Najsavremeniji aparat magnetne rezonance od danas u Tiršovoj

Tanjug

06. 10. 2017. u 13:41

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao da se o najboljem aparatu koji postoji u regionu po svim performansama i da je koštao je više od milion evra

Најсавременији апарат магнетне резонанце од данас у Тиршовој

Foto Tanjug, R.Prelić

U Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj počela je sa radom najsavremenija magnetna rezonanca na kojoj će godišnje moći da se pregleda oko 2000 mališana, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će uskoro biti raspisan tender vredan 5 miliona evra za nabavku opreme toj klinici.


"Radi se o najboljem aparatu koji postoji u regionu po svim performansama. Koštao je više od milion evra, a nabavljen je sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima" rekao je Lončar nakon obilaska klinike.

On je dodao da je takav aparat bio neohodan srpskom zdravstvenom sistemu, odnosno pedijatriji i neonatologiji.

Podsetio je da nisu isti pregledi za decu i odrasle na magnetnoj rezonanci jer je kaže, teško očekivati od dece da budu mirna tokom pregleda te da je osim savremenog aparata neophodan i dobar tim anesteziologa, tehničara...

Ministar je rekao da oko 300 pacijenata čeka na dijagnostiku, da svi ti slučajevi idu odmah na pregled na magnetnu rezonacu .

Tiršova sada ima dve magnetne rezonance i u narednih mesec dana na pregled će stići svi kojima je potreban.

Prednost novog aparata je u tome što ima garanciju pet godina, ali i ta da će sve što pokvari u toku od sedam dana biti popravljeno i aparat će biti u funciji što nije bio slučaj sa prethodnom opremom.

Lončar je najavio i početak radova na obnovi fasade bolnice u Tiršovoj koji će početi 16. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije