Evangelistima država vratila crkvu

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

28. 01. 2016. u 19:30

Hram oduzet od nemačke manjine u Zemunu posle Drugog svetskog rata vraćen pravnim sledbenicima. U spomeniku kulture bili mesna zajednica, salon nameštaja, kafić

Евангелистима држава вратила цркву

Crkva 1954. konfiskovana od Evangeličke crkvene opštine "kao lica nemačke narodnosti"

EVANGELISTI u Srbiji su posle 62 godine dobili nazad svoju crkvu, koju su do Drugog svetskog rata koristili nemački protestanti u Zemunu. Agencija za restituciju je, kako za "Novosti" otkriva direktor Strahinja Sekulić, rešenjem od 25. januara vratila pravo svojine Evangeličkoj hrišćanskoj crkvi u Srbiji, kao pravnom sledbeniku, na zgradi Evangeličke crkve na Tošinom bunaru 2.

Ova crkva je podignuta krajem dvadesetih godina prošlog veka, za potrebe dela nemačkog življa. Nemci protestanti i katolici su tada činili oko četvrtinu stanovništva Zemuna. Zdanje je napravljeno na placu koji je evangelistička zajednica dobila na poklon od Zemunskog magistrata, posle Prvog svetskog rata, a idejno rešenje su "potpisale" arhitekte Hugo Erlih i Viktor Kovačić.

Zajedno sa pripadajućim zemljištem konfiskovana je 1954. od Evangeličke crkvene opštine u Zemunu "kao lica nemačke narodnosti". Jedno vreme je bila zakatančena, a kasnije su u njoj bili smešteni mesna zajednica, salon nameštaja, salon automobila, diskoteka, slikarski atelje, čak i kladionica i kockarnica! Iako su još 2003. Evangelička verska zajednica i Opština Zemun postigle dogovor da se crkva vrati vernicima, ona je nastavila da služi kao poslovni prostor.

Od 2003. ovaj hram su delili evangelisti, koji su u njemu nedeljom održavali službe, i KUD "Branko Radičević", koji je radnim danom imao probe. Tako je crkva ujedno bila i hram i kafić!

SLEDEĆA - SINAGOGA JOŠ jedno crkveno zdanje u Zemunu trebalo bi uskoro da bude vraćeno starim vlasnicima. Reč je o zemunskoj sinagogi, koja će biti data Jevrejskoj opštini. U vreme gradonačelnika Branka Pešića ona je, šezdesetih godina, bila pod prinudom prodata gradu, da bi sada, kako se očekuje, odlukom Agencije bila vraćena kroz supstituciju.

- Crkva je odlukom Vlade od 1. decembra 2005. proglašena za spomenik kulture. Kako se navodi u obrazloženju, reč je o "originalnom i retkom arhitektonskom ostvarenju, oblikovanom u dosledno sprovedenom modernističkom konceptu". Nesumnjiva je njegova kulturno-istorijska i dokumentarna vrednost, kao svedočanstva postojanja i življenja jedne hrišćanske konfesionalne zajednice u periodu između dva svetska rata. To vraćanju daje još veći značaj - kaže Sekulić.

Inače, u Kraljevini Jugoslaviji je Zakonom o evangeličko-hrišćanskim crkvama i o reformisanoj hrišćanskoj crkvi Kraljevine Jugoslavije, iz 1930. godine, pravno uređeno delovanje evangeličkih crkava (luterani) i reformatske crkve (kalvinisti). U to vreme egzistirale su dve zasebne, međusobno nezavisne, evangeličko-hrišćanske crkve augzburškog veroispovedanja - slovačka i nemačka.

Posle Drugog svetskog rata, veći deo imovine Nemačke evangeličko-hrišćanske crkve a. v. je konfiskovan. Zakon o crkvama i verskim zajednicama svrstao je Slovačku evangeličku crkvu i Evangeličku hrišćansku crkvu u tradicionalne. Slovačkoj je priznat kontinuitet i pravni subjektivitet sa Slovačkom evangeličko-hrišćanskom crkvom a. v. u Kraljevini Jugoslaviji, a Evangeličkoj hrišćanskoj crkvi sa Nemačkom evangeličko-hrišćanskom crkvom a. v.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Dragan

28.01.2016. 20:35

ma kakvi evangelisti satanisti i ovi islamisti jedna je pravoslavna crkva i u srbiji nema mesta drugoj religiji

Ajetije

29.01.2016. 19:17

@Dragan - Dragane preterano si srbocentrican . Srpka crkva ima eparhije i za inozemstvo, sta bi bilo ako svi Srbima odgovere revansisticki

Митке

29.01.2016. 01:15

Ја мислим да једно 99% Земунаца мисли да је ово синагога као што сам и ја мислио док нисам прочитао овај текст :-D

Србистанац

10.02.2016. 11:53

Најјачи су ми ми умишљени "стари Земунци", који су у стању да се посвађају убеђујући ме да је ово Синагога, а где је заиста зграда Синагоге, појма немају. :) Узгред, када ће Немачка да врати све што је овде опљачкала у 20. веку? Није њима без разлога одузимана имовина, тако да ако им се враћа, нека прво они врате отето, први су почели. ;)