KOSOVSKA MITROVICA – O načinu na koji bi oblast obrazovanja trebala da bude tretirana u nacrtu statuta Zajednice srpkih opština danas su u Kosovskoj Mitrovici članovi Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice razgovarali sa ekspertskim timom za obrazovanje.

Delegaciju koju su predvodili rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić i načelnica Školske uprave Jasmina Dedić činili su direktori i predstavnici osnovnih i srednjih škola iz opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Članovi Upravljačkog tima precizirali su da će se, u skladu sa relevantnim sporazumima iz Brisela, nadležnost Zajednice srpskih opština protezati na oblast koja obuhvata predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje i visoko obrazovanje.

PROČITAJTE JOŠ - Socijalna zaštita – važan aspekt ZSO

Stav predstavnika obrazovnog sistema je da je strateški važno osigurati pravo da ustanove tog sistema budu povezane sa odgovarajućim ustanovama van teritorije buduće Zajednice. Istakli su i da bi među nadležnostima obrazovnog sistema nad kojim će nadzor imati Zajednica srpskih opština, trebalo da budu i učenički i studentski standard, izrada programa i planova rada, vrednovanje rada i nadzor nad stručnim usavršavanjem zaposlenih, unapređivanje društvene brige nad učenicima i studentima, kaže se između ostalog u saopštenju dostavljenom medijima.

Zajednički stav učesnika ovog sastanka je da od odbrane prava na kvalitetno školovanje zavisi i budućnost srpskog naroda, kao i očuvanje njegovog identiteta, kulture i tradicije.