VEOMA je važno obezbediti niz najboljih podsticaja i mera, koji kumulativno, koordinisano i ujedinjeno daju rezultate. Nije dovoljan samo ekonomski podsticaj, potrebno je imati na raspolaganju raznovrsne programe za podršku roditeljstvu, kao, na primer, usklađivanje rada i roditeljstva, briga o onim parovima koji imaju problem steriliteta, više znanja i edukacije mladih u domenu populacione politike i reprodukcionog zdravlja, naročito roditeljima koji se prvi put ostvaruju u ovoj ulozi, zatim podrška onima sa više dece, angažovanje institucija javnog zdravlja...

Porodilje u Beogradu imaju pravo na jednokratno novčano davanje koje ostvaruje svaka porodilja, u iznosu od 10.000 dinara, pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji u iznosu od 25.000 dinara i pravo na jednokratno novčano davanje porodilji za prvorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara.


PROČITAJTE JOŠ:
Lepomir Ivković: Važna podrška porodice

Pored postojećih prava uvelo se još jedno pravo kao dodatan oblik zaštite porodilja i to: pravo na novčano davanje porodilji za trećerođeno dete u iznosu od 30.000 dinara.