Titova vila predratnim vlasnicima

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

20. 01. 2018. u 21:02

Титова вила предратним власницима

Broz u vili jednom prespavao, a Ćosić tu pisao "Korene" / Foto J. Lemajić

Agencija za restituciju doneće ubrzo odluke o vraćanju tri značajna vojvođanska zdanja. Zahtev za povraćaj dva dvorca u Starom Lecu podneli potomci Danijelovih. Preminuli potomak grofa radio u selu kao poštar

POTOMCIMA industrijalca Vilima Konena uskoro će biti vraćena čuvena "Titova vila", na Paliću, u kojoj je Dobrica Ćosić pisao "Korene". Ovo, za "Novosti", otkriva Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Prema njegovim rečima, stekli su se uslovi da to zdanje, koje duže od decenije propada, bude vraćeno u naturi. Porodica Konen bila je jedna od najbogatijih u Vojvodini, imala je fabrike, hladnjače, njive, farmu, trgovine i petnaestak vila u Subotici, Novom Sadu i Beogradu. NJeni članovi su suosnivači velike firme "Hartman i Konen", koja će posle rata postati poznata kao Industrija mesa "29. novembar".


PROČITAJTE JOŠ:
Završen nacrt zakona o zaštiti podataka: Prihvaćen deo sugestija Šabića

Palićka vila je izgrađena 1903, prema nacrtu Ferenca Rajhla. Oduzeta je Vilimu Konenu mlađem 1946. godine, iako je bio antifašista i pomagao Narodnooslobodilački pokret. Bio je čak i u nemačkom zarobljeništvu kao oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije, ali i u mađarskom, kao "pomagač četnika". Posle rata je osuđen kao "narodni neprijatelj". Čak dva puta je izbegao smrtnu kaznu, a iza rešetaka je proveo više od dve godine, tokom kojih mu je oduzeta imovina.

Posle rata, vila je nazvana Titovom, a maršal je u njoj prespavao samo jednom, 1963. Čuvana je za funkcionere, pisce i umetnike, koji su tamo provodili vikende. Osim Ćosića, poznato je da su tu boravili i pisci Oskar Davičo i Antonije Isaković, kao i slikar Milan Konjović.

Osim "Titove vile", Agencija će, prema rečima Strahinje Sekulića, odlučivati i o dva vojvođanska dvorca u Starom Lecu, kod Plandišta, i oko 500 jutara poljoprivrednog zemljišta u komasaciji. U dvorcima se od 1956. nalazi Dom za duševno obolela lica "1. oktobar". U martu je zakazan uviđaj na licu mesta, da bi se utvrdilo postoje li smetnje za povraćaj.

Dvorce, koji se nalaze jedan uz drugi, u centru sela sa svega 400 stanovnika, izgradili su članovi jermenske veleposedničke porodice Danijel. Veliki dvorac izgradio je 1890. grof Pal Danijel, kasnije veliki župan Tamiške županije. Mali dvorac pripadao je Emi Danijel, rođaki grofa Pala Danijela. Oba su proglašena za kulturna dobra.

- Neće biti zakonskih smetnji da se dvorci i pomoćni objekti vrate u naturi ukoliko veštačenje pokaže da je to moguće - kaže Sekulić. - Zakon kaže da se ne vraćaju samo kulturna dobra od izuzetnog značaja, kao što su manastiri ili muzejske postavke. Zasada je izvesno da će naslednicima Danijelovih biti vraćene oranice.

Naslednici nekada čuvenog grofa, iako plave krvi decenijama su živeli skromno, a grofov sin, koji je preminuo prošle godine, kako kaže Sekulić, bio je seoski poštar. Imovina će biti vraćena ili obeštećena njegovim naslednicima.


PROČITAJTE JOŠ:
Raskrčeno milion starih sudskih predmeta

- Vojvodina nas uvek iznenadi nekim neispričanim pričama, kao što je ova. Tamo su se na neverovatan način preplitale sudbine Srba, Mađara, Jevreja, Jermena i drugih. Apelujem na nadležne da u sličnim slučajevima ne podnose žalbe na rešenja Agencije za restituciju i odugovlačenjem postupaka produžavaju nepravdu - poručuje Sekulić.


