Ukoliko se dete ne pronađe u prva tri sata nakon otmice, verovatnoća da je ubijeno je 75 odsto, izjavio je danas Igor Jurić, koji se zbog toga zalaže da se u Srbiju uvede specijalni sistem potrage poznat kao "Amber alert".


Jurić je za RTS govorio o slučaju otmice njegove ćerke Tijane, navodeći da je bilo vremena da se ona spasi kao i da su javnost i policija obavešteni na vreme, ali da je ubica izašao sa njom iz naselja i odveo je.


Zbog toga, poručio je on, potrebno je uvesti "Amber alert", dodajući da taj sistem podrazumeva alarmiranje celog društva, zatvaranje izlaza iz naselja, prekidanje programa medija sa relevantnim informacijama o nestalom detetu.


Jurić istice da, kada je dete u opasnosti, onda bi taj sistem omogućio da se brže reaguje.


PROČITAJTE JOŠ: Igor Jurić: Ubice dece ne smeju na ulicu


Sistem je dobio ime po devojčici Amber koja je oteta 1996. godine. Jurić je ukazao na zanimljivu izjavu majke otete devojcice koja je rekla: "Nije tačno da niko nije video da je dete ubačeno u automobil, nego niko nije znao šta vidi".


Juric je dodao da u trenucima kada je dete oteto, roditelji ne znaju šta da rade i o njima niko ne vodi računa.


"Sediš bespomoćan, ja sam išao i tražio po napuštenim kućama, ali to nije rešenje, moramo sistemski da radimo", poručio je Jurić.


On dodaje i da bismo danas znali sudbinu Barbare Vitez, da je tada postojao ovakav sistem. Jurić navodi da sistem nije skup i da su veoma dobra iskustva zemalja u kojima je uveden, kao što su Belgija, Holandija i Kanada.


Jurić je rekao da podaci pokazuju da u Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece i da se srećom najveći broj njih vrati kućama, ali napominje da je potrebno učiniti sve da deca budu bezbednija i da ne smemo nespremni čekati nove otmice.