Novine vulgarne sudije

V. N.

31. 03. 2018. u 11:04

Новине вулгарне судије

Foto M. Vukadinović

Reakcije na hajku na potpredsednika fudbalskog kluba Partizan Vladimira Vuletića. Aludiraju na seksualno opredeljenje i pripisuju mu krivično delo

HAJKA jednog medija na potpredsednika FK Partizan Vladimira Vuletića, kojom se najvulgarnije aludira na njegovo potencijalno seksualno opredeljenje, ali i najgrublje krši njegovo pravo na privatnost i insinuira da je počinilac krivičnog dela zavođenje maloletnika, izazvala je negativne reakcije javnosti, posebno kad su u pitanju LGBT udruženja.

Pročitajte još: VULETIĆ ODGOVORIO RADNIČKOM: Gazda, Radane, ti sa merdiven slaziš, a ja se na merdiven tek kačim

- Javno prozivanje nekoga da je gej, osim što je moralno problematično i degutantno, mislim da je problematično i u smislu kršenja Zakona protiv diskriminacije. Posebno je problematično objavljivanje nečijih prepiski, kao udar na privatnost, i takođe predstavlja kršenje zakona. Ukoliko postoji neko krivično delo, kao što su, na primer, silovanje ili zavođenje maloletnika, to je posao za policiju i istražne organe, a ne za medije - smatra Predrag Azdejković, jedan od najpoznatijih domaćih gej aktivista.

NAPAD NA DEČAKE U CENTRU BEOGRADA NVO "Egal" je u petak saopštila da je više nepoznatih tinejdžera pretuklo u Beogradu maloletnog trans-dečaka V. J. (17) i dvojicu njegovih drugova, nanevši im teške telesne povrede. Kako je saopšteno, napad se dogodio u nedelju uveče kada je V. J. izašao iz jednog bara u Brankovoj ulici s dvojicom drugova. Trojica od 16 do 17 godina su počela da im dobacuju, saopštio je "Egal": "Šta si ti, lezbačo, šta ti je ono u gaćama?!", na šta im V. J. nije odgovorio, te mu je jedan prišao i udario ga pesnicom u glavu, a drugi ga je udarao s leđa. Nastavili su da ga tuku čak i pošto je pao na beton, udarali su ga i šutirali po celom telu, a jedan i u lice, i tom prilikom mu je ispao zub.

Po njemu, može se naslutiti šta i ko stoji iza napada budući da se potencira Vuletićeva sportska funkcija, ali ne i profesorska na Univerzitetu.

Pročitajte još: Vuletić: Izašli iz nemoguće misije, nudimo pomoć Zvezdi

Zbog vulgarnih napada na seksualnoj osnovi, zabrinuti su i u NVO "Egal" , u kojoj ističu da je ovim ugrožena ne samo bezbednost Vuletića, od kog je napravljena pokretna meta, već i svih pripadnika LGBT zajednice.

- Bilo da je u ovom slučaju reč o stvarnoj ili pretpostavljenoj seksualnoj orijentaciji, mediji, kao glavni kreatori javnog mnjenja, trebalo bi da imaju svest o tome da ovakvi senzacionalistički tekstovi negativno utiču na čitavu LGBT zajednicu i u koliziji su sa kontinuiranim naporima za unapređenje prava i dostizanja pune ravnopravnosti - kažu u "Egal" NVO.

Kako ističu, javno objavljivanje i koketiranje sa nečijom stvarnom ili pretpostavljanom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom predstavlja ugrožavanje bezbenosti te osobe.

- To je izuzetno problematično, s obzirom da živimo u društvu u kome su nasilje i isključivanje sastavni deo života i iskustva LGBT osoba, kao što, između ostalog, potvrđuje i primer pretučenog maloletnog trans-dečaka ove nedelje, koji je samo još jedan u nizu. U tom smislu izražavamo zabrinutost da li će mediji, kojima je važna vest, preuzeti odgovornost ukoliko se osoba koju su izložili kleveti nađe u poziciji da trpi nasilje ili pretnje - navode u ovoj organizaciji.

Jedan beogradski list već danima objavljuje pozive na linč Vuletića, objavljujući navodnu instagram- -prepisku sa mladićem čiji je identitet "poznat redakciji". Vuletić je najavio da će pravdu potražiti na sudu.

UPOZORENjE POVERENICE


Foto Tanjug

DA li je u ovom slučaju došlo do povrede Zakona o zabrani diskriminacije, možemo tvrditi tek nakon sprovedenog postupka pred poverenikom za zaštitu ravnopravnosti. Ipak, treba upozoriti na nedopustiv način izveštavanja i kršenje novinarske etike u pojedinim medijima - prokomentarisala je za "Novosti" ceo slučaj poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

slobinjo

31.03.2018. 12:12

Sve vise licite na zutu stampu ! Gde vam je vise objektivnost ,ona stara u sportu? zasto pisete o rialiti programima? Hocemo one stare novosti...

Blagoje Jovovic

31.03.2018. 12:21

Pod hitno promeniti zakon i zastititi decu od najmonstroznijeg oblika pedofilije Gej-Pedofilije.Uvesti zakon kao u Rusiji,gde je najstrozije zabranjeno propagiranje homeseksualzima maloletnicima.Verovatno je i pretuceni trans-maloletnik zrtva nekog starijeg Gej-pedofila koji ga je vrbovao.Moramo da zatitimo nasu decu,moramo da promenimo zakon.

Damjan

31.03.2018. 12:31

Samo cu reci da je sreca sto imamo internet i twitter i Fejsbuk da istina izadje na videlo, nezavisno od toga ko je urednika novina.