je u studentskom odmaralištu na Avali.

Obučeni prosvetni radnici svoje znanje prenosiće kolegama. Za uvođenje veštačke inteligencije u škole potrebna su velika sredstva, a ministar kaže da će već budžetom za narednu godinu biti predviđena nabavka opreme. Osim iz državne kase, najavljuje, oprema će stići i sredstvima donatora.

- Realizacija ugovora sa "NetDragonom" ima tri faze - objašnjava naš sagovornik. - Prva faza je ova kojom se sada bavimo - otvaranje centara za promociju nauke. U drugoj fazi kineska kompanija će u Beogradu otvoriti razvojni centar, koji će biti priprema za otvaranje fabrike u Srbiji. Biće to jedina fabrika svetskog lidera u ovoj oblasti otvorena van Kine. Biće to velika šansa za Srbiju. Sve ovo dogovoreno je kada je visoka kineska delegacija bila u Srbiji, u okviru inicijative "Pojas i put".

Mladen Šarčević Foto P. Milošević

Plan je, kaže ministar, da dogodine nabave opremu za bar po dve škole u svakoj od 17 školskih uprava. U ove škole će dolaziti i učenici i nastavnici iz drugih gradova.

ZANIMLJIVIJI ČASOVI

NEĆE roboti i hologramske projekcije profesora zameniti prave nastavnike, niti će virtuelna realnost zameniti udžbenike. To će biti samo pomoćna sredstva koja će nastavu činiti zanimljivijom. Digitalnim učionicama, nastavnom informatike, robotima, dronovima i ostalim uvedenim novinama decu već pripremamo za sve to - kaže Šarčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ANA

10.01.2020. 12:05

O GOSPODE BOZE MOJ POMOZI OVOJ NASOJ POROBLJENOJ SRBIJI !KOJU PRIRODNU INTELIGENCIJU IMA SRBIJA I SRBSKA DECA I UOPSTE SRBSKI NAROD JE VRLO RETKA TAKO DA OVI KINESKI DRAKONI U PREVODU DJAVOLI NISU NAM UOPSTE POTREBNI I VIRTUELNI UCITELJI ! MJNISTAR SARIC I PREDSEDNIK VUCIC KOJI LJUBI KINEZE MOGU DA ZA SEBE LICNO ORGANIZUJU OVU VRDTU VIRTUELNOG UCENJA KAO ZAMORCICI A NASA DECA CE DA UCE KAO I DO SADA NORMALNIM PEDAGOSKIM METODAMA SA SVOJIM UCITELJIMA I PROFESORIMA !