Proba male mature 13. i 14. aprila

I. M.

10. 04. 2018. u 13:02

Učenici osmog razreda ove nedelje polažu probni završni ispit. Matematika 13, a srpski i kombinovani 14. aprila

Проба мале матуре 13. и 14. априла

ISPIT Prošlogodišnja probna matura u beogradskoj OŠ "Vuk Karadžić" / Foto Z. Jovanović

TEK što su se vratili sa raspusta, osmake čeka velika provera znanja - probna mala matura, koja će biti organizovana u petak i subotu, 13. i 14. aprila. Prvoga dana učenici će u podne polagati test iz matematike, a drugog u devet časova ujutru test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a u 11.30 kombinovani test, sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike.

Drugog dana imaće pauzu od 30 minuta između dva testa.Testovi za probni završni ispit, za koje je zadužen Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, spremni su, a škole će moći da ih preuzmu od srede u podne na sajtu - skole.ceo.edu.rs.

Probni završni ispit imaće istu težinu i tip zadataka kao i prava mala matura, koju će učenici polagati na kraju osnovnog školovanja, u junu. Zadaci će biti podeljeni u tri nivoa - osnovni, srednji i napredni.Kako bi se učenici navikli na pravo testiranje i na probnoj proveri znanja sve će biti organizovano kao na pravoj. Razlika je samo u tome što će rezultati testova ostati u školama, kako bi poslužili nastavnicima za analizu znanja učenika, te da do kraja školske godine mogu da obnove i bolje nauče oblasti iz kojih ne budu tačno odgovorili na pitanja.


Ove godine testovi će imati malo više "otvorenih zadataka", tj. onih u koje se odgovori upisuju, a ne biraju se zaokruživanjem ponuđenih odgovora. Novina ima i kada je reč o bodovanju, jer će se od ove godine način bodovanja za upis u srednje škole vratiti na staro - maksimalan broj bodova na osnovu uspeha iz škole biće 60, a na tri testa učenici će moći da osvoje najviše 40 bodova. Tokom prethodne dve godine maksimum iz škole bio je 70, a sa testa 30. Zbog hiperprodukcije vukovaca i odličnih učenika, prosvetne vlasti odlučile su da veći značaj vrate znanju pokazanom na testu.

A nakon probnog testiranja, osmaci će imati više od dva meseca da se pripreme za pravi završni ispit, koji je zakazan za 18, 19. i 20. jun.

ČEKA IH I PISA TESTIRANjE

POJEDINE osmake narednih dana čeka još jedna provera znanja - međunarodno PISA testiranje, sa testovima iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti. Testiranje počinje 16. aprila i trajaće do polovine maja, a u njemu će učestvovati učenici koji su napunili 15 godina, pa će većina biti testirana u srednjim školama, a manji broj u osnovnim. Ukupno će biti obuhvaćeno 8.000 đaka iz 222 škole širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije