Videle su sinove, dojile ih, a posle nekoliko dana im je rečeno da su preminuli: Vranjanke za decom tragaju više od četiri decenije

J. STOJKOVIĆ

15. 01. 2020. u 20:00

Majke Mira Spasova i Slavica Arsić iz Vranja tvrde da su im novorođena muška deca ukradena posle porođaja

Виделе су синове, дојиле их, а после неколико дана им је речено да су преминули: Врањанке за децом трагају више од четири деценије

Mira Spasova/Slavica i Đorđe Arsić Foto J. S.

MAJKE Mira Spasova i Slavica Arsić više od četiri decenije tragaju za sinovima koji su im, kako tvrde, oteti posle porođaja. Nisu se porodile iste godine, čak ni u istom gradu, ali su njihove drame gotovo identične. Mnogobrojni propusti u protokolu i nedostatak umrlica za dva muška novorođenčeta povod su za sumnje da su i njihove porodice žrtve krađe i prodaje beba u Srbiji.

Te 1976. godine, kada je na svet donela zdravog dečaka, Mira Spasova je živela u Bosilegradu. Kada je porođaj počeo, najpre je prebačena za Vranje, a potom u Surdulicu. Porodila se 23. jula i, kako kaže, sve je bilo u najboljem redu.

- Dečak je dva sata bio pored mene - s tugom govori Mira. - Bio je zdrav. Sutradan su mi na podoj doneli devojčicu, a kada sam im rekla da to nije moja beba, babica mi je odgovorila da je moja u inkubatoru. Tražila sam da vidim sina, ali mi to nisu dozvolili. Kasnije su mi saopštili da je dete umrlo.

Sutradan je kod Mire došla druga babica, koja je od nje tražila da potpiše dokument i da detetu da ime. Ona je to odbila rečima da se mrtvom novorođenčetu ne daje ime. Babica joj je, međutim, rekla da se dečak zove Stanko.

PROČITAJTE JOŠ - ISPOVEST MAJKE KOJA GODINAMA DOKAZUJE KRAĐU BEBE: Oteli su mi dete iz bolnice u Kruševcu

Godinama je Mira živela sa nemirom, a 2004. godine, njene sumnje su se obistinile. Zbog zakonske regulative, koja je podrazumevala poseban radni staž za majke s troje dece, 2004. je otišla u matičnu službu u Surdulici i doživela šok.

- Dobila sam izvod iz matične knjige da je moj sin živ - uznemireno priča Mira. - Ispostavilo se da sam u porodilištu navodno potpisala da se odričem deteta! A to je laž. Nikada nisam dobila izvod iz knjige umrlih. Zbog toga sam se obratila tužilaštvu.
U međuvremenu, s Mirom Spasov je kontaktirao mladić za koga ona sumnja da je njen sin, ali se još nisu sreli i upoznali, pa zasad ne želi da govori o tome.

Izjasnila se i zdravstvena inspekcija

Vranjanci Slavica i Đorđe Arsić su 18. novembra 1977. dobili prvo dete - dečaka. Žena je zbog mogućnosti prevremenog porođaja prevezena iz Vranja u nišku bolnicu. Tu je na svet donela dečaka, kog je dojila pet dana.

- Prvi plač sam čula, sve je proteklo dobro... - priča Slavica. - Dojila sam zdravog dečaka. Tog poslednjeg, petog dana, nekoliko sati pošto sam ga podojila, lekar mi je saopštio da je mrtav. Kao i mnogobrojne majke koje žive sa sumnjom da su im deca oteta, i ja sam tada čula rečenicu koja mi i danas odzvanja u ušima: "Mladi ste. Imaćete još dece".

Tako je i bilo. Slavica Arsić je rodila još dvoje dece, ali tuga i bol zbog toga što njeno prvo dete negde živi ne znajući ko su mu roditelji ne daju joj mira.

NJen suprug Đorđe je, kada mu je Slavica javila šta se desilo, istog trenutka seo u automobil i došao, ali ga nisu pustili da uđe u porodilište.

PROČITAJTE JOŠ - Jednu ćerku sam pronašla, za drugom tragam: Verica dve decenije ne odustaje od bliznakinja za koje veruje da su joj otete na porođaju


- Napravio sam skandal, želeo sam da vidim lekara - priča Đorđe Arsić. - Došla je policija i privela me. Tražio sam samo da vidim sina, mrtvog ili živog. Nisu mi dozvolili.

Iz bolnice nikada nisu dobili dokumentaciju.

- Pogrešni datumi rođenja, moji i Slavičini, pomešana mesta rođenja, nalaz stručne zdravstvene inspekcije koji niko ne ume da pročita... Sve to nas je iznova potresalo - kaže Đorđe. - Godine 2002, podneo sam tužbu u Nišu. Dobio sam samo zapisnik, i dan-danas ne znam u kojoj je fazi postupak.

Nemoguće sakupiti sva dokumenta


Ispostavilo se da u dokumentaciji ne postoji uput iz Vranja niti bilo šta što svedoči o transportu iz vranjske bolnice, a Slavicu je u Niš odvezla Hitna pomoć u pratnji medicinske sestre. Kasnije, kada je počela da radi kao patronažna sestra u Zdravstvenom centru, Slavica je saznala da je njen zdravstveni karton kod ginekologa potpuno prazan, kao da nikada nije bila trudna.

Arsići, kako tvrde, sumnjaju da njihov sin živi u okolini Niša. Ne žele da pričaju o imenima, kao ni o situaciji kada su se sreli sa čovekom za koga su ubeđeni da je njihov sin.

TUŽE DRŽAVU

PORODICE sa juga Srbije, kojih nije malo, sve češće se odlučuju da pravdu potraže na sudu. Nakon što je krajem prošle godine Osnovni sud u Vranju doneo nepravosnažnu presudu u "bebi aferi" i LJubomiru Trojanoviću, iz Vranja, zbog nemarnosti u slučaju njegove potrage za, kako sumnja, nestalom bebom, dodelio odštetu od 1,25 miliona dinara, mnogo je onih koji su se odlučili da krenu njegovim stopama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije