Preševo: Migranti imaju precizne mape kretanja

J. Stojković

24. 08. 2015. u 21:42

Nakon zbrinjavanja 5.000 izbeglica za vikend, u Preševu danas bilo nešto mirnije. Svaka grupa ima vođu i maršrutu, a dolazak u Mađarsku je krajnji cilj

Прешево: Мигранти имају прецизне мапе кретања

Nakon zbrinjavanja preko 5.000 izbeglica na punktu Miratovočko polje kao i u Centru za prihvat izbeglica u Preševu danas prepodne činilo se da talas izbeglica koje dolaze u našu zemlju polako jenjava. U toku dana zbrinut je još jedan talas od oko 1.500 ljudi, koji su stajali u redovima i čekali registraciju, kako bi mogli da nastave put ka severu.

Izvor iz policije potvrdio je "Novostima" da se migranti kreću u grupama i da svaka grupa ima svog "vođu", koji ima ucrtanu mapu kretanja koja je ustaljena. Maršruta podrazumeva Preševo kao najbliži poslegranični centar gde mogu naći prevoz put Beograda ili Subotice, jer je na ovoj maršruti kroz Srbiju Mađarska krajnji cilj.

A u Preševu, ekipe Crvenog krsta, Komesarijata za izbeglice, Organizacije za migracije, lekari i policija dežuraju 24 sata, kako bi brže pružili pomoć svima koji zatraže.

Prednost prilikom dobijanja papira imaju žene, deca, stara i iznemogla lica, kojih je čini se sve više.

- Naše ekipe bukvalno nisu spavale 48 sati, kako bismo svima izašli u susret. U ponedeljak u odnosu na vikend broj izbeglica je znatno manji, svima smo mi na dva punkta u Miratovcu i Preševu pružili pomoć u vodi, hrani i medicinskom zbrinjavanju. Prema našim podacima, od subote do ponedeljka kroz Preševo je prošlo blizu 8.000 izbeglica - kaže za "Novosti" sekretar Crvenog krsta Ahmet Alimi.

Prema njegovim rečima, zaliha vode, hrane i sredstava za higijenu ima za par dana, jer je stigla pomoć, ali je mnogo toga još potrebno.

- Naš moto je da u Srbiji niko neće ostati gladan i trudimo se da to ispoštujemo. Nema nikakvih problema, migranti sarađuju i jako su zahvalni na pruženoj pomoći - kaže Alimi i dodaje da se ljudi svakog dana sreću sa najneverovatnijim pričama o užasima koje su zadesile ove ljude.

- Želim da idem u Švajcarsku tamo je moj brat. Krenuo sam na put sa ženom i dvoje dece. Srbija nam je otvorila vrata, u Makedoniji smo mnogo loše prošli, ali i to nije ništa u odnosu na ono što se dešava u Siriji - priča mlađi Sirijac koji čeka u redu na dokumenta.

Zanimljivo je da se uglavnom koristi prelaz Lojane - Miratovac, inače ovaj prelaz je poznat po velikom broju ilegalnih prelazaka još u prošloj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Ђука

25.08.2015. 02:27

Oве дезертере вратити Асаду да им суди по војним законима Сирије. Какав си то човек кад у најбољим годинама не желиш да браниш своју државу и народ. Да је мало мање дезертера Сирија би уништила терористе на својој територији и јединством отклонила могућност потенцијалне агресије. .Уједно створила темељ за изградњу боље државе.

Cepac

25.08.2015. 14:30

@Ђука - Tako je. Kao sto smo mi stvorili temelje 90-ih. Sve drzave bivse SFRJ su sada stabilne,jake svetske sile, a narod u njima zivi sjajno. Ko zna kakav bi haos bio u drzavama i kako bi ziveli da nismo hteli da ratujemo pa dezertirali u Nemacku,Ameriku,Kanadu,Australiju,Austriju,Francusku... itd.

Jabre

25.08.2015. 08:28

Treba im dati gostoprimstvo na par dana i omoguciti odlazak u zapadnu Evropu, oni su im unistili drzavu i pa nek im oni i resavaju probleme jer je Srbija i suvise siromasna da prima svetske izbeglice mi smo vec drzavw sa najvise izbeglica u Evropi. Ma da mozda koja mlada Sirijka za nase nezenje ne bi bila losa da ostane bolje nego Siptarke.

Мигранткиња српска

25.08.2015. 09:31

Свима је јасно да мигранти "имају прецизне мапе кретања" и да је ова њихова миграција све само не спонтана и да је недавна "миграција" косовских албанаца био само тренинг за ово АЛИ премијер је јуче осудио сваку инсинуацију на тему миграната па не знам да ли бих смела да напишем своје мишљење на ову тему !?

Српска раја

25.08.2015. 17:26

@Мигранткиња српска - Ћути и трпи... Неће да ти буде тешко, нама је у генима поданички однос. Док нам не прекипи...

Dušan

25.08.2015. 12:46

Реч је о изузетно организованој и дисциплинованој армији,то нису дезертери!Сви су организовани по систему група од неколико десетина са вођом који их усмерава, снабдева новцем и по потреби подиже новац из банака који шаљу богати шеици!Свака група има кусур жена и по неко дете за сликање пред камерама и лакши пролазак граница! Свако од њих има лажну причу коју пева као песмицу када га питају.бољи живот, спашавам живу главу,хоћу у Немачку иако многи долазе са подручја која немају везе са ратом!

Дириговани цунами

25.08.2015. 17:55

@Dušan - Имају прецизније мапе него наша војска... А са њима иду и верске вође и ратници џихада. Највише је војних дезертера из земаља које су на удару исламиста, чиме се олакшава ширење Исламске Државе у арапским земљама и уз њих инфилтрирају терористи у европска подручја. Истовремено, у организацији ЦИА, остварује се и Куденхове-Калергијев план - стварање поданичке нације ЕВРОМЕЛЕЗА (нестанак европских нација стварањем ЕУ и масовним мешањем са афричким и азијским народима).

Slavko

26.08.2015. 19:16

Moderator Novosti bi mogao malo više da cenzuriše komentare koji šire paniku i lažnu uzbunu jer to vodi ka fašizaciji srpskog društva, što nam uopšte nije potrebno. Tek kada izeglice počnu ostajati u jadnoj i nesrećnoj Srbiji, onda ih objavljujte koliko god hoćete. Umesto hajke protiv izbeglica, bolje im pomozite da se domognu zapada i na taj način oslabite našeg i njihovog zajedničkog neprijatelja.