HAG ZAROBIO DOKUMENTE: Zaplenili tajne akte Beograda o ratovima

S. J. MATIĆ

09. 08. 2019. u 22:00

ХАГ ЗАРОБИО ДОКУМЕНТЕ: Запленили тајне акте Београда о ратовима

Foto irmct.org

Deset godina Međunarodni tribunal odbija da našoj državi vrati dokumentaciju iz završenih postupaka

VEĆ deset godina Srbija od suda u Hagu potražuje svoju dokumentaciju vezanu za ratove devedesetih na području bivše Jugoslavije, ali bezuspešno. Isti odnos je i prema Republici Srpskoj, jer i njihove brojne zahteve za vraćanje ratne arhive sve vreme ignorišu.

Međutim, kao što su Srbima u Hagu sudili po drugim aršinima u odnosu na Muslimane, Hrvate i Albance, tako se sada odnose i prema dokumentaciji, pa su Sarajevu dostavili sve tražene materijale. Njihov arhiv sad raspolaže sa skoro 400.000 dokumenata i 100.000 dokaznih artefakata.

S druge strane, zahteva se da se u Beogradu otvori informativni centar u kojem će se promovisati rad Haškog tribunala. Za tu svrhu spremni su da iz svojih depoa pošalju deo dokumentacije, očigledno dobro selektovane, koja neće ukazivati na to kako su jednostrano delili pravdu. Zahtev je i da se u tom informativnom centru održavaju predavanja, izložbe, puštaju filmovi o ratnim zločinima. Međutim, nije postignut dogovor ko bi formirao i finansirao taj centar, gde bi on bio ili ko bi u njemu radio.

Pročitajte još -VREME RADI ZA ZLOČINCE: Advokati o Specijalnom sudu za OVK u Hagu

Na kraju se svelo na to da je najpre Haški tribunal, a sada i Mehanizam u Hagu praktično konfiskovao srpsku dokumentaciju.

UNIŠTENI DOKAZI OKO 1.000 dokumenata vezanih za Srebrenicu, koji su se nalazili u arhivu Haškog tribunala, svojevremeno je uništeno. Greškom ili namerno niko nije istraživao. Pre deset godina to je priznao i tužilac Serž Bramerc nespretno objašnjavajući da je to učinjeno zbog nemogućnosti arhiviranja i da je reč o uobičajenoj proceduri, jer su propadali.

Iz Ministarstva pravde kažu za "Novosti" da je Vlada Srbije 2009. godine prvi put pokrenula inicijativu da joj se vrati dokumentacija, koja je poslata po zahtevima tužilaštva Haškog tribunala, a koja nije korišćena kao dokaz u sudskim postupcima.

- To pitanje je bilo na dnevnom redu svake posete glavnog tužioca Serža Bramerca Beogradu, ali i drugih predstavnika suda u Hagu. Uslovi za vraćanje su se stekli, jer su krivični postupci pravosnažno okončani. Takođe, Srbija neće uništiti vraćenu dokumentaciju, već će poštovati najviše standarde njenog čuvanja i korišćenja - kažu u Ministarstvu, dodajući da su svi na tim sastancima najavljivali da će dokumentacija biti vraćana sukcesivno po okončanju postupaka, ali se to do sada nije desilo.

Ministarka Nela Kuburović više puta je navodila da je Srbija organima u Hagu dostavila na stotine hiljada stranica dokumentacije. Tužilaštvu je omogućen slobodan pristup svim dokazima, dokumentima, arhivima i svedocima, koji su oslobađani čuvanja državne, službene ili vojne tajne.

Srbija je odgovorila na svaki od 2.082 zahteva tužilaštva i sad očekuje da joj se vrati ta dokumentacija. Inače, prema nekim procenama, u haškim depoima nalazi se oko 10 miliona stranica dokumenata o ratnim sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Procenjuje se da ima i oko 13.000 artefakata, odnosno metaka, oružja, odeće, obuće i raznih drugih predmeta.

Pročitajte još - Karla del Ponte: Previše je kasno za istinu o zločinima počinjenim na Kosovu

Brojna dokumentacija, pošto nije korišćena u sudskim postupcima, nije sastavni deo spisa predmeta, što znači da nije javna. Veliki deo tih dokumenata nosi oznaku poverljivosti ili vojne tajne i ne bi smeli da se daju drugima, već moraju da se vrate Srbiji.

Advokat Toma Fila je ranije ukazivao da je Srbija slala bukvalno svu dokumentaciju koju je Hag tražio i to nekontrolisano i bez obraćanja pažnje na nacionalne interese, za razliku od Hrvata, koji su slali samo ono što im ne šteti.

Mnogi stručnjaci smatraju da Hag ni Srbiji, ni Srpskoj nikada neće vratiti dokumentaciju, jer nema interes, pošto bi mnoge njihove presude postale upitne, a recimo medicinska dokumentacija bi pokazala da pritvorenici u Sheveningenu nisu bili adekvatno lečeni.

- Nikada neće vratiti dokumentaciju, jer je njihova volja jača od bilo kog zakona, međunarodnog pravila ili korektnosti u ponašanju - kaže nam advokat Branislav Tapušković. - Ne možete ništa da učinite, apsolutno ste nemoćni. Oni su ignorisali svaki zahtev Srbije za bilo šta, a s druge strane su nas na sve prisilili. Bave se samo ucenama političkog karaktera.

Pročitajte još - Vulin apeluje na Hag da ponovo otvori istragu o masakrima nad Srbima na Kosovu

Foto Tanjug

SFOR OTIMAO PO SRPSKOJ

DOKUMENTACIJA iz Republike Srpske u haško tužilaštvo je dospevala i tako što su posle rata u BiH, naoružani pripadnici Sfora upadali u opštine, bolnice, policijske stanice, medijske kuće i uzimali sve. Trpali su materijale u kutije, njih u kamione i odvozili. Ne postoji nikakva evidencija šta su sve i odakle odneli. Jednostavno su oteli dokumentaciju. Ono što je Vlada Srpske tužilaštvu slala po zahtevima, prethodno je fotokopirano i evidentirano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Вук Вукша

09.08.2019. 22:08

Сви који су сарађивали са Хашким судом треба да одговарају због оваквог завршетка. Да не кажем за издају. Живела Србија!

* КОМЕНТАР *

09.08.2019. 22:15

Е а сада лепо на суд све оне издајице Србије који су "незнајући" послали оригинале уместо копија!!! Све је то урађено по команди западњачких фашистичких наредбодаваца наших проданих политичара!!!

Laka zarada

09.08.2019. 22:21

Hrvatska donosi "Zakon o nestalima u Domovinskom ratu" gde će zatvorom kažnjavati one koji skrivaju zločince i koji su znali gde su a nisu odmah rekli i da će davati velike novčane nagrade onima koji pomognu da se nađu ili tragovi ili nestali ili zločinci a traži se još oko 1600 od kojih je 900 srpske nacionalnosti!

Nego

09.08.2019. 23:14

@Laka zarada - Nestali se traže 1600 a srpskih zločinaca traže još 970 jer su do sada osuđena čak 295 od kada je RH ušla u EU samo se o tome ćuti u Srbiji po poglavlju 23.

Zurof

09.08.2019. 22:22

Izraelčani usred Jerusalema stavili spomen ploču svetom Alojziju Stepincu koji je spasio preko 20 000 jevreja o čemu se u Srbiji ćuti a za to da je spasio 10 000 srpske dece neko našao nekakav dnevnik kako ih je neko drugi spasio a ne on!

Драган Р

09.08.2019. 22:25

Србија свуда и свим расположивим средствима треба да исистира на враћању документације и врши притисак. То је једна страна приче. Друга страна је домаћа. Сви који су омогућили да и једна једина страна неког документа у оригиналу буде предата Хагу треба да заврше на робији од бар 5 година. То је оно што је јавно. А тајно, свако ко је омогућио Хагу да добије било који по Србију компромитујући документ треба доживотно да буде удаљен из сваке државне службе.

Raca Milosavljevic

09.08.2019. 22:37

... i to se uklapa u sliku naseg sunovrata na svim nivoima drustva ... nazalost ...

Baneton

09.08.2019. 22:37

Optuziti one nase ljude koji su im to omogucili za vele izdaju i suditi im po kratkom postupku! Zna se ko jedini to moze da odobri!

Bonaparta

09.08.2019. 22:48

Zašto se niko dosada nije obratio UN i Savetu bezbednosti koji su osnovali taj nazovi sud ja bih rekao nacisticku kaznenu ekspediciju. Gomila hohštaplera.

Golub

09.08.2019. 22:50

Još jedan dokaz koliko smo mali , slabi i gurnuti na marginu . Klasične žrtve globalne politike u kojoj se naši političari nisu snašli i još uvek se ne snalaze . Da ne govorimo o tome kako samo gledaju da se u tom našem jadu i obogate .

Poraz u ratu i poraz u miru

09.08.2019. 23:00

Novosti.rs Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

Vera

09.08.2019. 23:03

Haški sud je u presudi naredio da se svi ti dokumenti pa i arhiva JNA moraju otvoriti za javnost a RH je ucenila po poglavlje 23 i za to i za vraćanja arhiva NDH koje su u Beogradu a svi znamo da alternative naprosto nema.

Ludilo

09.08.2019. 23:08

Ja ne znam dal smo mi toliko ograničeni ili se pravimo blesavi. Pa sva dokumentacija koja se daje nekome u originalu treba da se uradi kopija koja će biti verna originalu overena u sudu. Ja stvarno nas kao narod ne razumem.

cane

09.08.2019. 23:42

i meni je 2009 visi sud u beogradu oduzeo automobil, pasos.. a sve to kao dokazni materijal postupka koji je pravosnazno okoncan jos 2011. sudija trajkovic od tad ignorise podneske da mi se vrati oduzeto, nisu pomogle ni prituzbe predsedniku suda. zasto ocekivati da neko drugi bude pravican prema nama kad sami nismo pravicni za sebe.

Goran

09.08.2019. 23:44

Zašto su im dali original spise koja budalatina uradi to a koja još veća budaletina toleriše i jedne i druge...

БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико"

09.08.2019. 23:48

Rat protiv Srba jos traje...zatiru se tragovi i demonizuje narod koji nije nista losiji od onih iz okruzenja cak sta vise i bolji ...ali neko iz senke povlaci konce ...

драгана

10.08.2019. 13:26

@БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико" - Rat protiv Srbije NIKADA nije prestajao.Formiranje Albanije je valjda bilo dovoljno i slepi da progledaju.

Mija Pećanac

10.08.2019. 00:07

Kada će jednom neko imati petlju da Seržu Bramercu kaže da je on glavni organizator prljave kampanje protiv Srba i da koristi nezakonita sredstva da Srbi na kraju budu jedini krivci. Postoji mnoštvo dokaza , zašto ih ne koristimo ?