Crnogorci za crkvu gori i od Albanaca

V. Kadić

03. 08. 2018. u 18:09

Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori nepovoljniji nego Unmikov na KiM. Crnogorska sekularna država želi da bude vlasnik verskih objekata

Црногорци за цркву гори и од Албанаца

Crnogorska država želi da preuzme i imovinu manastira Ostrog

ZAKON o slobodi veroispovesti koji će uskoro biti usvojen u crnogorskom parlamentu će, po svemu sudeći, uneti dodatni nemir među sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i njene vernike, kojih je 85 odsto u Crnoj Gori. Strahuje se da država preko tog akta sprema konačni "udar" na najstariju instituciju koja ima najviše poverenja u narodu.

Ovaj zakon je, prema nekim analizama, čak rigidniji i za Srpsku crkvu nepovoljniji i od kosovskog zakona o verskim slobodama koji je donet pod okriljem Unmika.

- Vidim da neki u Crnoj Gori misle da Zakonom o slobodi veroispovesti zapravo treba izvršiti porobljavanje Crkve i njeno sputavanje. Pa se čak Crkvi preti zakonom zbog izjave patrijarha Irineja - kaže, za "Novosti", protojerej-stavrofor Velibor DŽomić. - Naša crkva se zalaže za donošenje zakona, ali ne za kresanje mačuge.

On podseća da predstavnici SPC i verskih zajednica nisu učestvovali u izradi nacrta zakona, dok su predstavnici LGBT organizacija bili uključeni u izradu nacrta zakona o homoseksualnim zajednicama.

DŽomić navodi da su pisci zakona otišli tako daleko da su univerzalno pravo na slobodu veroispovesti, koje mora da važi za sve ljude, priznali samo crnogorskim državljanima! Oni nisu, ističe DŽomić, izbrisali samo Mitropoliju nego su ukinuli pravni subjektivitet svim crkvama i verskim zajednicama, pa čak i onim za koje se hvale da su "registrovane", a umesto obaveze da vrate ili nadoknade oduzetu imovinu, oni su predvideli novu konfiskaciju hramova i imovine crkava i verskih zajednica.

Velibor DŽomić

- Kakav je to apsurd da sekularna država želi da bude vlasnik sakralnih objekata - kaže DŽomić.

Na molbu da prokomentariše navode da je crnogorski zakon za Srpsku crkvu nepovoljniji i od kosovskog, naš sagovornik odgovara potvrdno.

- Zakon o verskim slobodama na KiM je donet pod okriljem Unmika i to pre nelegalnog proglašenja nezavisnosti tzv. Republike Kosovo - ističe DŽomić. - Da se ne zavaravamo, na KiM privremene institucije samouprave donose zakone i druge akte samo da bi se prikazali u boljem svetlu i da bi prikrili pravi smisao postojanja te neodržive državolike tvorevine na srpskoj istorijskoj teritoriji. Uvek je, naravno, bitan sadržaj zakona, ali je još važnije pitanje njegove primene. Smisao prava nije u pisanju i donošenju zakona i drugih akata nego u njihovoj primeni.

DŽomić smatra da se postavlja pitanje smisla diskusije o zakonima na okupiranoj teritoriji Srbije.

- Ako bismo izuzeli te važne činjenice o besmislu zakona koje pripremaju pripadnici terorističke UČK na okupiranom KiM i ako bismo samo upoređivali sadržaje tog i nacrta Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori onda bih ja kao pravnik mogao da kažem da je, iako ima mnogo mana, bolji ovaj Unmikov. U tom zakonu nema takve vrste nedopustivog državnog intervencionizma u individualni i kolektivni aspekt slobode veroispovesti kao u nacrtu zakona u Crnoj Gori. Ali, Priština već duže vreme pokušava da izmeni taj akt. Na gore, naravno.

PRIMEDBE SPC NA 50 STRANICA

Mitropolija i ostale eparhije SPC su na 50 stranica dostavile i objavile svoje argumentovane primedbe na nacrt zakona i na njih već tri godine nije odgovoreno. U tom nacrtu zakona je 95 odsto spornih odredaba koje su u suprotnosti sa obavezujućim međunarodnim konvencijama, Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore. Reč je o nacrtu akta koji je gori od onog komunističkog zakona o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine - ističe DŽomić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Srbsko

03.08.2018. 18:30

ovo sto pravnik zove drzava drugi zovu mafija ! pa valjda zele ko po primeru Svetog Stefana napraviti hoteli od manastira i crkva. ima i nesto dobro ovako skidaju maske pred naroda nije im sveto nisto sem mamona.

Српска Будва

03.08.2018. 18:49

Бранићемо српске светиње од криминалаца из власти ЦГ !!! Само нека се дрзну. Слиједе барикаде,...

Hercegov Grad

03.08.2018. 19:23

Vama nevaljaju komunisti i legalna vlast Crne Gore,ali drzite pomene i opela zlocincima ,izdajnicima i saradnicima okupatora u II sveckom ratu iz redova srpskog naroda i to vam je dobro?!E,to nece moci proci!

anto

03.08.2018. 20:38

CG zeli da povrati ono sto je oteto 1920 dekretom regenta o ujedinjenju crkava. Bilo bi jako lijepo da citaoci u Srbiju cuju i drugu stranu. SPC postoji od te 1920 kad je ka takva dobila tomos. Svi crkveni objekti do tada bili su drzavno vlasnistvo CG sa kjima je upravljala, bez prava otudjenja, kanonska i autokefalna CPC (crnogordka pravoslavna crkva) Sve nazad, koristit da placat porez da otudjit nikad!!! i to je to

Icebreaker

03.08.2018. 22:32

@anto - Anto, idi molim te katolickoj crkvi reci sta je njeoi a sta je drzavno.

Патриота

03.08.2018. 20:59

Шта би сад, је ли ово изјавио патријарх или је ово чињенично стање. Кад неко из цекве ово изјави оспе се паљба како свештена лица треба да уђу у цркву и не разједињују народ. А кад се сагледају чињенице онда се не сећате патријархових речи од пре десет дана!!!

cg

03.08.2018. 22:09

Turci pravoslavci sada zvani srbi nisu bili kriscani prije Crnogoraca. Mi som imali nasu crkvu dok nas niste porobili 1918 god.Da nije Mila cetnika davno bi vi na traktore za Srbiju.

Сармат

03.08.2018. 22:16

Шта да вам кажем, у Црној Гори данас на делу је неофашизам. Ако је за утеху, нису га они измислили, али...