Od 1. marta još jedna obavezna vakcina

B. RADIVOJEVIĆ

06. 10. 2017. u 13:02

Uvodi se obavezna zaštita najmlađih od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa. Za oko 195.000 doza cepiva biće potrebno više od milijardu dinara iz kase RFZO

Од 1. марта још једна обавезна вакцина

PNEUMOKOKNA konjugovana vakcina, koja štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse i upale pluća, od 1. marta sledeće godine biće obavezna vakcina za decu i obezbeđivaće se o trošku osiguranja.

Ova vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je trenutno predviđena programom obavezne imunizacije kao deo imunizacije po kliničkim indikacijama, odnosno samo za pojedine slučajeve, pa su roditelji dece koja nisu imala kliničku indikaciju, a hteli su da ih zaštite od ovih bolesti, sami kupovali vakcinu.

- Prema propisanom programu imunizacije, RFZO je obezbedio sve vakcine, pa i ovu u potrebnim količinama, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" - kaže Verica Lazić, v. d. direktora RFZO.

Novim Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koji donosi Ministarstvo zdravlja, propisano je da konjugovana pneumokokna vakcina postaje deo obavezne aktivne imunizacije dece određenog uzrasta počev od 1. marta 2018. godine. Prema tome tog datuma treba da počne i imunizacija ovom vakcinom.

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba, a konjugovana polisaharidna vakcina se daje u tri doze, što znači da je godišnje potrebno oko 195.000 doza.

- Na listi lekova se nalaze dve pneumokokne konjugovane vakcine od dva različita proizvođača - kaže dr Lazić. - Cena doze na veliko iznosi oko 5.400 dinara. RFZO će, naravno, i ubuduće blagovremeno obezbeđivati sve vakcine predviđene programom obavezne imunizacije, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Izmena programa imunizacije zahteva novi Plan potreba za ovom vakcinom od Instituta "Batut" i značajna dodatna sredstva potrebna za obezbeđivanje potrebnih količina ove i drugih vakcina predviđenih novim Pravilnikom o imunizaciji.

Uvođenje još jedne obavezne vakcine za kasu zdravstvenog osiguranja znači povećanje ukupnih troškova obavezne imunizacije za više od milijardu dinara godišnje.

SPASAVA ŽIVOTE

OVA VAKCINA je dodata na spisak obaveznih kao 11. još prošle godine, novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Daje se bebama kad napune dva meseca u tri doze sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini. Od komplikacija bolesti od kojih štiti ova vakcina u svetu godišnje umre gotovo 500.000 dece mlađe od pet godina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Oko

06.10.2017. 14:19

@Dr - Dodjite da pokusate da mi uzmete decu. Mora da niste citali Danteov pakao kada ste tako hrabri.

драгана

10.11.2017. 15:21

@Dr - Deca odavno nisu naša.Ona već sa godinu dana bivaju smeštena u vrtić,dovedemo ih u 7 h ,uzmemo ih u 17h i ...tako su "naša" deca samo na prespavavanju kod nas.

RATNIK

06.10.2017. 13:22

Ko pravi te vakcine, koje im je poreklo? Trujete nam decu svim i svacim, izmislili ste novi otrov koji sporo deluje jel da?

Деки

06.10.2017. 13:47

Аууу.. Па нисте ни ММР отров спровели како сте мислили, а већ планирате ново контаминирање? Не знам шта ће и како ће се борити ови данашњи млади родитељи, али за своју децу то никада не бих дозволио.

Samo Kukavice

06.10.2017. 14:01

Nije dovoljno 10 vakcina pa ste dodali još 3 odnosno jednu. Koliko je dece umrlo od ovih bolesti poslednjih 20 godina. Nula. Strašno.

Dokle

06.10.2017. 14:04

Kako je krenulo uvesce bebama obaveznu vakcinaciju protiv gripa .........Nema veze ako kako i na sa djeluju , bitno je da farmaceutska industrija zaradjuje milijarde. Radi cega da im ukinemo tu zaradu? Zar radi beba?

racio

06.10.2017. 17:22

vakcine su otrov, avioni prskaju hemikalije, ljudi nisu isli na Mesec, Zemlja je ravna ... ja razumem da covek cuje neku glupost i nasmeje se, ali da poveruje u nju i da zivi po njoj to ne razumem. Mada, ono kad pricas samo sa Internetom a ne i sa zivim covekom sve je moguce, sklizne covek.knjige, braco, knjige a ne zvona i praporci!

Nebojša

06.10.2017. 17:56

Genocid nad našom decom je u punom zamahu. Prisilni fašistički pristup vakcinaciji će uraditi ono što Nemcima nije uspelo u II sv. ratu. Očekujte sve više ubijene ili obolele dece... Odrasli su sledeći na redu, prisilna vakcinacija za celu populaciju.

Goran

07.10.2017. 03:28

DOKLE BRE VIŠE! Kada će da izađe spisak koliko para guraju i koji lekari rade za koje farmaceutske sekte?