Vulin: Kumanovski sporazum je prekinuo rat ali nije doneo mir

Tanjug

09. 06. 2019. u 13:28

"Šiptarski teroristi" su nastavili sa etničkim čišćenjem i zločinima za koje niko nije odgovarao - istakao je ministar odbrane

Вулин: Кумановски споразум је прекинуо рат али није донео мир
BEOGRAD - Kumanovski sporazum, u kome nema kapitulacije, predaje oružja i ljudi, ali nema ni ostanka naših snaga i ustavnog poretka na Kosovu i Metohiji, prekinuo je rat ali nije doneo mir, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom 20 godina od potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu.

Vulin je rekao da su vojska i narod upornim otporom izborili najviše što se moglo i da su bombardovanje i pokušaji kopnenog ulaska na planini Paštrik trajali do samog potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma.

Ministar je naveo da je nakon ulaska međunarodne zajednice na Kosovo i Metohiju, proterano 250.000 Srba, Goranaca, Bošnjaka, Roma, Aškalija i ubijeno više od 1.000 ljudi.

"Šiptarski teroristi" su nastavili sa etničkim čišćenjem i zločinima za koje niko nije odgovarao, a rat koji Srbi nisu ničim izazvali i opravdali završio se priznanjem da međunarodno pravo nema više nikakvu vrednost i važnost, istakao je Vulin.

"Srbija je ponosna na svoj narod i one koji su je branili u tim vremenima, i neće da prihvati nametanje krivice za zločine koji su počinjeni nad njom, neka se stide drugi", zaključio je ministar Vulin.

DRECUN: NATO AGRESIJA NAD SRBIJOM ZBOG KIM JOŠ TRAJE

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, ocenio je danas, povodom 20. godišnjice potpisivanja Kumanovskog sporazuma, da agresija NATO nad Srbijom zbog Kosova i Metohije nije završena i da neće biti završena dok god se ne reši status KiM.

"Borba i dalje traje. Albanci žele punu nezavisnost naše južne pokrajine i mi se sa tim apsolutno nećemo složiti. Pokušavamo da dođemo do nekog kompromisnog rešenja", rekao je Drecun u emisiji "Sedmica" Radio Beograda 1.

Prema njegovim rečima, ono što je ključna stvar je to da je Kumanovskim sporazumom uspostavljena kopnena i vazdušna zona bezbednosti.

NEBOJŠA VUJOVIĆ: REZOLUCIJA 1244 NAŠA "TAPIJA NAD ZEMLJIŠTEM"

Nebojša Vujović, diplomata i učesnik pregovora, naglasio je da je Rezolucija 1244, koja je doneta nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, naša "tapija nad zemljištem". On je naveo da onaj ko kaže da je Rezolucija 1244 pretočeni deo Kumanovskog sporazuma i da nije dobra, treba da uzme Platona u ruke i da pročita šta je država, pravo, politika.

"Rezolucija 1244 je naša tapija nad zemljištem. Kad dođe siledžija, pa vas izbaci iz kuće i kaže: „Ja sam jači od tebe, skloni se“, vi ćete se skloniti jer će vas ponovo tući. Međutim, u katastru vi ste i dalje vlasnik svoje imovine. E, to je Rezolucija 1244", istakao je Vujović.

Iz ove prespektive, kaže on, Kumanovski sporazum i Rezolucija 1244 su jedino svetlo na kraju tunela.

"Svako ko je danas ovlašćen da donosi visoke državne odluke, pogrešio bi ako bi napravio presedan, jer istorija pamti", zaključio je Vujović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije