Kruševac: Izolovan virus Zapadnog Nila

Tanjug

01. 10. 2013. u 17:35

Na institutu Torlak laboratorijski je izolovan virus Zapadnog Nila kod pacijenta iz Kruševca, i to je prvi zvanično potvrđen slučaj na toj teritoriji

KRUŠEVAC - Na institutu Torlak laboratorijski je izolovan virus Zapadnog Nila kod pacijenta iz Kruševca, i to je prvi zvanično potvrđen slučaj na toj teritoriji, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje.

Kako je Tanjugu rekao epidemiolog dr Dragan Vuksanović, reč je o starijoj osobi ženskog pola koja se uspešno oporavlja, iako je hronični bolesnik sa kardiovaskularnim problemima.
"Pacijentkinja se lekaru javila zbog temperature, malaksalosti i glavobolje. Posumnjali smo da je reč o groznici Zapadnog Nila. Virus je izolovan prošlog meseca, a pre tri, četiri dana smo dobili i potvrdu", naveo je dr Vuksanović.

On je dodao da je na ovaj način potvrđeno da na teritoriji Kruševca ima komaraca koji su uzročnici i ističe da se zbog toga sa lokalnom samoupravom mora raditi na suzbijanju tih insekata kako se broj pacijenata kasnije ne bi povećavao.

Epidemiolog dr Vuksanović podseća da su prenosioci tigrasti komarci, a simptomi slični gripu, jaka glavobolja, povišena temperatura i malaksalost. Bolest prolazi bez komplikacija izuzev kod starijih osoba i hroničnih bolesnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije