MIGRANTI NADIRU SA KOSMETA: Obijaju prazne kuće, na meti prodavnice i kafane; Starica se branila sekirom

D. Zečević

26. 10. 2019. u 09:00

Žitelji sela uplašeni zbog masovnih i sve agresivnijih upada

МИГРАНТИ НАДИРУ СА КОСМЕТА: Обијају празне куће, на мети продавнице и кафане; Старица се бранила секиром

Stevka Sekić

ONE večeri kada su mi migranti lupali na prozor bilo mi je podjednako stresno kao i kada je 1999. godine počelo bombardovanje. Sama i nezaštićena, prvo sam vikala, a potom sam uzela u ruke sekiru, jedino od "oružja" što imam i izašla polako na terasu.

Ovim rečima Stevka Sekić iz Merdara opisuje osećaj od pre nekoliko noći, kada je na njenu kuću koja se nalazi kraj magistralnog puta Priština - Niš, na deonici od Merdara ka Kuršumliji, kako kaže, nagrnula grupa migranata. Na prozor njene kuće su kucale dve žene iz grupe od petnaestak migranata. Ostali iz grupe, u kojoj je bilo i mlađih ljudi i dece, čekali su u dvorištu da vide da li će neko iz kuće da se javi. Razbežali su se kada je uplašena Stevka počela da doziva u pomoć i kada su ka njenoj kući, čuvši pozive, krenule komšije.

Kako nam svedoče meštani Merdara, Kosaničke Rače, Rudara i drugih sela na ovom potezu, migranti u grupama ulaze iz pravca Kosmeta. Uglavom to čine kroz nekadašnji železnički tunel u Merdaru, ali i drugim ilegalnim putevima.


- Očito je da ih neko sa kosovske strane administrativne linije instruiše kako da ilegalno pređu liniju. U poslednje vreme upadaju sa svih strana, pa čak i iz okolnih šuma - ne skrivaju revolt žitelji Merdara, koji su u početku dočekivali migrante hranom i pićem.

Ali, kako je vreme odmicalo, osim što se broj migranata koji upadaju na njihove posede uvećavao, tako su postajali i agresivniji.

- Osmatraju koja je kuća prazna i po pravilu u takve kuće upadaju i pljačkaju ih, a još je gore što se dešava da napadnu i meštane - priča nam Dragan Rajković, predsednik Mesne zajednice Kosanička Rača.

Kreću se kraj puta u grupama od po petoro-šestoro, a nekada ih je i desetak, što izaziva strah kod prolaznika.

- Ranije su najviše problema imali meštani Merdara, gde su prvo upadali po prelasku sa Kosova, a sada su počeli da napadaju meštane i upadaju i pljačkaju kuće duž magistralnog puta ka Kuršumliji. Uskoro ćemo morati možda i mi da se selimo zbog njih jer se osećamo nebezbedno - pričaju meštani Kosaničke Rače.

Prepričavaju upad migranata u jednu kuću u centru sela, gde su zaposeli dnevnu sobu, ali i napad na devojku koju su, srećom, spasli rođaci. Ističu da su ljude koji beže iz ratnog vihora i potrage za boljim životima, u prvo vreme žalili i pokušavali da im olakšaju put ka daljim destinacijama. Sada meštani sela uz reku Kosanicu kažu da su oni u nemilosti većoj nego migranti...

- Najstrašnije je što se mi ne osećamo bezbedno, jer u poslednje vreme migranti zaista ne prezaju ni od čega. Osim što su u više navrata obijali i upadali u kuće u kojima trenutno niko ne živi i bukvalno ih demolirali, počeli su da obijaju i prodavnice i kafane i uzimaju šta im je potrebno - revoltirano nam kažu meštani sela.

STRAH I NEMOĆ

DA nisam izletela i pokazala sekiru, sigurna sam da bi migranti upali u kuću. Jer nema kuće u selima oko Merdara koja je napuštena a da nije obijena i opljačkana, a što je najgore, za sobom ostavljaju sve demolirano. Najteže je što na naše pozive policija kaže da ne može da reaguje. U stvari, migranti kao da žele da budu primećeni da bi ih policija prosleđivala dalje - govore nam meštani kuršumlijskih sela uz magistralni put Niš - Priština, na deonici od Kuršumlije do Merdara. Pitaju se kako Kosovska policija i Albanci reaguju na njihov dolazak do administrativne linije i zašto se ne zadržavaju na Kosmetu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Прогнани

26.10.2019. 14:41

@Макс - Спрема се да брани Србе - на КиМ!!!

