Zbog greške PIO fonda duguje 100.000 dinara

J. Ž. S.

29. 03. 2014. u 09:01

Ivani Veselinović rekli u PIO da može istovremeno imati i posao i porodičnu penziju. Žalba ove Beograđanke je odbijena, nude joj jedino plaćanje duga na rate

IVANI Veselinović iz Beograda obustavljena je isplata porodične penzije zbog greške pravnika PIO fonda, a na ime duga ovoj ustanovi sada mora da vrati 100.000 dinara.

Problem je nastao jer su pravnici PIO fonda Ivani rekli da može da dobija porodičnu penziju iako je zasnovala radni odnos. A zaposlila se u gimnaziji gde ima normu dva časa i platu od svega sedam hiljada dinara.

Naša sagovornica naglašava da je penzija bila mnogo veća i sigurno je ne bi rizikovala u zamenu za nekoliko hiljada dinara da se nije dobro raspitala o svojim pravima.

- Pre potpisivanja ugovora o radu otišla sam u službu pravne pomoći PIO fonda gde su mi objasnili da nema nikakvih problema da zasnujem radni odnos i zadržim penziju, s obzirom da će moja zarada biti simboličnih sedam hiljada, jer radim kao profesor sa dva časa sedmično u Filološkoj gimnaziji - kaže Ivana. - Međutim, u februaru mi na kućnu adresu stiže rešenje o obustavi penzije i nalog da moram da vratim sav novac koji sam u međuvremenu primila.

Po dobijanju rešenja Ivana se opet obratila pravnicima PIO fonda, gde su joj najpre rekli da je to verovatno greška šalterskih službenika i da će biti ispravljena. Uputila je žalbu ovoj ustanovi, koja je pre nekoliko dana odbijena uz obrazloženje da je „pravna pomoć“ njihovih službenika zakazala.

GUBITAK PRAVA Deca kada sklope bilo koji vid ugovora o radu kao i po okončanju školovanja ne mogu više da računaju na redovan mesečni prihod iz PIO fonda. Pravo može da prestane i tokom školovanja, pre navrešenih propisanih godina života, ukoliko se ne dostavi potvrda o školovanju za svaku školsku godinu posebno.

- Rečeno mi je da oni rešenje ne mogu da povuku i da jedino mogu da mi odobre plaćanje na rate - objašnjava Ivana. - Neko je izgleda pogrešno protumačio zakon, a sada želi da mi naplati tu pogrešnu informaciju.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje naglašavaju da je moguće da je problem nastao u matičnoj evidenciji prilikom prijave na osiguranje ili prijave podataka o ostvarenoj zaradi, ali da to može da se proveri samo ako im se dostavi matični broj pod kojim se korisnik vodi u elektronskoj bazi evidencije Fonda.

- Porodični penzioner, po Zakonu o PIO koji je stupio na snagu 1. januara 2011. godine, ima pravo da se angažuje po osnovu ugovora, ali da mu ugovoreni prihod na mesečnom nivou ne prelazi 50 odsto od najniže osnovice osiguranja za taj period - kaže Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu. - Moguće je i da je poslodavac dostavio Fondu M4 obrazac za pomenutog porodičnog penzionera, kao da je zaposlen na neodređeno vreme, što je neispravno, jer bi trebalo dostaviti MUN obrazac za plaćanje doprinosa za PIO po osnovu ugovora.


USLOVI ZA PORODIČNU PENZIJU

Deca imaju pravo na porodičnu penziju do 15. godine života bez obzira da li se školuju, a nakon toga pravo im pripada do završetka školovanja. Međutim, i to pravo je vremenski ograničeno najkasnije do navršenih 20 godina ako pohađaju srednju školu, odnosno do 26 godina ako studiraju. Način finansiranja studija nije važan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Stojan

29.03.2014. 09:44

Neka je njoj i svima nauk!Trebalo je da pismeno trazi i dobije tumacenje zakona,a ne ovako,rekla kazala neka salterska sluzbenica!Svaka skola se placa.

Ивана

30.03.2014. 08:21

@Stojan - "Pre potpisivanja ugovora o radu otišla sam u službu pravne pomoći PIO fonda gde su mi objasnili ...""Po dobijanju rešenja Ivana se opet obratila pravnicima PIO fonda"Опростите Стојане, правници не раде на шалтеру. Од једне озбиљне институције се очекује пружање валидних информација. Што се тиче плаћања школе ,радије бих плаћала мастер студије него грешке ПИО фонда.

nikola

29.03.2014. 12:23

@Nele - sta ti znas kolike su njima plate ?! Čovek sa fakultetskom diplomom u pio fondu ima 60 000 din (- 2000 solidarni porez) , u vodovodu referenti sa zavrsenom srednjom skolom imaju 50 000 din + izlazak na teren... tako da nemojte da potcenjujete ljude sa zavrsenim fakultetima ! Da ne bi mozda trebali da rade za 20 000 din kao sto ja radim ???? Pa ako treba nek idu odavde!! Ovo su ti informacije iz prve ruke!!

Matija

29.03.2014. 13:57

@Nele - ja sam radio u vodovodu preko omladinske ... čovek je upravu ... stranke dolaze da se zale na utrošak vode, a referenti se kriju po zgradi i igraju igrice, čitači ne čitaju vodu- ma opšte rasulo ... ko ne veruje nek ode u Danijelovu ulicu na Voždovcu da se lično uveri...

uros

29.03.2014. 16:13

@Nele - misis na onaj vodovod kod singidunuma? ako je taj samo cu reci: hahhahahaha . Radno vreme , a nikoga po kancelarijama, ovi u PIO fondu makar rade nesto konkretno

baba Simana

29.03.2014. 12:18

Kako nisu pogresili pa da gospodji isplate vise 100.000 dinara.Mangupska posla, uzima koliko ko hoce,kradu pa ako prodje prodje ako ne joj izvinite pogresio portir Djokica.

Marko

29.03.2014. 14:01

Meni su odbili rešenja za telesno oštećenja, svake žalbe koju sam poslao su takođe odbijene i to bez razloga.Pre 4 godine sam bio na komisiji i proglasili su me nesposobnim za rad a svi su odbijeni čak i tužba odbijena! Velika srpska sramota!

Jovan

29.03.2014. 16:05

@Marko - morate da shvatite da se penzije vise ne dobijaju po principu platis doktora i ides u penziju... PIO fond ima svoje lekare koji procenjuju da li je neko za invalidsku ili ne. Sa malverzacijama je zavrseno !!!!

Marko

30.03.2014. 14:34

@Marko - Ne razumem ništa jer nisi pisao dobro rečenice bez zareza. Ja sam OSOBA SA OŠTEĆENOM SLUHOM zato su svi gazde preduzeća iz malog grada mene proglasili nesposobnim za sve radove, ne smem da radim na mašinu zbog nedostatka sluha, SHVATITE, JOVANE!