Nakon zbrinjavanja preko 5.000 izbeglica na punktu Miratovočko polje kao i u Centru za prihvat izbeglica u Preševu danas prepodne činilo se da talas izbeglica koje dolaze u našu zemlju polako jenjava. U toku dana zbrinut je još jedan talas od oko 1.500 ljudi, koji su stajali u redovima i čekali registraciju, kako bi mogli da nastave put ka severu.

Izvor iz policije potvrdio je "Novostima" da se migranti kreću u grupama i da svaka grupa ima svog "vođu", koji ima ucrtanu mapu kretanja koja je ustaljena. Maršruta podrazumeva Preševo kao najbliži poslegranični centar gde mogu naći prevoz put Beograda ili Subotice, jer je na ovoj maršruti kroz Srbiju Mađarska krajnji cilj.

A u Preševu, ekipe Crvenog krsta, Komesarijata za izbeglice, Organizacije za migracije, lekari i policija dežuraju 24 sata, kako bi brže pružili pomoć svima koji zatraže.

Prednost prilikom dobijanja papira imaju žene, deca, stara i iznemogla lica, kojih je čini se sve više.

- Naše ekipe bukvalno nisu spavale 48 sati, kako bismo svima izašli u susret. U ponedeljak u odnosu na vikend broj izbeglica je znatno manji, svima smo mi na dva punkta u Miratovcu i Preševu pružili pomoć u vodi, hrani i medicinskom zbrinjavanju. Prema našim podacima, od subote do ponedeljka kroz Preševo je prošlo blizu 8.000 izbeglica - kaže za "Novosti" sekretar Crvenog krsta Ahmet Alimi.

Prema njegovim rečima, zaliha vode, hrane i sredstava za higijenu ima za par dana, jer je stigla pomoć, ali je mnogo toga još potrebno.

- Naš moto je da u Srbiji niko neće ostati gladan i trudimo se da to ispoštujemo. Nema nikakvih problema, migranti sarađuju i jako su zahvalni na pruženoj pomoći - kaže Alimi i dodaje da se ljudi svakog dana sreću sa najneverovatnijim pričama o užasima koje su zadesile ove ljude.

- Želim da idem u Švajcarsku tamo je moj brat. Krenuo sam na put sa ženom i dvoje dece. Srbija nam je otvorila vrata, u Makedoniji smo mnogo loše prošli, ali i to nije ništa u odnosu na ono što se dešava u Siriji - priča mlađi Sirijac koji čeka u redu na dokumenta.

Zanimljivo je da se uglavnom koristi prelaz Lojane - Miratovac, inače ovaj prelaz je poznat po velikom broju ilegalnih prelazaka još u prošloj godini.