ŠEST DVORACA NA 40 KILOMETARA

NA putu od Sečnja do Plandišta, na razdaljini od 40 kilometara, nalazi se čak šest dvoraca, među kojima je i zdanje čuvenih Jagodića, u Konaku, najširoj javnosti poznatih po seriji "Sva ta ravnica". Na izlazu iz Konaka smešten je dvorac grofa Ladislava Danijela, a u Hajdučici Damaskin Lazara Dunđerskog. Pored zdanja Danijelovih kod Starog Leca je i dvorac Kapetanovo, koji je sagradio župan Botka Bela.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Zapadnobalkanoslavija

20.01.2018. 21:37

Kakav je to naslov? Pa nije Titova vila, vec od tih ljudi. Pravilan naziv bi bio vila u kojoj je s vremena na vreme obitavao uzurpator tudje imovine Josip Broz.

Kako su došli do te imovine

21.01.2018. 08:30

@Zapadnobalkanoslavija - ti "što je njihova"? Naravno, nasledsvom od predaka koji su hodali preko leševa da bi došli do te imovine...

DH

20.01.2018. 21:38

A koji je 6ti kastel izmedju Sečnja i Plandišta ? jer u tekstu sam nabrojao 5 koje i znam konak za dva, starí lec za dva i Hajdučica jedan.gde je sesti Kastel ?

Ckobi

20.01.2018. 22:11

dobrica cosic ..koji je pobio mnoge srbe oko Trstenika komunjara....I on je sta¿¿¿¿¿¿¿

Dejan

20.01.2018. 23:21

Kad će zemlju svima da vrate,što potrazuju a ne da lazu godinamai zavlace,nemože nekom vrate zemlju a nekom obveznice na 12g i to u vrednosti 10 posto te zemlje,strazbur zbog diskriminacije ne gine uz sve ogromne troškove.

Oko

20.01.2018. 23:43

Ova vila nije Titova! Da je bila Titova ne bi morala sudskim procesom da se vraca zakonitim vlasnicima. Tito nije zaradio nikakve vile. Sve je to oteto oruzjem. Kad bi se od sloseraja po Becu zaradjivale vile i luksuzni automobili ljudi ne bi isli u skole.

Ako Sme Istina Da Se Kaze

21.01.2018. 01:18

Nije to "Titova vila" i nisu "predratni" vlasnici nego PRAVI vlasnici i provalnik Josip.

ranko75

21.01.2018. 03:03

Meni se smuci kako pokusavamo za sve svoje nesposobnosti i lenjost da okrivimo Tita. A kada je zadnji put Srbija cvetala pod srpskim vladarom? Za vreme Dusana, i pre toga njegovog oca Milutina, a sve drugo vreme jad i beda, i kriv nam Tito.Za vreme njega barem nismo ratovali a do njega nismo ni 15 godina nikada mogli da sastavimo da nismo u ratu.Nama treba da bude i gore kao kazna zato jer necemo da vidimo svoju nesposobnost a svaljujemo na njega.Kao da je on duzan da bude veci srbin od nas.

bubule

21.01.2018. 03:52

Treba i Karadjordjevicima vratiti ono sto je njihovo da se ne pravi komedija od krune na nasoj zastavi.

Gen52

21.01.2018. 19:38

@bubule - Kakavo vraćanje Karadjordjevićima? Nipošto! Sve to što je oduzeto posle 1945. godine treba obnoviti i pretvoriti u turističke destinacije za naše gradjane i strance. Da ima naš narod negu korist, a ne da se opet pojedinci bogate i da žive na znoju i bedi gradjana.

Siniša, Beograd

21.01.2018. 04:20

Uzmimo šta god možemo! Ne treba ništa da bude narodno! Što je svačije to je i ničije! Bravo!

Hercegov Grad

21.01.2018. 09:59

Da, li Nemanjići i Obrenovici imaju pravo na vraćanje imovine, posto svi oni koji su saradjivali sa okupatorima i domaćim izdajnicima dobijaju u povraćaj oduzetu imovinu, pa nek dobiju i oni koji su vladali Srbijom pre tih kulaka?!

Antievropljanin

21.01.2018. 17:30

Restitucija neće ništa promeniti. Treba samo streljati ili proterati svakog u Srbiji kome se SFRJ, komunizam i Tito i dalje, posle svega, dopada - uz konfiskaciju celokupne pokretne i nepokretne imovine te trajno brisanje iz zemljišnjih i drugih knjiga do devetog kolena. Da im se seme crveno pravno i legalno zatre. Da se svima oduzme državljanstvo. To znači oko 50% Srbije. Vredi. Samo tako možemo napred

Gen52

21.01.2018. 21:11

@Antievropljanin - "Antievropljanin", Sram te bilo. To su fašističke ideje. Pokri se ušima i u mišju rupu, sa takvim mislima i idejama!