КО пали бакље и баца петарде, плаћаће убудуће казне и до 100.000 динара, док ће онај ко нарушава јавни ред и мир и угрожава сигурност других пуцањем из ватреног оружја или имитације оружја плаћати 100.000-150.000. За ово дело могућа је и казна до два месеца затвора.

Све ово је предвиђено изменама Закона о јавном реду и миру, које предлаже МУП и које ће се, како сазнају "Новости", наћи на данашњој седници Владе. Министарство полиције определило се за строжу казнену политику због евидентног пораста ризика с којим се грађани свакодневно суочавају, а посебно пред долазеће празнике, Нову годину и Божић. Али ту су и најразличитија шенлучења за време спортских утакмица и разних свечаности - од свадби до крштења, у којима је често неко повређен, а последице могу да буду и фаталне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Навијачи Звезде палили заставу Албаније на тргу код Дуома

Примери повреда, посебно када су у питању малолетници, бројни су. Новогодишња прослава у јануару ове године коштала је Стефана Калиновића (22) из Јагодине и Амера Асановића (16) из Новог Пазара прстију на шаци. Изузетно јаке петарде, које изгледају као штапови динамита, експлодирале су им у рукама јер нису стигли на време да их баце. Према речима ових момака, дешава се да направа изгледа као да није упаљена, док у ствари гори изнутра. Стефану је средњи прст потпуно разнет, шака му је била онеспособљена, повређен је део око слепоочнице и пукле су му обе бубне опне. Шеснаестогодишњем Амеру су након експлизије на шаци остали само палац и кажипрст.

Несвакидашњи инцидент обележио је и дочек 2014. Испред Дома Народне скупштине у Београду ватрогасац је позајмио ватромет од странаца и на лицу места га упалио. Повредио је 20 особа, а међу њима и жену и малолетног дечака који су задобили теже повреде главе и ока.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Крв међу навијачима пала због графита

Слични инциденти дешавају се и на фудбалским стадионима. У фебруару 2015. навијач је изгубио два прста када му је бакља експлодирала у десној руци, пред почетак утакмице Партизана и Радничког из Ниша. Велики инцидент обележио је и крај финала Купа Радивоја Кораћа, у фебруару ове године, када су навијачи бакљом у лице погодили Миодрага Радовића, члана Скупштине КСС из Ниша. Он је са крвавим подливом испод ока, посекотинама и повредама главе завршио у Ургентном центру.

Код хале Београдског сајма, у септембру 2009. група од 30 хулигана демолирала је препун градски аутобус и у њега убацила запаљену бакљу, повредивши притом шеснаестогодишњу девојчицу...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пуцњава и масовна туча Делија и Гробара на Новом Београду: Полиција с калашњиковима блокирала крај, има рањених (ФОТО)

ПООШТРАВАЊЕ

ДОСАДАШНјА предвиђена казна за употребу пиротехнике била је 10.000-50.000 динара или рад у јавном интересу 40 до 120 часова. Рад у јавном интересу је остао, али изменама закона казне ће бити дуплиране. За пуцање из ватреног оружја (нпр. на свадби) казна је била 50.000-150.000 или затвор од месец до два месеца, а ако ово дело учини група од три или више лица, аутоматски им следује затвор до 60 дана. Сада ће минимална казна бити 100.000.