POTPISAO sam smenu Nebojše Arsenijevića – potvrdio je za „Novosti“ Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On tvrdi da nalogom za smenu rektora Univerziteta u Kragujevcu nije ugrozio autonomiju univerziteta.

Kaže, imao je pravo da reaguje po osnovu nepoštavanja odluke prosvetne inspekcije.

Naime, Savet Univerziteta u Kragujevcu u dva navrata nije postupio po nalogu inspekcije, koja je utvrdila da je bilo nepravilnosti pri upisu rektorovog sina Aleksandra Arsenijevića na doktorske studije Medicinskog fakulteta.


Rektor Nebojša Arsenijević kaže za „Novosti“ da ne želi da komentariše odluku o kojoj nije obavešten, niti zna šta tačno u njoj piše. Smatra da su okolnosti u kojima ministar može da smeni rektora zakonom jasno propisane i da ovde nije reč ni o jednoj od tih situacija.


Šarčević za naš list objašnjava da je potpisao izveštaj komisije koja je formirao od pravnika i stručnjaka iz oblasti iz koje je doktorirao rektorov sin Aleksandar Arsenijević. Komisija je, potvrđuje, ranije završila posao, ali su ga čekali da se vrati sa službenog puta, da lično potpiše odluku.


PROČITAJTE I: Kvalitetno obrazovanje čuva srpski identite, kulturu i tradiciju


- Doktorat zasad nije poništen, ali će biti proglašen nevažećim. Pravno su sporne okolnosti u kojima je nastao. Ako je rad dobar, student može ponovo da upiše doktorske studije i da sa istim radom doktorira, da sve bude regularno – smatra ministar Šarčević.


On kaže da nije smenio Savet Univerziteta u Kragujevcu, iako su se upravo Savet oglušio o inspekcijske naloge. Kaže, njihov posao je sada da izaberu vršioca dužnosti rektora za naredni period.


Pojedini članovi Saveta smatraju, međutim, da će ovaj slučaj najverovatnije završiti pred Upravnim sudom, tj. da ima osnova da se obori ministrova odluka.