буки

26.10.2019. 09:14

Каква смо ми држава, кад оволико миграната који су први пут овде и не познају терен, могу да пређу граничну линију и праве хаос по Србији? Можете мислити шта тек онда раде дилери дроге, који су организовани? Чему нама уопште служи полиција, осим да мени наплати казну што сам потпуно пусту улицу прешла ван пешачког прелаза?

pr1389

26.10.2019. 16:43

@GP - Oruzje je dala drzava 1999. godine ako budu siptari napadali da se narod brani a onda oduzela par godina kasnije kad je i povucena zandarmerija sa administrativne granice.

Mama

26.10.2019. 09:34

To je invazija a mi izgleda ne cuvamo nase granice.Cemo sluze granicari i pogrsnicna policija????

Анти Антифа

26.10.2019. 09:36

Шта ради полиција,жандармерија и војска?!

Michael

26.10.2019. 15:38

@Анти Антифа - Pa brane Beogradski pasaluk. Gdesu ? Opozicionari dase pokazu nas granici ?

Ap0qalypto

26.10.2019. 09:41

Narod treba da se organizuje i da se odbrani. Cime god imaju, kako god umeju. Vucic neka se dogovara sa EU, ali neka primi migrante kod sebe u sobu.

Crni Gruja

26.10.2019. 09:46

Treba videti kako Madjari sprečavaju da se po njihovoj teritoriji šeta ko kako hoće.

QQ-LELE

26.10.2019. 09:54

Trebalo bi da ugradite led reflektore sa senzorom za pokret, kada budu videli svetlo, nece prilaziti kuci

Деки

26.10.2019. 09:57

Да се ми полако окупљамо око нашег Патријарха, па да лагано крећемо у нову сеобу? Очигледно нисмо способни да бранимо ни кућни праг, а камоли нешто веће.

Lenka

26.10.2019. 10:17

Ovo je strasno. Gde je nasa drzava da zastiti stanovnike? Da li se mora cekati da migranti ubiju ili osakate nekoga, pa da se onda reaguje? U Madjarskoj podigli zid, a mi pustamo svakoga da nas pljacka i uznemirava u rodjenoj zemlji. Treba angazovati vosjku oko tog tunela, patrole, podhitno, to je posao i za vojsku i za policiju.Gde je sada komunalna policija, treba dovesti i njih da se angazuju a ne da jure penzionere po autobusima. Sto pre, treba spreciti nasilje i strah.

Gaga

26.10.2019. 10:27

strah u sopstenoj kuci dokle vise .....a u Beogradu kaznjavaju ljude sto im place dete i radi ves masina licemerje do besvesti

Građanin

26.10.2019. 10:49

Neverovatno je da samo Novosti pišu o ovome, a da se nigde ovakvi događaji ne spominju. Sad se vidi malo šira slika čitavog plana: svi Srbi u Beograd, a "migranti" u ostatak Srbije.

zaliv.net

26.10.2019. 16:18

@Građanin - Slusaj ako je nekome do zivota u metropoli izabrace daleko bolji grad od Beograda i tamo ziveti, ja uveliko razmisljam o tome kao i neki moji drugovi koju su otisli odavde pa se cak (u inat jer nam mnogo dobro ide) odrekli i drzavljanstva a imam jednog prijatelja koji je otisao toliko daleko da se odrekao drzavljanstva pa cak i promenio ime te sed niko ne bi rekao da ima veze sa ovim prostorima....covek sve otkacio i otisao upravo zbog milion problema o kojima NIKO ne vodi racuna....

Никола

26.10.2019. 11:03

Војску и полиција под хитно да заштити народ.Свим средствима.Очито је да ово не личи на онај тзв.први талас. Сада су у питању криминалне групе.

Građanin

26.10.2019. 14:36

@Никола - Po broju dislajkova se može videti šta će država da uradi, zapravo, ništa.

драгана

26.10.2019. 18:18

@Мр Радомир Шћепановић - Srpski dobrovoljci? U akciji " Nemoguća misija"?Posle izručivanja Hagu svih onih koji su samo branili svoj narod...teško da će biti dobrovoljaca.

Syam

26.10.2019. 13:49

Pre 30 godina , jedna zena je rekla da ce migranti toliko uznemiriti Evropu da ce ih na kraju proterati sa severa . Ali kada budu dosli u Srbiji da ce svi do jednog biti pobijeni od strane Kineza

zora

26.10.2019. 16:17

potpredsednik opštine Šid dao zvaničnu izjavu da u šumama opštine Šid ima nekoliko hiljada migranata. Nije naveo mere kako se teritorija i gradjanstvo štiti. Da li smo još uvеk Srbija_