DA li će 200.000 najsiromašnijih porodica od juna moći da gleda televiziju ili će imati sneg na ekranu zavisi od epiloga ujdurme s nabavkom STB uređaja za emitovanje digitalnog programa. Iako je "Orion telekom" dao ponudu dva miliona evra povoljniju od prvog sledećeg na listi, sklopio ugovor sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, i već uvezao prvih 70.000 uređaja - stigao je nalog da budu eliminisani iz posla!

U Ministarstvu telekomunikacija potvrđuju da problem postoji, ali obećavaju da digitalizacija neće kasniti, da će sve biti gotovo do 17. juna, kao i da će ugroženi građani na vreme dobiti besplatne uređaje za gledanje digitalne televizije.

Naime, "Orion telekom" je dao najbolju cenu za ove uređaje, na javnom pozivu koji je raspisalo resorno ministarstvo, i sklopio ugovor sa njima da isporuči najmanje 120.000 komada po ceni od 18,89 evra sa PDV-om. Prvi sledeći na listi, "Komtrejd", ponudio je cenu od 28,50, a trećeplasirana "Saga" - 29,28 evra. Komisija Ministarstva odabrala je "Orion", jer je uz najnižu cenu ispunjavao i sve ostale uslove. Međutim, "Saga" i "Roming", čija ponuda nije ni uzeta u obzir, žalili su se Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Poslednjeg žalbenog dana Ministarstvu je stigao dopis ove komisije koja diskvalifikuje "Orion".

Njihovo obrazloženje ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naziva pravno spornim. Ljajić objašnjava da je "Orion" eliminisan zbog jedne rečenice. Bilo je, naime, potrebno da svi ponuđači dostave referencu da su već prodavali STB uređaje, pa je ova kompanija dala dokaz da su jednoj kompaniji isporučili i da im je plaćeno 100.000 komada. Zamereno je što u tom dokumentu nigde ne piše da li je firma koja je kupila uređaje bila zadovoljna.

- Konsultovali smo Javno pravobranilaštvo i druge pravne stručnjake i svi su složni u oceni da je ponuda "Oriona" ispravna - kaže Ljajić za "Novosti". - Od Komisije za zaštitu dobili smo dopise u kojima nam savetuju da možemo da nastavimo proceduru, što nam je bilo važno kako bi uređaji stigli na vreme. Komisija nam sada traži da eliminišemo "Orion" iz procedure i da nastavimo sa sledeća dva rangirana ponuđača. Ako bismo sklopili ugovor sa prvim sledećim, to bi značilo da država plaća deset evra višu cenu po svakom uređaju. Zato tražimo rešenje koje će najmanje da košta i koje neće dovesti do kašnjenja.

A prema saznanjima "Novosti", "scenario" sa uređajima koji bi bili plaćeni deset evra više značio bi da će manji broj ugroženih građana dobiti ove aparate, jer je budžet za njihovu nabavku limitiran. Vraćanjem postupka na početak - bio bi probijen rok za digitalizaciju, na koji smo se obavezali Evropskoj uniji. Treći problem je u tome što, sve i da neko drugi dobije sada posao, nema vremena da uređaje nabavi i dopremi u roku. Ukoliko bi Ministarstvo ugovor sa "Orionom" raskinulo jednostrano, ova kompanija mogla bi da ih tuži i zatraži odštetu. U tom slučaju, država bi bila dužna da njima nadoknadi milionske troškove, kao i da plati nabavku uređaja od drugog dobavljača.

Slobodan Đinović, direktor "Orion telekoma", potvrđuje za "Novosti" da je potpisao ugovor sa Ministarstvom za nabavku 120.000 risivera.

- Naša ponuda je za dva miliona evra jeftinija od prve sledeće i za tu razliku u ceni Ministarstvo može iz predviđenog budžeta da kupi uređaje za još 80.000 siromašnih domaćinstava - objašnjava Đinović. - Prva količina od 70.000 komada već je stigla i spremna je za raspodelu. Ne verujem da je ikome stalo da država za istu stvar potroši dva miliona evra više i zato mi nije jasno zbog čega Komisija osporava našu ponudu. Imamo dobru saradnju sa Ministarstvom telekomunikacija, kao i obostrani interes da se digitalizacija uvede na vreme.PAPIR KOJI NEDOSTAJE

IZ Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki saopštavaju da je "Orion" dostavio reference bez svih podataka koje je Ministarstvo zahtevalo.

Taj podatak koji nedostaje je zapravo informacija jesu li raniji kupci risivera bili zadovoljni. U Ministarstvu nam je, međutim, potvrđeno da u konkursnoj dokumentaciji nije ni traženo da se navede "zadovoljstvo prethodnog kupca iste robe".

Komisija je dala nalog Ministarstvu da ponovi stručnu ocenu svih ponuda i da donese novu odluku. Ministarstvu zameraju da nisu ispitali ispunjenost tehničkih karakteristika nijedne ponude.