DANAS POLAGANjE MATURE: Osmaci, pažljivo čitajte zadatke!

Lj. B.

17. 06. 2019. u 06:15

ДАНАС ПОЛАГАЊЕ МАТУРЕ: Осмаци, пажљиво читајте задатке!

Sa prošlogodinjeg polaganja male mature, Foto: D. Milovanović

Počinje mala matura, danas u 9 sati test iz srpskog jezika, u utorak iz matematike, a u sredu kombinovani. Maksimalni broj poena 60

TESTOM iz srpskog jezika, koji se polaže danas u 9 sati, počinje mala matura za osmake. U utorak je test iz matematike, a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija).

Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred je završilo 69.388 učenika, a slobodnih mesta u srednjim školama ima 76.239, što znači da će svi moći da se upišu. Ali, da li će upisati željenu školu zavisi od uspeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi. Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da dobiju maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi 40 poena.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da testovi imaju tri funkcije - dokaz da je đak završio školu, proveru same škole i nastavnika i najvažniju, selekcionu, na osnovu koje će đaci steći uslov da se upišu u izabranu srednju školu.

Pročitajte još - U ponedeljak mala matura, tri ispita u tri dana

- Đake će dočekati razredne starešine koji će ih uvesti u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor, a nakon toga će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici koji su deci nepoznati. Oni treba da obilaze decu tokom rešavanja testova, a ne da sede. Nikako nije dozvoljeno da odrasli pomažu deci time što će im reći odgovor - objašnjava Nedeljkovićeva.

Osmacima savetuje da pažljivo čitaju pitanja jer, kako kaže, deca najčešće daju pogrešne odgovore jer sa nedovoljno pažnje čitaju postavljena pitanja.

Zadaci se rešavaju isključivo hemijskom olovkom, nije dozvoljeno da imaju kod sebe telefon ili digitron, već je dozvoljeno samo da ponesu sa sobom flašice sa vodom.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja spremio je zadatke za testove, oni su u nedelju distribuirani po školskim upravama, a danas će ih, neposredno pred početak testa iz srpskog, preuzeti direktori škola. Testove će do školskih uprava pratiti policija, a u Zavodu su primenjene posebne mere bezbednosti kako zadaci ne bi dospeli u javnost.

NEKI VUKOVCI OSVOJE MALO BODOVA

NA maloj maturi naučimo dosta o samoj školi ali i o tome koliko predmetni nastavnik ima jasan kriterijum - kaže Vesna Nedeljković. - Dešava se da vukovci ili deca koja imaju peticu iz srpskog jezika postignu iznenađujuće mali broj bodova. To je nedopustivo. Tu se vide odstupanja od kriterijuma, vidi se kriterijum bodovanja. I ukoliko su velika odstupanja to bi trebalo da bude pokazatelj školi da nešto nije u redu. Tamo gde se poklapaju rezultati to znači da škola ima izražen kriterijum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije