I ambasade vraćaju starim vlasnicima!

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

09. 06. 2015. u 13:21

Građanima zemljište iz komasacije i zgrade diplomatskih misija. Zahtevi za desetak ambasada i 96.000 hektara ukrupnjenog zemljišta

И амбасаде враћају старим власницима!

Zgrade turske i argentinske ambasade u najužem centru Beograda među nepokretnostima koje potražuju potomci

OŠTEĆENI stari vlasnici će konačno, posle sedam decenija, dostići pravdu i doći do svojih vila u kojima su danas smeštena strana diplomatsko-konzularna predstavništva u Beogradu. Takođe, oko 40.000 ljudi, mahom iz Vojvodine, dobiće nazad svoje njive iz komasacije. Ovo bi trebalo da omoguće izmene i dopune Zakona o restituciji, koji će od četvrtka biti na javnoj raspravi.

Predložene promene obezbediće nekada najpoznatijim srpskim građanskim porodicama, u čijim kućama su sada ambasade, da budu jednake sa svim ostalim naslednicima koji traže ili su već dobili oduzetu imovinu. Kako objašnjavaju u Agenciji za restituciju, ambasade će, kada zakon bude usvojen i rešenja Agencije o povraćaju postanu pravosnažna, imati pravo prvenstva prilikom zakupa još 10 godina.

Stari vlasnici su podneli zahteve za zgrade ambasada Turske i Bosne i Hercegovine, u Krunskoj ulici, zatim Velike Britanije u Resavskoj, Mjanmara u Kneza Miloša, Holandije u Siminoj, Argentine u Knez Mihailovoj ulici. Postoje zahtevi i za ambasade Egipta, Indonezije, Kuvajta i Gvineje.

Recimo, zgradu argentinske ambasade u Knez Mihailovoj 34, potražuju naslednici Branka Popovića, predratnog arhitekte i slikara, dekana Tehničkog fakulteta, streljanog posle Drugog svetskog rata. Zgradu u Kneza Miloša 72, u kojoj je ambasada Mjanmara, potražuju naslednici čuvenih "kraljeva tekstila", porodice Teokarović, dok su naslednici Veljkovića, nekada većinskih vlasnika banke Vračarska zadruga, zainteresovani za zgradu na uglu Krunske i Kneza Miloša, u kojoj je turska ambasada.

Ubedljivo najveći broj ljudi, ipak, dobiće pravo na zemljište iz komasacije. Ovo zakonsko rešenje čekalo se od početka restitucije, pošto aktuelni zakon nije precizno rešio ovo pitanje. Zato je od svih nekretnina do sada najmanje vraćeno oranica.

- Agencija je primila oko 10.000 zahteva za vraćanje poljoprivrednog zemljišta i njima je obuhvaćeno 30.000-40.000 ljudi. Oni će sada moći lakše da ostvare svoje pravo. Zahtevi ukupno obuhvataju oko 96.000 hektara zemljišta. Pošto Srbija ima 540.000 hektara, jasno je da njen poljoprivredni fond neće biti ugrožen - kaže za "Novosti" Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Kako objašnjavaju u Agenciji, starim vlasnicima i njihovim naslednicima biće vraćane parcele iz katastarske opštine iz koje su oduzete, a ako ih nema, onda iz susedne ili, pak, neke druge u okviru iste ili "komšijske" jedinice lokalne samouprave.

Menja se i član zakona po kom je bilo predviđeno da se ne vraćaju parcele ako je potrebna nova parcelacija radi izgradnje puta. U Agenciji kažu da imaju mnogo zahteva za njive do kojih vodi put, ali on nije uknjižen, pa te njive nisu ni mogli da vraćaju. Sada će ova prepreka biti uklonjena.

Takođe će biti vraćane i parcele na kojima je ranije planirana izgradnja objekata za javnu namenu (škola, bolnica...), ali su se u međuvremenu planski akti promenili.

Nacrt zakona predviđa i vraćanje akcionarima udela u oduzetom preduzeću u skladu s vlasničkom strukturom. Značajno je i što Agencija neće morati da prekida postupak restitucije dok se ne završi legalizacija.

- Svrha promene zakona i predviđena rešenja trebalo bi da omoguće starim vlasnicima i njihovim naslednicima efikasnije ostvarivanje prava na restituciju - kaže Sekulić. - Rešenja otklanjaju dosadašnje prepreke, a država nijednog trenutka neće biti oštećena, niti ekonomski ugrožena.

Posle četiri javne rasprave tokom juna, u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, dugo očekivane izmene zakona ići će pred Vladu, pa pred poslanike.


VRAĆANJE IZGRAĐENIH PARCELA

VAŽNA novina je i da će biti vraćano izgrađeno građevinsko zemljište. Recimo, ako je neko podneo zahtev za povraćaj parcele koja ima veliku površinu a na njoj se nalazi mali objekat, recimo trafostanica, to do sada nije mogao da dobije nazad, jer se smatralo izgrađenim građevinskim zemljištem. Sada će se izuzeti trafostanica, a ostatak parcele će biti vraćen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

sumadinac

09.06.2015. 14:32

vracaju predratim tajkunima, tada je narod kao sto je i sada teska beda, jeftina radna snaga..., a stvoreni su bogatasi i tajkuni. Svaka cast onima koji su sami stekli bogatstvo, jeda od primera je kompanija Nektar

sumadinac nije bas tako

09.06.2015. 15:03

@sumadinac - Izvini Sumadinac ali moj deda koji je bio kako ti kazes tajkun predratni je svoj kapital stekao preko i doneo u Srbiju, zapoceto proizvodnju zaposlio nase(tadasnji inzinjeri i majstori su svikod njega imali dobre plate i danas njihovi potomci pricaju da zive u stanovima i kucama koje su njihovi dedovi kupili jer su mogli radeci kod mog dede) Od 1900 te do 1940 godine puno je nasih posteno steklo kapital svojim postenim radom, I bili cenjeni kao gazde i ovde i preko.

Miodrag

09.06.2015. 15:16

@sumadinac - Ne mogu da verujem. Kako nije sramota pojedince da tako brutalno obmanjuju i dalje javnost. Imovina je oduzeta od preko 2.6 miliona ljudi u nekoliko navrata od 1944. godine do osamdesetih. Svi su tajkuni? Samo jednim resenjma opstine Zvezdara u jednom danu, oduzeto je zemljiste od preko 43.000 porodica 1959. godine. A Zvezdara ih je samo povodom ovog zakona donela 5. Gde su sve druge opstine organi i preko 40 zakona po kojima je imovina oduzeta. A pa da, Bracika Kertes - nektar, posteno, da da

Andra Loncaric Emigrant

09.06.2015. 15:19

- A stacemo sa nama cija je imovina bila po gradovima i bila je vrlo vredna a prodata je posle 2000 godine? Kuce, stanovi po Beogradu prodati za 150 D.Maraka a mi i dalje na ulici? Gde je tu Pravda za nas kojima nece biti vraceno ama bas nista...Jednostavno ono sto je vredolo prodato je i mi necemo dobiti nista..? Naravno drzava nudi obceznice za narednih 20 godina Smesno jadno i bedno.Nama ostaje Stazbur i tuzba protiv komunistickih lopova i pljackarosa...

dule trubica

09.06.2015. 15:24

Koliko dugo radis za kompaniju Nektar? Vidis moj pokojni deda je bio taj tajkun sto je generacijama stekao bogastvo. Sve su mu komunisti oteli jednog dana jer je verovao u boga i kralja. U kucu su mu uselili dva policajca a njega sa zenom i cetvoro dece oterali u jednu sobu. Deda posto ostade bez prihoda/magacina/poste/zemlje kupi kozu da bi prehranio cetvoro dece mlekom ali komunisti donesu odluku da mu i tu kozu oduzmu i posalju je na klanje.

VUK

10.06.2015. 19:17

Agencija za restituciju odbija da prizna resenja o nasledjivanju i sama odredjuje krug naslednika i u velikom broju slucajeva umanjuje imovinu bivsih vlasnika koju treba vratiti, bez ikakvog osnova. Osim ovih izmena koje navodno idu u korist bivsih vlasnika i naslednika sigurno su planirali i da svoje nezakonito ponasanje i proizvoljno tumacenje zakona pokriju nekim novim izmenama o kojima ne govore. Prekoracenje ovlascenja u dosadasnjem postupku u korist drzave a na stetu vlasnika je ocigledno.

Selena

12.06.2015. 13:05

@VUK - @Vuk: slažem se da je prekoracenje ovlascenja u dosadasnjem postupku u korist drzave a na stetu vlasnika ocigledno. Žalbu je moguće uložiti, ali se u gro slučajeva žalba odbacuje. Na kraju, ostaje Strazbur. Interesuje me, da li nakon presude Strazbura u korist podnosioca žalbe, oni koji su doneli pobijena rešenja odgovaraju? Kako bi se stiglo do Strazbura, potrebno je proći sve pravne stepenike u zemlji. Znači, više institucija donelo je pogrešna rešenja. Hoće li iko za to da odgovara?