VERNIKE u Spomen-hramu Svetog Save, po završetku radova, dočekivaće Isus Hristos Pantokrator raširenih ruku čiji je raspon - čak 17 metara!

Sin Božji sa oreolom iznad glave prečnika većeg od šest metara, u oltarskoj apsidi, najdominantnija je figura koja pod kupolom krasi unutrašnjost najvećeg hrama srpskog naroda. Ruski i srpski neimari gotovo u potpunosti završili su grandiozne radove na postavljanju mozaika, što je najveći posao pred osvećenje Hrama planirano za jesen 2020. godine.

Na postavljanju mozaika prethodnih meseci gotovo bez pauze radila je ekipa ruskih mozaičara koja je sprovela u delo viziju čuvenog ruskog akademika i narodnog umetnika Nikolaja Muhina. Zahvaljujući njihovim vrednim rukama, na zidove Hrama ugrađene su stotine hiljada kockica prirodnih i veštačkih boja. Reporteri "Novosti" dobili su priliku da kroz gusti splet skela i platformi ekskluzivno pogledaju impresivne mozaičke scene koje će krasiti vračarsku svetinju.


PROČITAJTE JOŠ: Novi Sad uz Srbe iz Crne Gore: Protest zbog otimanja hramova (VIDEO)

Enterijerom Hrama, zahvaljujući milionima komadića posebnog stakla dominiraće zlatna boja, koja je kao božanska svetlost izabrana da bude pozadina svih zidnih scena. Od prvog nivoa do glavne kupole postavljeni su likovi svetitelja i prizori iz Starog i Novog zaveta. Na stubovima su prikazani najznačajniji srpski svetitelji, a ključna figura u maloj apsidi, naspram glavnog ulaza, biće Bogorodica.

U Hramu Svetog Save, poslednjih dana godine na izmaku zatičemo pedesetak ruskih mozaičara i njihove srpske kolege. U toku su poslednji radovi na mozaiku, koji će biti završeni prvih nedelja 2020. godine. Posle toga sledi montiranje rasvete, podnih obloga i uređenje Svetosavskog platoa. Jesen i čin osvećenja Hram će dočekati tačno onako kako su ga zamislili njegovi tvorci Aleksandar Deroko, Bogdan Nestorović i Branko Pešić.

Unutrašnjost Hrama ukrašavana je poslednjih godina pod rukovodstvom Jevgenija Čeliševa, glavnog inženjera montaže mozaika. Među zidove Hrama Svetog Save prvi put je stupio 2016. godine, a prva zadivljenost njegovim dimenzijama i monumentalnošću do danas ga nije napustila. On najavljuje da će već u januaru ruski majstori u potpunosti završiti živopisanje i najmanjih zidnih površina - pandantife, stubove i male lukove.

- Ovo je najveći, tehnički najsloženiji i najzahtevniji posao na kome sam ikada radio. Hram Svetog Save je poduhvat mog života. Velika mi je čast što sam svoj rad i trud ugradio u ovu svetinju - kaže Čelišev, za "Novosti", dok se liftom uspinjemo ka glavnoj kupoli i sceni Hristovog Vaznesenja. - Mozaike sam postavljao u velikom broju crkava, ali Hram Svetog Save je jedan i jedinstven i u svetskim okvirima.

Jevgenij kaže da je ruskom timu ukazana velika čast da radi na čuvanju molitvene uspomene na najvećeg srpskog svetitelja.

- Sveti Sava, Hram, Beograd i Srbija ušli su u naša srca. Prethodnih meseci radili smo najbrže što smo mogli, kako bi Hram što pre bio gotov. Radujemo se završetku njegove dekoracije, ali osećamo i žal što će okončanjem posla uslediti i naš rastanak - kaže glavni inženjer montaže mozaika.

Uz Jevgenija Čeliševa, od prvog dana je i njegov mlađi brat Anatolij, akademski mozaičar, koji brine o umetničkom delu posla.

- Mozaičke scene, kvalitet izrade i materijala ugrađene u dekoraciju Hrama Svetog Save predstavljaju najviši domet čuvene ruske Akademije umetnosti i Nikolaja Muhina - naglašava Anatolij Tolja Čelišev.

Dvojica ruske braće u šali, ali i zbilji, kažu da je posao pod svodovima Hrama organizovan vojnički - brigadno. Na čelu srpske brigade je mladi umetnik Miloš Đuran, koji zajedno sa srpskim kolegama i Rusima, od prvog dana radi na ukrašavanju Hrama.

