Kuvari, automehaničari i frizeri najtraženiji

Novosti Online

31. 01. 2017. u 12:23

Кувари, аутомеханичари и фризери најтраженији

Ilustracija

Analiza tržišta rada za 2016. godinu, prema podacima sajta Infostud, pokazuje da su najviše šansi za zaposlenje u prošloj godini imali kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači
Analiza tržišta rada za 2016. godinu, prema podacima sajta Infostud, pokazuje da su najviše šansi za zaposlenje u prošloj godini imali kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači.

Naravno, sem toga ostaje vidljiv trend za zapošljavanje u sektoru informacionih tehnologija (IT). Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova od bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, .NET developer, PHP programer, iOS developer i Android developer.

Inače, najveći broj oglasa objavljen je u oblastima trgovina/prodaja, IT, administracija, mašinstvo i elektrotehnika.

Najčešće raspisivani su oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i telefonski operater.

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2016. godine bilo teže pronaći posao su: poljoprivredni tehničar, turistički vodič, kontrolor prodaje i saradnik za unapređenje prodaje.

Poslodavci su tokom 2016. u 60% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od 1 do 3 godine ima 23 odsto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro sedam posto kandidata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije