Sekretar međunarodnog suda u Hagu naredio je u petak da telefonski razgovori genererala Ratka Mladića budu nadzirani u sledećih mesec dana, zato što se Mladić tog dana u jutarnjim časovima bez odobrenja uključio u program beogradske televizije Hepi.

Nalogom sekretara Olufemi Elijasa, koji je sud objavio kasno popodne, upravi pritvora u Ševeningenu nalaže se i da preslušaju telefonske razgovore koje je Mladić vodio u proteklih sedam dana, uključujući i u petak ujutru.

Pored slušanja Mladićevih razgovora, sekretar Elijas je naredio i da budu sačinjeni pisani sažeci tih razgovora.

PROČITAJTE JOŠ: „LjUBI VAS DEDA RATKO“: Uključenje generala Mladića u Jutarnji program (VIDEO)

To je, po sudskom sekretaru, neophodno radi održavanja bezbednosti i reda u pritvoru, a u interesu je sprovođenja pravde.

Nalog za nadziranje Mladićevih telefonskih razgovora ne odnosi se na privilegovanu komunikaciju sa njegovim advokatima.

Sekretar Elijas navodi da je obavešten da je Mladić "direktno učestvovao u televizijskoj emisiji (talk show) tako što je, koristeći neprivilegovanu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je učestvovao u emisiji i koji ga je pozvao da govori u njoj".

Sudski sekretar ističe da za to nije dao odobrenje generalu Mladiću i da je pritvorenik time narušio pravila pritvora.

Generala Mladića (77), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

PROČITAJTE JOŠ: MLADIĆ SE ŽALI NA ZDRAVLjE: Terapije me ne leče, ležim u bolovima

Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

I Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo su uložili žalbe na tu presudu. Žalbeni postupak je u toku.

U pritvoru u Ševeningenu, general Mladić je od juna 2011. Prethodno je bio uhapšen u Srbiji, posle 16 godina bekstva. Tribunal je prvu optužnicu protiv Mladića podigao s jeseni 1995.