JEVREJSKA opština Beograd zainteresovana je za aktivno učešće u postupku rehabilitacije ratnog premijera Srbije Milana Nedića, koji je u toku pred Višim sudom u Beogradu, saznaju "Novosti". Ona će uložiti sve zakonske mogućnosti da zahtev za rehabilitaciju bude odbijen, kaže za naš list Zoran Naumović, punomoćnik Jevrejske opštine.

U postupku će zato, potvrđuje Naumović, predložiti saslušanje eminentnih istoričara, naučnika i stručnjaka za oblast Holokausta, koji će izneti fakte vezane za pogrom pripadnika jevrejske zajednice.

- Pravni interes Jevrejske opštine Beograd da se odbije zahtev za rehabilitaciju Nedića zasniva se na tome da je, prema opštepoznatim istorijskim podacima, on aktivno učestvovao u Holokaustu, koji je na teritoriji današnje Srbije sprovođen nad pripadnicima jevrejske zajednice tokom Drugog svetskog rata. Neprijatna je istina za istoriju srpskog naroda da je, u avgustu 1942. godine, dakle u vreme Nedićeve vlade, Srbija proglašena "područjem očišćenim od Jevreja" - konstatuje Naumović.

Zato bi, kaže, ova rehabilitacija predstavljala obezvređivanje nespornih istorijskih činjenica, i bila uvreda za sve žrtve i naslednike preživelih.

SVEDOCI DO KRAJA MESECA Jevrejska opština uključiće se u postupak tako što će uputiti do kraja meseca podnesak Višem sudu sa predlogom da sasluša svedoke koji će dokumentovati zašto Nedić ne zaslužuje vraćanje građanskih i drugih prava. Ovo je moguće jer je sud ovlašćen da prikuplja informacije od organizacija i institucija tokom postupka, objašnjava Naumović.

- Ukoliko bi sud usvojio zahtev, Srbija bi pretrpela moralnu i političku štetu i postala jedinstvena u svetu po takvoj nečuvenoj odluci - kaže Naumović.

Ovo potvrđuje i dr Haris Dajč, član Jevrejske opštine Beograd i koordinator istorijskih istraživanja za jevrejsku imovinu oduzetu kao posledica Holokausta.

- Naša opština ima odgovornost prema svojim članovima, građanima Srbije, institucijama Republike i međunarodnoj jevrejskoj zajednici, da se uključi u postupak rehabilitacije. Nedić i njegova vlada direktno su učestvovali u oduzimanju jevrejske nepokretne imovine, kao i u identifikaciji i hapšenju Jevreja na teritoriji cele okupirane Srbije - kaže Dajč.

On tvrdi i da je država kroz Zakon o restituciji indirektno potvrdila odgovornost Nedićeve vlade u Holokaustu. Zahvaljujući uspešnom radu Agencije za restituciju, tako je onemogućen povraćaj nepokretne imovine oduzete od Jevreja, naslednicima onih koji su je protivpravno stekli tokom okupacije.

Beogradski Jevreji

- Tokom posete Srbiji, američki potpredsednik Džo Bajden posebno je pohvalio državu i Agenciju za restituciju zbog savesnog sprovođenja zakona. Važno nam je da svojim reagovanjem na proces rehabilitacije Nedića pružimo podršku i institucijama koje štite interese svih građana - kaže Dajč.