Staje proizvodnja legendarnog Folksvagen modela (FOTO)

Tanjug

utorak, 09. 07. 2019. u 22:54

Стаје производња легендарног Фолксваген модела (ФОТО)

Legendarna "Buba", AP Photo

Nemački Folksvagen ove nedelje obustavlja proizvodnju poslednje verzije čuvenog modela
Nemački Folksvagen ove nedelje obustavlja proizvodnju poslednje verzije čuvenog modela "bube" (beetle) u svojoj fabrici u gradu Puebla u Meksiku.

To će označiti kraj puta za vozilo koje je bilo simbol mnogih stvari tokom svoje 80-godišnje istorije, tačnije od 1938. godine kada je prva "buba" sišla sa proizvodne linije, piše agencija AP.

Taj automobil bio je deo najmračnijeg perioda Nemačke i nikada ostvarenog nacističkog projekta. Bio je simbol posleratne ekonomske renesanse i rastućeg prosperiteta srednje klase, ali i primer globalizacije, jer je prodavan svuda, postavši prepoznatljiv u celom svetu.

PROČITAJTE JOŠ -Ikarbus pokreće proizvodnju električnih autobusa

Takođe je postao simbol kontrakulture šezdesetih godina prošlog veka u Sjedinjenim Državama.

Ali povrh svega, "buba" ostaje orijentir u istoriji dizajna, prepoznatljiv kao i flaša od Koka-kole.


Originalni dizajn - zaobljena forma sa sedištima za četvoro ili petoro, skoro vertikalno vetrobransko staklo i motor sa vazdušnim hlađenjem montiran pozadi - osmislio je austrijski inženjer Ferdinand Porše, koji je angažovan da realizuje projekat nemačkog diktatora Adolfa Hitlera i napravi "narodni automobil" po uzoru na "ford model t" u Americi.Imao je sličnosti sa automobilom "tatra T97", napravljenim u Čehoslovačkoj 1937. godine, i sa skicama mađarskog inženjera Bele Barenija objavljenim 1934. godine.Masovna proizvodnja "bube", koja u to vreme nosi službeni naziv "KdF-vagen", otkazana je zbog Drugog svetskog rata, a umesto toga se u velikoj novoj fabrici istočno od Hanovera počelo sa proizvodnjom vojnih vozila, koristeći prisilne radnike iz cele Evrope koji su radili pod mizernim uslovima.


Ipak, 1949. godine, Folksvagen ponovo postaje proizvođač civilnih automobila pod nadzorom britanskih okupacionih snaga, a VV-ova fabrika je preneta u vlasništvo nemačke vlade i pokrajine Donja Saksonija, koja je i danas delimično vlasnik kompanije.Do 1955. godine proizvedena je milionita "buba" u Volfsburgu, a najvažnije strano tržište za ovaj model postale su SAD, gde je 1968. godine prodato 563.522 primeraka, odnosno 40 odsto godišnje proizvodnje.


Proizvodnja u Volfsburgu okončana je 1978. godine sa dolaskom novih modela, poput "golfa". Ali "buba" nije nestala, pošto je njena proizvodnja u Meksiku trajala od 1967. do 2003. godine, što je duži period od onoga koliko se proizvodila u Nemačkoj.


"Nova buba", modernizovana verzija u retro stilu, napravljena na platformi "golfa", stigla je na tržište 1998. godine pod nadzorom direktora VV-A Ferdinanda Piha, unuka Ferdinanda Poršea.


Poslednji primerak iz završne serije od 5.961 automobila završiće u muzeju posle ceremonije u Puebli 10. jula, kada će biti obeležen kraj proizvodnje.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mika

10.07.2019. 06:25

Nije imao sličnosti, već je potpuno ukraden model od Čeha. Za to su platili kaznu posle rata.

Bungi

10.07.2019. 13:08

Obustavlja se proizvodnja bube sa prednjim pogonom baziranoj na mehanici Golfa 7.Kada se pojavila prva buba sa pogonom napred na bazi Golfa 4 to je bio očigledan promašaj koji se samo produžavao.VW je nakon preuzimanja Poršea propustio priliku da na uprošćenoj platformi 911 napravi bubu za motorom pozadi,koji bi umjesto 6 klipnog boksera od 3000 kubika imao skraćeni bokser sa 2 klipa od 1000 kubika sa turbom.Samo je povratak korijenima mogao spasiti bubu od propasti.