Arbutina v. d. direktor JP “Nuklearni objekti Srbije”

I. M.

28. 02. 2014. u 21:15

Za upravljanje preduzećem koje brine o nuklearnom otpadu, prema tvrdnjama predsednika OU “Nuklearnih objekata Srbije”, Arbutina ne ispunjava uslove

JP “Nuklearni objekti Srbije” (NOS) dobilo je u petak, odukom Vlade Srbije, novog v. d. direktora - Dalibora Arbutinu. Za upravljanje preduzećem koje brine o nuklearnom otpadu, prema tvrdnjama predsednika OU “Nuklearnih objekata Srbije”, Arbutina ne ispunjava uslove. Vlada je, ipak, odlučila da mu poveri NOS na upravljanje.

U zvaničnoj biografiji stoji da je mašinski inženjer, zaposlen u NOS-u kao koordinator integralnog sistema upravljanja kvalitetom.

- Mašinski inženjer ne može da bude direktor preduzeća koje upravlja nuklearnim otpadom, ni po zakonima, ni po uslovima konkursa. Ali Vlada Srbije je ta koja imenuje, pa sigurno znaju zbog čega su tako odlučili - objašnjava za “Novosti” prof. dr Uranija Kozmidis Luburić, predsednik UO “Nuklearnih objekata”. - JP NOS radi sa veoma opasnim materijalima, pa su i za članove UO i za direktora veoma strogi kriterijumi. Ovo je prelazno rešenje i ne treba praviti paniku, jer UO koji vrši i funkciju nadzornog odbora sastavljen je od stručnih ljudi.

U poslednjem konkursu za direktora iz avgusta 2013. godine, jedan od uslova bio je da je kandidat stručnjak u oblasti za čije je obavljanje osnovano preduzeće. Stručnjaci u ovoj oblasti tumače da bi to značilo da ima diplomu Elektrotehničkog ili Fizičkog fakulteta i poznaje nuklearne tehnologije.

- Kvalifikovan sam za upravljanje preduzećem - tvrdi Arbutina. - Imam visoku stručnu spremu, radim duže od pet godina u NOS-u, učestvovao sam u transportu istrošenog nuklearnog goriva za Rusiju, rukovodim sistemom kvaliteta.

Ovo preduzeće je već dve godine sa v. d. direktorom na čelu. Do petak je to bio dr Jagoš Raičević, koji je dobio novi angažman, u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču. Svi rokovi za izbor direktora su probijeni, ali Vlada ni po završenom konkursu, na koji se prijavilo nekoliko kandidata, nije nikoga izabrala.

Prema rečima Arbutine, pošto je dosadašnji v. d. direktor otišao u Beč, morao je neko da bude imenovan, posebno zbog međunarodnih IPA projekata, preko kojih bi ovo preduzeće trebalo da dobije oko deset miliona evra za poslove prerade i skladištenja nuklearnog otpada.


ČEKAJU NOVAC IZ BUDžETA

DA bi mogli da dobiju novac iz IPA fondova, “Nuklearni objekti” moraju da završe postrojenje za preradu nuklearnog otpada, za koji još čekaju budžetska sredstva.

-Reč je o preradi otpada koji stoji u hangaru 1 u Vinči, u veoma lošim uslovima, i njegovom bezbednom skladištenju u novi hangar 3 - objašnjava Arbutina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Loše kadriranje

28.02.2014. 23:39

Vlada krši stroga pravila koja treba da važe prilikom izbora na ovako odgovorno mesto. Postaviti mašinskog inženjera na ovo mesto katastrofalna je nepravilnost. Ali šta imamo da se čudimo kad je ministarka energetike ekonomista, umesto inženjer elektrotehnike.

zaposleni u JP NOS-u

01.03.2014. 10:31

Dotična predsednica UO za svaki dolazak iz Novog Sada naplaćuje po 10.000 din.na ime putnih troškova. U vreme predhodnih direktora je dobijala poklone koje su plaćani iz srestava preduzeća ( slike i druge stvari ), zatim ručkovi u restoranu "Stari Kočijaš" u Boleču. A Ona sada priča o ispunjenosti uslova i o nekom moralu. JP NOS je zahvaljujući Njoj u ovakvoj situaciji i hvala bogu da Vlada shvati da nju treba prvu da skloni. Ta žena je krajnje destruktivna.

izmedju

01.03.2014. 15:14

da nastavimo dakle to vam govori o sposobnosti predhodnog rukovodstva na celu sa uo i njihovim znanjem kako da vode preduzece i kako bez i malo odgovornosti udruzeno sebi odrede zarade koliko im treba. podseticu pojedince koji komentarisu bez i malo znanja o stanju i vaznosti ovog preduzeca da se uzdrze jer ispadaju ne previse pametni. podseticu i ove i one da se preduzece nalazilo u teskoj finansiskoj situaciji i predhodnih godina izuzev onih dok je trajalo prepakivanje ozracenog goriva.

izmedju

01.03.2014. 15:19

mislim da je krajnje vreme da se neko ozbiljno pozabavi ovim problemom i preduzecem jer zaposleni u njemu nimalo nisu odusevljeni situacijom i stanjem u kome se ono nalazi. hvala

izmedju

01.03.2014. 15:24

sto se kadrova tice o tome je trebalo ranije misliti to nekako ranije nije smetalo ili bilo vazno. oni sa zlonamernim komentarima mogu slobodno da dodju da zajedno prosetamo kroz krug pa da vidim sta ce onda reci posle nedaj boze ikome neke kontaminacije ili nedaj boze ponavljam ozracivanja

Doktor

12.09.2016. 19:19

Večiti V.D. je "veliki problem". Evo već 3 godine upropaštava sve što može ali nije baš za sve on kriv. Krivi su oni koji ga trpe i koji iz samo njima znanih razloga ćute. Jednostavno, "može mu se"...