- O živopisanju hramova smo učili na fakultetu, ali tek u Hramu smo ga zaista i upoznali. Rusi su prvorazredni učitelji. Ovo je neprocenjivo iskustvo za sve nas, jer smo deo najvećeg mozaičkog poduhvata crkvenog graditeljstva u svetu - kaže Đuran.

SINOVI KAO BLAGOSLOV

BRAĆU Čelišev i njihovog srpskog kolegu Miloša Đurana tokom saradnje na postavljanju mozaika, povezala je još jedna važna, porodična, stvar. Upoznali su se 2016. godine, a od tada do danas sva trojica dobila su decu, i to - sinove. Ovu okolnost oni smatraju svojevrsnim blagoslovom Svetog Save.

Upoznali smo se kao kolege, a rastajemo se kao najbliži prijatelji, braća takoreći - ističu neimari vračarske svetinje.


PROČITAJTE JOŠ: Uprskos zabrani, Božićni pokloni stigli na Kosovo (FOTO)

RAĐA SE IKONOSTAS

OLTARSKI deo Hrama biće, po tradiciji, odvijen ikonostasom, čija je betonska osnova već postavljena, ali zbog šume skela još uvek nevidljiva oku posetioca. Prema projektu koji je primenio drevnu crkvenu praksu, na centralnom mestu naći će se ikone Isusa Hrista i Bogorodice, Svetog Jovana Krstitelja, kao i svetitelja kome je hram posvećen - Svetog Save i njegovog oca Svetog Simeona. Na vrhu ikonostasa svoje mesto će naći prikaz Svete Trojice.

EPISKOP REMEZIJANSKI STEFAN HRAM NAJAVLjUJE SVE BOLjE DANE

ZAVRŠETKOM Hrama Svetog Save na Vračaru ostvaruje se vekovni zavet srpskog naroda. Njegovo osvećenje biće veliki blagoslov našem narodu, Beogradu, državi. Ovaj događaj, uveren sam, biće prekretnica i najava boljih vremena koja dolaze.

Poruku optimizma i radosti, u znaku konačnog završetka radova na zavetnom hramu srpskog naroda upućuje episkop remezijanski Stefan (Šarić), vikar patrijarha srpskog i nadležni arhijerej.

- Osvećenje Hrama biće jedinstven i veličanstven događaj, bogat simbolikom i verom. Naš narod se time odužuje svom svetitelju, ovaploćuje sopstveni amanet i uzima obavezu večnog molitvenog sećanja na Svetog Savu i njegovo delo - ne krije radost episkop Stefan. On vernike moli za još malo strpljenja, jer se bliži čas kada će Hram zasijati u svom punom sjaju i lepoti.

Radovi na enterijeru, kako kaže, polako ali sigurno se primiču svom koncu. Početkom sledeće godine sledi postavljanje poda, sa grejanjem, i podizanje impresivnog ikonostasa. U završnoj fazi uređenja unutrašnjosti uslediće ugradnja grandioznog lustera - polijeleja, čiji će prečnik biti čak 30 metara. Pun efekat biće postignut uz ukupno 218 malih polijeleja, koji će obasjavati 195 prostorija koliko ih je ukupno u hramu.

- Unutrašnja i spoljna rasveta biće objedinjene u jedinstven sistem, koji podrazumeva primenu najsavremenije tehnologije. Sastavni deo priprema za osvećenje i poslednja faza radova biće rekonstrukcija Svetosavskog platoa, koji će biti uređen po nacrtima profesora Brane Mitrovića - navodi vladika.

Sagovornik "Novosti" ističe da je izgradnja Hrama ojačala duhovne veze između srpskog i ruskog naroda. Rusi su svojim sredstvima, idejama i radom osnažili motive srpskog naroda da podigne jedinstvenu crkvu u čast svog najvećeg svetitelja.

- Završetak Hrama 2020. godine, siguran sam, označiće prekretnicu. To će biti jasna potvrda našem narodu da je svaki poduhvat izvodljiv, ako je utemeljen na veri, strpljenju i ljubavi. Duboko verujem da će to biti znak da će uprkos dubokim problemima naš narod i država naći svoj put u budućnosti - kaže episkop Stefan.

Majstori Anatolij i Jevgenij Čelišev


Ugrađivanje poslednjih kamenčića

Glavni izvođači radova na mozaicima


Ekipa srpskih i ruskih neimara