Matične ćelije nisu magični lek

V. N.

18. 09. 2017. u 22:02

Doktori na prvom festivalu porodica “Roditeljski” upozorili na opasnost od loše informisanosti

Матичне ћелије нису магични лек

Učesnici tribine apelovali da roditelji vode računa kod lečenja dece

MATIČNE ćelije iz pupčanika nisu magični štapić, a šansa da one iz privatnih banaka zaista budu upotrebljene i delotvorne je jedan prema dve i po hiljade - istaknuto je na tribini o genetskoj kontroli na prvom Festivalu porodica “Roditeljski”, održanom ovog vikenda u beogradskom KC “Grad”.

Najveći domaći eksperti za genetiku i lečenje matičnim ćelijama izneli su informacije na osnovu kojih roditelji treba da odluče da li da papreno plaćaju privatnim stranim bankama matičnih ćelija.

Profesorka Dragana Vujić, načelnica Centra za transplantaciju matičnih ćelija na Institutu za majku i dete na Novom Beogradu, apelovala je da se roditeljima pruže sve neophodne informacije.

- Kad odete na internet i ukucate “ćelijska terapija”, dobijete informaciju da matičnim ćelijama možete bukvalno sve da lečite, što apsolutno ne odgovara činjeničnom stanju - upozorila je profesorka Vujić.

Broj krvotvornih ćelija koji se čuva u privatnim bankama je mali i u najboljem slučaju dovoljan za transplantaciju nekog ko ima do 40 kilograma.

- U dokumentima EU jasno stoji da je medicinski opravdano samo formiranje javnih i porodičnih banaka - upozorila je profesorka Vujić.

GRAD

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mikiboy

19.09.2017. 05:44

Maticne celije mogu da budu buducnost u lecenju mnogih bolesti.Ali onog dana kada se pronadju metode za lecenje novih bolesti onda tih maticnih celija treba biti u bankama.

Александар

19.09.2017. 10:15

Једино чему могу да служе те ћелије, а поготову оне које су наше мамаше пожуриле да извезу на чување и папрено то плате, јесте да заједно са ЈМБГ кад једног дана затреба некаквим ликовима попут Сороша (Мислим да му је 10то срце по реду у грудима) лакше нађу то што им треба.