Ikarbus pokreće proizvodnju električnih autobusa

Tanjug

petak, 05. 07. 2019. u 23:20

Икарбус покреће производњу електричних аутобуса

Ministar Aleksandar Antić obišao je novoizgrađenu oblast grada Landzou, gde je smeštena kompanija "Guang Tong Nju Enerdži" / Foto Tanjug

Planovi novog većinskog vlasnika su da prvo dovedu investicije koje bi Ikarbus vratile u život
Generalni menadžer kineske kompanije Jinlong (Yinlong - Landžu Guangdong nju enerdži automobile) Jang Jian (Yang Jian) najavio je u izjavi Tanjugu da će Ikarbus, čiji su novi većinski vlasnik, krajem godine krenuti sa proizvodnjom električnih autobusa.

"Naši planovi su da prvo dovedemo investicije koje bi Ikarbus vratile u život, a nakon toga planiramo da zaposlimo 200 radnika i krenemo sa proizvodnjom", objasnio je Jang.

On je rekao da je njegova kompanija primila novu porudžbinu i da će na osnovu nje krenuti sa proizvodnjom vozila koja su potrebna u Landžou.

PROČITAJTE JOŠ -Akcija “Vozi odmoran“ na graničnim prelazima i odmorištima, pojačana i kontrola autobusa (FOTO)

"Upravo radimo na organizaciji u Ikarbusu i krajem ove godine krenućemo sa proizvodnjom prvog električnog autobusa. Mi sada radimo na tehničkoj pripremi za proizvodnju tog autobusa", kazao je on.

Jang ističe da je plan kineske kompanije da "Ikarbus" učini jakom firmom i da postane regionalni centar, a da će se tek potom razmišljati i eventualnom širenju na druge zemlje u regionu i ulasku na evropsko tržište.Kinezi preuzimaju 51 odsto Ikarbusa, a u vlasništvu države ostaće 26 odsto preduzeća, dok ostatak pripada malim akcionarima.

U pogonima "Ikarbusa" nameravaju da zadrže postojeće modele, ali i da počnu proizvodnju električnih autobusa i kombija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Бинср

08.07.2019. 04:37

Комби добар направите, пик ап, и да може предузетник у Србији за динате на кредит да купи добро привредно возило. То нам треба под хитно!

Vojislav

08.07.2019. 14:07

Nemojte, previše je. Još uvek se ni na ove Mercedesove autobuse nisam navikao.

Darko

09.07.2019. 10:09

Svako ko hoće, može da dođe u Ikarbus i naruči autobus sa Mercedesovim motorom i šasijom, isti taj autobus će imati i mercedesov znak. Ne znam da li će kinezi nastaviti tako da rade ali ne vidim razlog da trenutno to menjaju. Političke komentare u tehničkim temama neću komentarisati.