НОВИ СЛУЧАЈЕВИ ОБОЛЕВАЊА ОД МАЛИХ БОГИЊА: Морбиле са КиМ - у Крагујевцу

Б. Р.

24. 10. 2017. у 07:30

У Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" лабораторијски је потврђено да је особа из Митровице која је током боравка у Крагујевцу развила симптоме болести оболела од морбила

НОВИ СЛУЧАЈЕВИ ОБОЛЕВАЊА ОД МАЛИХ БОГИЊА: Морбиле са КиМ - у Крагујевцу

МАЛЕ богиње стигле су са КиМ до Крагујевца. У Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" лабораторијски је потврђено да је особа из Косовске Митровице која је током боравка у Крагујевцу развила симптоме болести оболела од морбила.

То је други случај оболевања од малих богиња на територији централне Србије откако је на КиМ проглашена епидемија, јер је у међувремену лабораторијски доказано да је жена с територије општине Бујановац која је имала контакте са оболелима у Клиничком центру Приштина оболела од малих богиња.
То су засад и једина два случаја која су - од избијања епидемије на Космету, у којој је до сада у срединама са већинским албанским становништвом регистровано више од 200 оболелих - пријавили заводи за јавно здравље на територији централне Србије, у Крагујевцу и Врању.

У српским срединама на Космету досад је званично потврђено седам случајева оболевања од малих богиња.

До избијања епидемије на КиМ, у првих девет месеци ове године, према подацима Института "Др Милан Јовановић Батут", у Србији је регистровано 12 случајева малих богиња (генотип Б3) из пријављених епидемија у Крушевцу и Сремској Митровици.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

није Него

24.10.2017. 08:53

све се поклапа, тамо где је слаба, или слабија хигијена, из више фактора, долазе и болести, боља хигијена, и нема ни богиња, грипа.... и све ситне пролазне ствари као упала мишића

pitaj_mene

24.10.2017. 09:29

ja sam skoro sve vrste boginja prelezao bez problema iako sam bio vakcinisan pa ne znam cemy ovolika panika????

milorad

25.10.2017. 08:32

Ne razumem otkud panika od malih boginja.Mi smo kao deca trcali kod ovih sto imaju boginje da dobijemo i da sto pre prelezimo jer jacaju imuni sistem. Stvaraju tenziju kod mladih roditelja.Velike boginje su problem ,veci. Ne razumem otkud tolika panika?bolje prelezati kada si dete.